Fram till årsskiftet driver Husmanskost i Svedala HB vidare restaurangen i Folkets hus. Vad som sedan händer med matserveringen i lokalerna är oklart. FOTO: PERNILLA NIELSEN NEGRÉN
Tomas Djurfeldt, områdeschef för kultur- och fritid Svedala kommun.
– När krögaren ändå inte klarat av att betala hyran på flera månader, trots en avbetalningsplan, är vi helt enkelt tvungna att säga upp dem, säger Birgitta Delring (BP), ordförande i kultur- och fritidsnämnden. FOTO: PERNILLA NIELSEN NEGRÉN/ARKIV

Kvartsmiljon i skuld tvingar bort krögare

SVEDALA En kvarts miljon kronor i hyresskuld har fått Svedala kommun att agera.
– Vi var tvungna att dra i bromsen, situationen är ohållbar, säger Tomas Djurfeldt, områdeschef på kultur- och fritidsförvaltningen, som nu fått i uppdrag att säga upp hyresavtalet med restaurang Husmanskost i Folkets hus.

I sjutton år har Husmanskost i Svedala HB drivit lunchservering i Svedala Folkets hus med ensamrätt till matservering för föreningar och privatpersoner som hyrt in sig i lokalerna. Men sedan 2014 har hyresinbetalningarna regelbundet släpat efter. Detta har dock lösts med uppgörelser om delbetalning av skulderna efter avtal med kultur- och fritidsnämnden som hyr ut lokalerna.

Flera fakturor har dock förblivit obetalda sedan 2014 och efter hand har Svedala kommun lämnat dem vidare till inkasso.
Parallellt har nämnden ändå gått med på att upprätta en avbetalningsplan som möjliggjort för restaurangägarna att fortsätta driva vidare verksamheten, men successivt betala av hyresskulden.
När skulden trots insatser nu efter flera år ändå vuxit och landat på drygt 254 000 kronor har politikerna i kultur- och fritidsnämnden satt ner foten.

– När krögaren ändå inte klarat av att betala hyran på flera månader, trots en avbetalningsplan, är vi helt enkelt tvungna att säga upp dem, säger Birgitta Delring (BP), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, som tog beslutet vid onsdagens möte.
Nämnden har trots skulden ännu en gång gått med på att låta krögaren driva vidare verksamheten, men bara fram till årsskiftet. Det då flera arrangemang och julbord är inbokade.
– Vi har gått med på den här lösningen eftersom vi hoppas att vi på så sätt kan få in lite pengar som skulle kunna minska skulden, säger Birgitta Delring.

En av ägarna, Monica Öberg, hade inför nämndens möte informerats om uppsägningen. Något beslut om vad som händer nu har inte tagits, men hon konstaterar att den förändrade verksamheten i Folkets hus inte gynnat restaurangverksamheten.
– Det har helt enkelt inte varit tillräckligt med gäster utöver vår lunchservering. De senaste åren har lokalerna framför allt hyrts ut för dans, linedance och zumba. De beställer inte mat, men samtidigt vägrar de att flytta på sig om det kommer andra bokningar. Luncherna överlever man helt enkelt inte på, säger Monica Öberg, som varje år från maj till september hållit stängt då det varit lågsäsong för luncherna.

Tomas Djurfeldt, områdeschef på kultur- och fritidsförvaltningen, konstaterar att situationen är oerhört tråkig men att den till slut blev ohållbar.

Vad händer med matserveringen på Folkets hus efter årsskiftet?
– Just nu är det oklart hur vi går vidare, men vill någon hyra in sig i restaurangen så är vi klart intresserade, säger Tomas Djurfeldt, men tillägger:
– Det jag vet är att vi har en underhållsplan att följa. Takpappet på huset ska bytas ut, ventilation och ytskikt ska underhållas. Men det hade gjorts ändå, det hänger inte alls ihop med restaurangverksamheten.
Svedala kommun och hyresgästen ska nu träffas för att diskutera hur man ska gå vidare med den uppkomna situationen.

Dagens fråga

Är du mörkrädd?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev