Längs Amsterdam Avenue i Washington Hights, New York, landade Thomas Fitzpatrick sitt flygplan för 60 år sedan. Foto: Jim Henderson/Public Domain

Landade flygplan på New York-gata – två gånger

Historia En oktobernatt för 60 år sedan stal Thomas Fitzpatrick ett flygplan och landade det på New York-gatan utanför baren där han spenderat kvällen.
Varför? För att överbevisa en dryckesbroder som vägrade tro att han gjort samma sak två år tidigare.

Naturligtvis har Thomas Fitzpatricks spektakulära landningar hedrats med en drink, Late night flight, som ska efterlikna himlen över New York. Vi bjuder här på receptet:

Ingredienser: 

1 del Kahlua
1 och 1/2 del vodka
1/2 del Chambord
5 björnbär
1 äggvita
Lite sirap

Gör så här:

Häll Kahluan i botten på ett coctailglas. Krossa björnbären i en shaker och tillsätt Chamborden och en del vodka. Skaka sedan, tillsammans med is. Häll sedan vätskan i ett lager över Kahluan.

Ta nu en annan shaker (naturligtvis har du två hemma) och skaka äggvitan tillsammans med en stänk sirap och en halv del vodka, denna gång utan is, så att en emulsion bildas. När du är klar ska ett fluffigt vitt skum ha bildats som du sedan försiktigt häller ut över de andra beståndsdelarna i cocktailglaset.

Tanken är att skummet symboliserar molnen som Tommy Fitz flög igenom.

Skål!

Det känns nästan svårt att tro idag, i den värld som växt fram efter den 11 september 2001, att det fanns en tid när flygning och flygplatser inte var omgärdat av samma säkerhetsnivå som kärnkraftverk och hemliga militärbaser; en tid när en Mathias Rust kunde flyga sitt enmotoriga propellerplan från Västtyskland mitt under kalla krigets kanske kallaste tid och landa det på Röda Torget i Moskva.

Eller en tid när en berusad man kunde sno ett flygplan och landa det utanför baren han druckit på bara för att bevisa att det gick. Och dessutom så smått bli hjälteförklarad på kuppen.

Thomas Fitzpatrick, eller Tommy Fitz som hans vänner kallade honom, var rörmokare och infödd i New York-stadsdelen Washington Heights. Under Koreakriget var han marinsoldat och fick ett purpurhjärta – medaljen till soldater som sårats eller dödats i strid. Men det är inte för det han har skrivit in sig i historieböckerna.

Den 30 september 1956 sitter han på en bar i Washington Heights. Under kvällens gång slår han vad med en annan bargäst om att han kunde ta sig från New Jersey till Manhattan på 15 minuter eller mindre. Sagt och gjort. Vid tre-tiden på natten tar han sig in på Teterboro School of Aeronautics och stjäl ett litet enmotorigt propellerplan som han sedan, utan lyktor och radiokontakt, landar på St Nicholas Avenue. ”En vacker landning” och ”en flygteknisk prestation” skulle New York Times kalla det.

En liten pojke som hette Sam Garcia såg flygplanet stå där på den förhållandevis smala gatan. Han skulle senare, i vuxen ålder säga till New York Times:
– Jag trodde att någon hade bogserat dit planet för det såg inte ut att vara möjligt för någon att landa på den smala gatan.
– Om det hände idag skulle vi kalla honom terrorist, låsa in honom och kasta bort nyckeln.

1956 var det andra tider. Fitzpatrick greps misstänkt för grov stöld men sedan flygplanets ägare vägrat anmäla honom slutade det med att han fick en ordningsbot på 100 dollar för att ha brutit mot den lokala ordningsstadgan som förbjöd landningar med flygplan på stadsgator och att hans flyglicens suspenderades i sex månader. Han kom aldrig att förnya den.

Där kunde historien ha slutat om inte Fitzpatrick en fredagsväll ett par år senare, den tredje oktober 1958, suttit på en annan bar i samma område och nämnt sin beryktade flygtur för en annan gäst. Denne vägrade dock att tro honom. Det hela slutade med att de två i drucket tillstånd satte sig i en bil och körde till Teterboro Airport för att han skulle kunna upprepa sin bedrift.

AP berättade dagen efter hur Fitzpatrick landade flygplanet 00.45 natten till lördag mellan trafiken och parkerade bilar. Fitzpatrick ska sedan ha lämnat platsen. Men incidenten två år tidigare hade inte blivit bortglömd hos ordningsmakten. Fitzpatrick lokaliserades. Först nekade han till att ha flugit planet men ändrade sig sedan vittnen pekat ut honom.

Den här gången var rättvisan inte lika välvilligt inställd och Fitzpatrick fick skaka galler i sex månader.
– Hade du blivit ordentligt straffad förra gången hade det kanske aldrig hänt en andra gång, lär domare John A Mullen ha sagt med besviken stämma.
– Det är den förbannade spriten, ska Fitzpatrick själv ha förklarat.

Det var sista gången Thomas Fitzpatrick, då 28 år gammal, var i klammeri med rättvisan. Han dog 2009, 79 år gammal.

Naturligtvis har Thomas Fitzpatricks spektakulära landningar hedrats med en drink, Late night flight, som ska efterlikna himlen över New York. Vi bjuder här på receptet:

Ingredienser: 

1 del Kahlua
1 och 1/2 del vodka
1/2 del Chambord
5 björnbär
1 äggvita
Lite sirap

Gör så här:

Häll Kahluan i botten på ett coctailglas. Krossa björnbären i en shaker och tillsätt Chamborden och en del vodka. Skaka sedan, tillsammans med is. Häll sedan vätskan i ett lager över Kahluan.

Ta nu en annan shaker (naturligtvis har du två hemma) och skaka äggvitan tillsammans med en stänk sirap och en halv del vodka, denna gång utan is, så att en emulsion bildas. När du är klar ska ett fluffigt vitt skum ha bildats som du sedan försiktigt häller ut över de andra beståndsdelarna i cocktailglaset.

Tanken är att skummet symboliserar molnen som Tommy Fitz flög igenom.

Skål!

Dagens fråga

Det ser ut som att det blir en regnig midsommar. Bryr du dig?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev