Måns Zelmerlöw kommer till Kristianstad och Malmö med Vintergalan. Arkivbild Jörgen Johansson
Måns Zelmerlöw kommer till Kristianstad och Malmö med Vintergalan.Foto: TT

Måns Zelmerlöw åter på skånsk scen

Londonbon Måns Zelmerlöw var nyligen i Sverige för att presentera sin och vännen Alexander Wibergs bok Den moderna gentlemannen. Snart är han tillbaka när han tillsammans med artistgänget på Vintergalan ska underhålla publiken på stora arenor runtom i landet, bland annat i Kristianstad och Malmö.

Fakta: Vintergalan kommer till Kristianstad Arena den 23 november, Malmö Arena den 30 november och 1 december, Scandinavium i Göteborg den 6 decemver, Conventum i örebro den 7 december och Göransson Arena i Sandviken den 15 december.

I maj blev Måns Zelmerlöw och hans käresta Ciara Janson föräldrar till Albert och när tidningen når Måns har han en hemmadag med familjen.
– Vi är så glada och lille Albert är helt fantastisk. Än så länge är det mycket lättare än jag trott, säger Måns Zelmerlöw om papparollen.

I slutet av november står han på scen i Skåne när det är premiär för företagseventet Vintergalan. Där medverkar även Lena Philipson, Uno Svenningsson, Molly Hammar, Ebbot Lundberg och Anders Glenmark. Kvällens värd är Mark Levengood och bandet leds av Jonas Gröning.
– Det är en rolig uppställning och kul med premiär i Kristianstad, tycker Måns Zelmerlöw, som medverkat både på Vintergalan och andra liknande arrangemang förr.

Hur är det som artist att vara med i en sådan show?
– Det är väldigt lätt. Oftast går man bara ut och gör ett par låtar och så är det kanske något artistsamarbete. I år ska jag och Lena Philipson göra en duett. Det är en tacksam uppgift, plus att det är publik som är glad redan från början och är där med sina företag. Det kan bli en del fylla också, men det har blivit mycket bättre de senaste åren. För så där en fem, sju år sedan var det som allra värst.

Blev folk närgångna då?
– Nja, framför allt tappar man fokus. Det kunde lika gärna varit en dj som stod där och spelade för dem. Men så har det inte alls varit de senaste åren och Vintergalan har också blivit lite snyggare, man vill göra mer show och det är skönt. Det är därför man tagit in Anders Glenmark som musikaliskt ansvarig och regissör.

Om det blir några jullåtar – vilka vill du göra?
– På de här galorna brukar det vara väldigt lite jullåtar och mer hits och party, så jag vet inte om det blir några. Men om det varit mer en konserthusshow så tycker jag The Christmas Song är den ultimata.

Mer planer på att jobba hemma på scen?
– Nej, förutom att vara pappa så sitter jag och skriver på nya plattan som kommer nästa år och då kommer det att vara mer Sverigetankar. Kanske en sommarturné och vi pratar också om en Europaturné

Det blir väl en platta på engelska nu när du bor i London?
– Ja och det är kul för det har har blivit en rad låtskrivarsamarbeten som jag inte ens har kunnat drömma om tidigare.

Funkar det bra att kombinera pappaliv, låtskrivarliv och artistliv?
– Ja, verkligen. Det tar ett tag att hitta dynamiken. Hur mycket kan och vill jag vara borta och sådant. Men tidsmässigt så ligger det bra, det är perfekt att jag kan skriva plattan i England och så kan jag åka över då och då och spela. Sedan har vi boende i Lund också.

I år ledde Måns Zelmerlöw programmet You Decide på BBC när man valde ut Storbritanniens bidrag till Eurovision.

Ska du köra Englands schlagerprogram nästa år också?
– Jag skulle tro det, men jag vet inte. Det var väldigt uppskattat sist och jag är väldigt sugen på att göra det. Det är en rolig resa de har framför sig att försöka göra det större. Målbilden är att det ska bli som Melodifestivalen.

Och de som vill höra dina schlagerhits får göra det på Vintergalan?
– Ja, så kommer det nog bli! säger Måns Zelmerlöw.

Fakta: Vintergalan kommer till Kristianstad Arena den 23 november, Malmö Arena den 30 november och 1 december, Scandinavium i Göteborg den 6 decemver, Conventum i örebro den 7 december och Göransson Arena i Sandviken den 15 december.