Maryse Condé. Foto: TT

Maryse Condé vann alternativt Nya Akademiens pris

Maryse Condé från från Guadalupe i Karibien fick den nyinstiftade litteraturpriset som delas ut av Nya Akademien.

Nya Akademiens alternativa litteraturpris är framröstat av svenska bibliotekarier och allmänheten och Nya Akademien bildades i våras på intiativ av Alexandra Pascalidou när krisen i Svenska Akademien var som värst. Den består av 117 svenska kulturpersonligheter. Priset till Maryse Condé tillkännagavs på fredagen under en presskonferens på Stockholms Stadsbibliotek,
– Det här visar styrkan i kollektiv ansträngning. Det visar att så många människor är dedikerade till kultur och litteratur, sade Alexandra Pascalidou då enligt svt.se.

Juryns motivering till priset löd: ”Maryse Condé är en stor berättare. Hennes författarskap tillhör världslitteraturen. I hennes verk beskriver hon kolonialismens härjningar och post-kolonialismens kaos, med ett språk som är precist och överväldigande”.
Maryse Condé var med på länk under tillkännagivandet och uttryckte sin glädje och stolhet över priset.
– Men låt mig också dela det med min familj, mina vänner – och framför allt – folket i Guadalupe, sade hon vidare. Vårt land nämns bara vid orkaner, jordbävningar och andra katastrofer. Nu gläds vi över att bli erkända för något annat, erkända för detta pris.

I Sverige ges Maryse Condé ut av Leopard förlag som i ett pressmeddelande uttrycker sin glädje över priset. ”Det känns såklart jättekul att, efter 10 års tid ha arbetat med att översätta och föra ut det här fantastiska författarskapet till de svenska läsarna, Condé nu får den uppmärksamhet som vi tycker att hon som författare förtjänar.”, skriver förlaget bland annat.
Titlar av Condé som Leopard har gett ut är Färden genom mangroven (2007), Segu (2008), Desirada (2009), Tills vattnet stiger (2011), Livet utan masker (2014), och Célanire (2017).

Det alternativa litteraturpriset kommer att delas ut den 9 december på Berns i Stockholm.
Efter det ska Nya Akadamien att upplösas.