Emma Knyckare ser fram emot att göra sin show Årets Mama i Skåne.Foto: Kitty Lingmerth

”Årets Mama” landar i Skåne

När dottern Maggan var fem månader fick Emma Knyckare ta emot priset Årets Mama. Nu är Maggan tre år och Emma är ute på turné med sin första egna föreställning som heter just – Årets Mama.
– Jag ser fram emot att komma tillbaka Skåne, det var ett tag sedan, säger Emma, som besöker både Malmö, Lund och Kristianstad i oktober.

Årets Mama:
Årets Mama kan man se på Moriska Paviljongen i Malmö den 18 oktober, på Stjärnteatern i Lund den 19 oktober och i Kulturkvarteren, lilla salen, i Kristianstad den 20 oktober.

Den 4 oktober var det premiär i Göteborg för föreställningen.

Så hur har turnén varit hittills?
– Det har varit härligt. Vi började med en hejdundrande premiär på ett fullsatt Draken i Göteborg, där jag ju bor nu. Sedan åkte jag till Halland, där jag är född och så ska jag vidare till Linköping och Lidköping där jag har släkt och så till Skåne där jag har bott. Så jag kör bara på hemmaplan, haha. Det känns tryggt, säger Emma Knyckare.

Hur kändes det innan du gick ut på scenen första gången i din första egna show?
– Jag har varit nervös innan för jag har inte gjort standup på ett tag, jag har skrivit bok och gjort Statement-festivalen. Men precis innan jag gick ut tänkte jag: ”Nu ska jag ha roligt. Jag vet att jag har gjort en bra föreställning, jag och njuta av varenda sekund”. Och så gjorde jag det

Föreställningen tar avstamp i att Emma Knyckare fick utmärkelsen Årets Mama när Maggan var fem månader.
– Det var så konstigt, dels att motiveringen var att jag var den enda komikern som fick barn det året. Jag deltar aldrig i nöjeslivet annars, men jag tänkte att jag får väl åka och ta emot priset. Och jag var på en så där jätteglammig cupcakegala där allt var rosa med massor av kändisar, samtidigt som jag kände mig som ett lik. Jag fick pris samtidigt som jag kände mig som mest otillräcklig i livet. Föreställningen handlar om hur det är att bli föräldrar och så börjar jag och slutar också i min egen mamma, så det blir tre generationer kvinnor.
– Showen är två tredjedelar stand up och så har jag ett husband, som också är mina släktingar, svägerska och svåger, Matilda Sjöström och Joakim Fritzner. Så det är också musik i föreställningen. Jag har gjort skojlåtar och Matildas låtar är finstämda.

Mammaupplevelsen har Emma delat med sig av i boken Hit med flaskan med undertiteln handbok för panikslagna mammor.
– Den kom i mars och blev väldigt nervös att släppa. Den blev mycket mer privat än jag hade tänkt mig. När jag och förlaget pratade om det sa vi att vissa delar i texten inte kändes bra att ha med. Men vi hade bestämt att det inte skulle vara något rosaskimrande utan en ärlig bok, så vi sa att vi skulle ha med det i alla fall. Hela boken handlar om det där som ger mammor ångest.
Emma Knyckare har fått mycket positiv respons på boken.
– Många hörde av sig och sa: ”Tack för att du skrev om detta”. Det gjorde att jag tyckte det kändes kul att göra en show och skoja om ämnet. Kanske kan det hjälpa någon. Det kan vara förlösande för föräldrar att få skratta åt det.
Publiken är blandad så det är inte enbart småbarnsföräldrar på parketten.
– Det har varit mycket kvinnor, men underrubriken är ”familjeliv underliv och kärlek”. Så man behöver inte vara förälder för att komma, det är lite snusk också.
En sak Emma skojar om är sitt kejsarsnitt, ett ämne som upplevs som känsligt av många.
– Folk har tyckt att det är kul att jag skojar kring det och tar bort tabut kring det. Vi skojar också mycket om att döpa sina barn och det kul för det är alltid några i publiken som har döpt sina barn till några riktigt konstiga grejer.

Emma Knyckare bodde i Malmö fram till en kort tid innan Maggan föddes.
– Det blir kul att komma hem till Malmö. Jag gick från att bo ensam på Möllan till att ha en familj på fem och jag har knappast varit tillbaka sedan dess. Och jag började ju också ståuppa i Malmö. Så att få komma till Malmö, Lund och Kristianstad ser jag verkligen fram emot, säger Emma.

Årets Mama:
Årets Mama kan man se på Moriska Paviljongen i Malmö den 18 oktober, på Stjärnteatern i Lund den 19 oktober och i Kulturkvarteren, lilla salen, i Kristianstad den 20 oktober.