Viktoria Tocca och Daniel Sjöberg i en scen ur Broarna i Madison County. Foto: Micke Sandström

Kärlekssaga med melankolisk eftersmak

Recension.

Musikal
Broarna i Madison County
Musikal av Jason Robert Brown och Marsha Norman. Bbaserad på Robert James Wallers roman och filmen med Meryl Streep och Clint Eastwood.
Medverkande: Viktoria Tocca, Daniel Sjöberg, Joachim Bergström, Petra Nielsen, Dan Bratt med flera.
Kapellmästare: Mikael Littwold
Koreograf: Camilla Ekelöf
Regi: Rikard Bergqvist
Premiär på Slagthuset i Malmö den 12 oktober
Betyg 4

Francesca blir ensam kvar hemma på landet i Iowa när hennes man Bud och barnen Caroline och Michael far till en lantbruksmässa och hon ser fram emot att få några dagar för sig själv. Då kommer en man förbi gården där hon bor, en fotograf som ska ta bilder av de täckta broarna i Madison County för National Geographic. Han behöver hjälp att hitta till Roseman bridge och det får han. Mötet med en man som ser världen genom linsen, som letar efter det rätta ljuset eller den rätta vinkeln på sina resor runt om i världen sätter Francescas tankar i rörelse – var det det här livet hon var ämnad för? Hon som studerade konst och drömde om ett liv vid havet hemma i Neapel, hur hamnade hon som bondmora långt ute på den amerikanska landsbygden? Valde hon rätt väg i livet när hon for som krigsbrud till Amerika?
Att tankarna går till filmen med Clint Eastwood och Meryl Streep i huvudrollerna är förstås oundvikligt, men Robert James Wallers roman har också blivit musikal och i höst har musikalartisten och producenten Viktoria Tocca sett till att den fått svensk premiär – och ett gästspel på Slagthuset i Malmö. Och ”Broarna” visar sig vara en till en början söt, romantisk musikal som i slutändan blir mer än så och som precis som filmen lämnar en melankolisk eftersmak. Vi får se några bitar ur ett specifikt liv där alla kan hitta något att känna igen sig i.
Viktoria Tocca gör själv den kvinnliga huvudrollen och det känns långt ut i salongen att hon har lagt sitt hjärta och själ i det här projektet. Hon gör Francesca till en rollfigur som man känner för och med i den kärlekshistoria som hon för några dagar låter sig svepas med i. Viktoria Tocca bär en stor del av föreställningen med sin röst och sitt agerande som känns äkta allt igenom, ner till minsta skälvning genom kroppen, och hon har några riktigt stora sångnummer där hon får briljera, ögonblick som visar hur musik kan lyfta en berättelse till en ny nivå.
Mannen som dyker på gården, Robert Kincaid (Daniel Sjöberg), är något av urtypen för den kringflackande cowboyen, men den här gången drabbas också han av insikten att den stora kärleken trots allt finns. Daniel Sjöberg glänser mest i rollen i de ömsinta partier när han får ta ner tonläget.
Verkligheten hotar hela tiden bortom den kokong som de båda nyförälskade befinner sig i under de fyra dagar de är tillsammans. Francescas man Bud (Joachim Bergström gör en fin rolltolkning) ringer ideligen och grannen Marge (Petra Nielsen i superb form) håller uppsikt med sin kikare. Det romantiska temat och svepande romantiska tongångarna balanseras av de humoristiska bitar som förvaltas väl av Petra Nielsen och hennes man, spelad av Dan Bratt. Musikalen innehåller också flera fina ensemblenummer som kompletterar den tårdrypande romansen.
Det hela utspelar sig i en enkel scenografi, klart inspirerad av de omtalade broarna. Ensemblen fungerar som scenarbetare när de virvlar runt med stolar och bord och bygger och river det hem som Francesca har offrat så mycket för att skapa.
I musikalen får man följa människorna i historien åren efter kärleksmötet och då händer allt i rasande fart. Kanske går det för fort och både Buds och Roberts avslutande nummer känns svårbalanserade och skulle lätt kunna tippa över från det sorgliga till det komiska. Nu klarar Daniel Sjöberg och Joachim Begström skivan, men det känns som om det finns mer att göra med den scenen.
Att det introduceras nya musikaler är tacksamt – och salongen på Slagthuset var i stort sett fullsatt under premiären. Publiken stod också upp och tackade med långa applåder när kvällen var slut. Fram till och med slutet av oktober finns det möjlighet att se musikalen i Malmö – och det känns inte alls otroligt att den kommer att sättas upp på fler scener framöver.

Musikal
Broarna i Madison County
Musikal av Jason Robert Brown och Marsha Norman. Bbaserad på Robert James Wallers roman och filmen med Meryl Streep och Clint Eastwood.
Medverkande: Viktoria Tocca, Daniel Sjöberg, Joachim Bergström, Petra Nielsen, Dan Bratt med flera.
Kapellmästare: Mikael Littwold
Koreograf: Camilla Ekelöf
Regi: Rikard Bergqvist
Premiär på Slagthuset i Malmö den 12 oktober
Betyg 4