Förfärande låg polisbemanning

Förra veckan talade jag med en polis. Hon hade haft kvällstjänst och fått jobba över eftersom de sent på arbetspasset fått rycka ut dels på en knivskärning, dels ett större gängbråk med ett femtontal personer inblandade, även där hade kniv och andra tillhyggen använts. Alltså en vanlig dag på jobbet som det ser ut i Sverige i dag.
Nyfiket frågade jag hur många poliser som är i tjänst en vardagskväll mitt i veckan, i ett bevakningsområdet som består av två kommuner med sammanlagt 140.000 invånare och ungefär tio mil mellan yttergränserna.
Svaret var minst sagt förbluffande, närmast chockartat. De var fem poliser i tjänst, inklusive min bekant med sin polishund. Om jag skulle ha gissat själv hade jag snarast landat på något mellan tio-femton poliser i yttre tjänst. För man skall också veta att vid allvarliga händelser måste poliser åka ifrån sina bevakningsområden till andra kommuner och hjälpa till. Ändå är inte det här det värsta exemplet på underbemanning. I Södra Lappland skall två polispatruller bevaka ett område stort som nästan hela Danmark. Läget är minst sagt alarmerande när det gäller vår låga polisbemanning. Vem kan förvånas över att så få brott klaras upp? Sverige har klart lägre antal poliser i förhållande till invånarantal jämfört med andra länder. Det räcker inte med några kosmetiska förändringar av Sveriges polisorganisation. Det måste till en drastisk höjning av antalet poliser i yttre tjänst.
Lars J Eriksson

Dagens fråga

Påverkas du av tågstoppet i Hässleholm?

  • Nej (74%, 411 Röster)
  • Ja (26%, 145 Röster)

Antal röster: 556

Loading ... Loading ...

Webbkryss