Foto: Petros Karadjias/AP/TT

Brittsommarens sista suck

Väder Njut av helgen. På lördag peakar brittsommaren med sin varmaste temperatur. Sedan går det utför igen och nästa vecka gör hösten comeback.

I söndags var det Birgitta-dagen, det officiella startskottet för brittsommaren och som traditionen bjuder har det varit förhållandevist varmt i veckan efter en period av lite kallare väder och till och med lite markfrost i de norra delarna av Skåne – något som krävs om det ska räknas som brittsommar på riktigt.

– Brittsommaren kommer även att hänga i under den kommande helgen. Den kommer faktiskt att ha sina högsta temperaturer nu, säger Henrik Reimer, jourhavande meteorolog på SMHI.
– Det kan vara lite dis och dimma på morgnarna men framåt dagarna blir det soligt och temperaturer upp emot 20 grader.

Allra varmast blir det på lördag när temperaturen kan nå upp till 21 grader.

– På söndag blir det lite svalare och ungefär 18 grader. Under måndagen kommer ett nytt frontsystem in som ger mer höstlikt väder.

Och sedan blir det kallt och jävligt fram till i maj?
– Om man inte gillar höstrusk så, ja.

Nämnas kan, i sammanhanget, att ordet brittsommar refererar till att Birgitta och Britta har namnsdag den 7 oktober (och inte som den här reportern trodde som barn att det hade med Storbritannien att göra). Ordet brittsommar är specifikt svenskt. På många andra håll i Europa och i USA kallar man det istället för indiansommar och då är det inte bundet till något specifikt datum.

Var det ordet kommer ifrån är inte helt klarlagt. Det kan referera till att delar av den nordamerika ursprungsbefolkningen  begav sig ut på buffeljakt varma höstdagar. En annan teori är att det istället handlar om den stabila perioden av varmt väder som följer på sommarmonsunen i Indien.

Dagens fråga

Det ser ut som att det blir en regnig midsommar. Bryr du dig?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev