Lunds nya styre, kvintetten som består av de borgerliga partierna plus Förnyalund, hoppas kunna få igenom sin budget för 2019. Om de rödgröna och Sverigedemokraterna för gemensam sak, kan de dock stoppa den. Resultatet kan bli olika sorters kompromisser och att delar av de olika partiernas budgetar går igenom, som under förra mandatperioden.ARKIVBILD
Inga-Kerstin Eriksson (C), ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

En kvintett ska ta över makten i Lund

lund Färgen i Lund byter från rödgrön till blågrön när det nya styret presenterades på tisdagen.
Uppstickarpartiet Förnyalund (FNL) går in i samarbete med de fyra borgerliga partierna och kvintetten får därmed egen majoritet i kommunstyrelsen, dock inte i kommunfullmäktige.

Det sker också ett markant maktskifte inom Lundapolitiken.
Philip Sandberg (L) föreslås bli ordförande för kommunstyrelsen. Han är 37 år gammal och blev fritidspolitiker 2010.
Vice ordförande i kommunstyrelsen blir Moderaternas nye starke man, Fredrik Ljunghill, 35 år.
Philip Sandberg har profilerat sig den senaste mandatperioden och har genom sitt intensiva politiska arbetet seglat upp som oppositionsledare trots att Moderaterna varit och är fortfarande det största partiet.
Fredrik Ljunghill uppger dock att han tar Philip Sandbergs omsegling med ro.
– Vi har samtalat mellan partierna i flera veckor och detta har inte varit en stor fråga. Det viktiga är innehåller i politiken, säger Fredrik Ljunghill, som tycker att Moderaterna har fått igenom mycket av partiets hjärtefrågor i den överenskommelse som tecknats.
Philip Sandberg är ödmjuk inför sitt nya uppdrag.
– Detta känns väldigt bra. Jag är tacksam. Jag kommer att jobba hårt för att leva upp till förväntningarna, men vi är ett sammansvetsat lag, säger han.
Totalt ska Lund nu ha sju kommunalråd. Från den styrande sidan föreslås fullmäktige den 25 oktober, förutom Philip Sandberg och Fredrik Ljunghill, välja Inga-Kerstin Eriksson (C) och Börje Hed (FNL).
Vilka personer som ska leda nämnderna är inte bestämt ännu.
För att kvintetten ska få igenom sin politik i kommunfullmäktige kommer det att krävas stöd från något parti.
Kvintettens företrädare uppger att de i första hand hoppas på att S och MP ska vara medgörliga.
– Det är viktigt att vi kan samarbeta med varandra, säger Fredrik Ljunghill.
– Vi förutsätter att de rödgröna vill vara en konstruktiv opposition som vi har varit de senaste fyra åren, säger Philip Sandberg.
I annat fall är det Sverigedemokraterna som kvintetten får söka stöd hos. Philip Sandberg tvivlar på att det partiet vill rösta för oppositionen som till en betydande del består av Vänsterpartiet.
De rödgröna har kommenterat maktskiftet i två pressmeddelanden.
– Vi är Lunds största parti och har utifrån det fört samtal i syfte att skapa ett blocköverskridande majoritetsstyre. Vi tycker att Lund behöver en stabil majoritet som kan styra kommunen. Nu blir det tyvärr inte så. Vi stänger inte dörren utan är beredda att föra fler samtal om behov uppstår, säger Anna-Lena Hogerud, Socialdemokraterna i Lunds ordförande.
– Vi har gjort vad vi har kunnat för att hitta ett blocköverskridande samarbete kring klimat och välfärd för kommuninvånarnas bästa. Det hade varit ett stabilt styre som hade kunnat genomföra progressiv politik. Vi beklagar att det intresset inte har funnits hos andra partier, säger Axel Hallberg.

Senaste nytt omLund

Dagens fråga

Brukar du åka in till Köpenhamn?

Loading ... Loading ...