Jens Møller och Tobias Lindholm. Foto: Per Andersen

Gör kriminalserie om mordet på Kim Wall

TV Kim Walls föräldrar är inblandade i det svenskdanska projketet som börjar produceras nästa år.
– Vi beslutade tidigt att inte låta Kim bli bortglömd, säger Ingrid och Joachim Wall i ett uttalande.

I serien får vi följa Jens Møller, chef vid mordenheten på Köpenhamnspolisen, och utredningen han ledde om mordet på Kim Wall.
– Ett mordfall där man letar efter en ubåt – och där man har en gärningsman innan man hittar ett lik – är av sakens natur en spektakulär historia. Det är också ett fall som givetvis har upptagit allt för Kim Walls familj och vänner, och som också grep tag i allmänheten i en ovanligt stor omfattning, säger Jens Møller i ett pressmeddelande.

Serien håller på att komma till i samarbete mellan den danske filmskaparen Tobias Lindholm, som 2012 oscarsnominerades för filmen Jagten, Jens Møller och Kim Walls föräldrar Ingrid och Joachim Wall.
– Vi beslutade tidigt att inte låta Kim bli bortglömd, och under hela den här tiden har vi haft ett nära samarbete med Jens Möller. Våra samtal med Jens och Tobias Lindholm har gjort oss trygga i att berättelsen om utredningen av mordet på Kim kommer att berättas från rätt perspektiv och med respekt för alla som älskade och kände Kim, säger de i ett gemensamt uttalande.

Serien är en samproduktion mellan CMore, TV4, TV2 Danmark och produktionsbolaget Miso Film. Arbetet med den ännu titellösa serien är i ett tidigt skede. Just nu håller man på att skriva manus. Klart är att gärningsmannen inte kommer att gestaltas på skärmen.

Tobias Lindholm beskriver samarbetet med Møller och paret Wall som helt avgörande.
– I skapandet av en kriminalserie som denna, som bygger på verkliga händelser och verkliga människors liv, kan och vill jag inte stå ensam, säger han.
– Jag vill inte göra en kriminalserie som är upptagen av gärningsmannen eller brottet. Jag är i stället intresserad av processen och människorna bakom uppklarningen av brottet. Och de människor som måste leva vidare, trots brottet. Det är därför ett medvetet beslut att gärningsmannen inte under något tillfälle kommer att gestaltas i serien.

Läs mer: