Under den två veckor långa avstängningen av trafikplatsen ska två nya vägbroar skjutas på plats inför byggandet av två nya järnvägsspår mellan Malmö och Lund. Foto: Johan Nilsson/TT
Göran Holmberg, verksamhetssamordnare på Trafikverket, var nöjd med trafiksituationen på fredagsmorgonen. Foto: Lars Johansson

Lugnt på vägarna efter avstängningen

Alnarp ”Väldigt bra”. Så sammanfattade Göran Holmberg, verksamhetssamordnare på Trafikverket, situationen den första morgonen och förmiddagen efter avstängningen av E6 vid trafikplats Alnarp.

– Trafiken har varit tät men det har inte uppstått några köer eller incidenter – det är glädjande att så många verkar ha hörsammat uppmaningarna om att välja alternativa lösningar, säger han.
Han konstaterar att antalet bilar varit betydligt lägre än under en normal fredag, även om några siffror ännu inte finns framme:
– Det är svårt att spekulera men redan en tioprocentig minskning har stor betydelse för framkomlighet och säkerhet.
Fredag är den vardag då trafiken är som minst men förhoppningen är att allt ska flyta lika bra på måndag.
– De två-tre första dygnen är de kritiska, det är då pendlarna hittar sina lösningar, säger Göran Holmberg.

Trafikverket har satsat hårt på information i god tid före stängningen av trafikplatsen som normalt passeras av 55 000 fordon per dygn.
160 000 hushåll och företag har fått utskick, omkring 150 skyltar – från Helsingborg till Trelleborg – sitter uppe sedan två veckor, ljustavlorna utnyttjas maximalt och det har också drivits kampanj via sociala medier.
– Det finns även information på färjorna som kommer till Trelleborg för att tidigt nå de utländska lastbilschaufförerna, säger Göran Holmberg.
Uppmaningarna till pendlarna gäller bland annat att åka kollektivt – tågtrafiken har förstärkts, att samåka, att köra på andra tider och att vid möjlighet jobba hemma.
– Här hjälper arbetsgivare till, både kommuner och företag, säger Göran Holmberg.
Han tipsar även om att gå in på trafikverket.se för att få snabb information om aktuella trafikhändelser.
– Det är bra under alla förhållanden, konstaterar Göran Holmberg.
Under de två veckornas avstängning har fartgränsen sänkts till 70 km/tim på E22 vid Kronetorp där trafiken från E6 nu leds på.
– Det är en flaskhals men lägre hastighet underlättar, säger Göran Holmberg.

Också arbetet med att bygga om motorvägsbron för E6 över spåren vid trafikplats Alnarp har gått som förväntat.
– Vi är i fas med tidsplanen. Drygt hundra personer har varit igång under natten och de har utöver att fräsa bort asfalten och ta bort stängsel också hunnit forsla bort 7 000 kubik av den gamla vägen, säger Kristofer Söderberg, biträdande projektledare.

Dagens fråga

Såg du VM-matchen Sverige mot Kanada?

Loading ... Loading ...