Skiss över det nya området. Enligt Carl-Johan Hansson på Riksbyggen kommer de 32 lägenheterna att vara lika stora på 103 kvadratmeter.

32 nya lägenheter till nyanlända i Genarp

Genarp Riksbyggen, Lunds kommun och Veidekke bygger sammanlagt 32 nya lägenheter i Genarp. Lägenheterna är öronmärkta för nyanlända och väntas vara klara i tre etapper under våren och sommaren 2019.

Mellan Genvägen och kyrkan bygger Riksbyggen tre nya kvarter med 16 parhus, som sammanlagt blir 32 lägenheter. Riksbyggen köpte fastigheterna av Veidekke som utvecklat projektet. Lägenheterna kommer öronmärkas för nyanlända, och Lunds kommun hyr dem i fem år. De boende ska sedan få möjlighet att på marknadsmässiga villkor ta över hyreskontrakten.
– Lunds kommun garanterar hyran i fem år, och sedan är förhoppningen att de boende ska kunna ta över kontrakten, om de har jobb eller försörjning. Det handlar om mer än att ge folk rum, vi vill ge folk en plats i det nya samhället, säger Tobias Ligneman, kommunikatör vid Lunds kommun.
De första lägenheterna väntas vara klara under våren och försommaren 2019.
– Byggandet ska påbörjas under oktober, och inflytten kommer vara i tre etapper i april och maj och sista i juni nästa år, säger Carl-Johan Hansson, chef Affärsområde Fastigheter Riksbyggen.
Riksbyggen lämnade in en ansökan om statligt investeringsstöd för projektet, och om det godkänns kommer hyrorna att bli billigare än vid normal nyproduktion.
– Det kommer 32 familjer till en liten by som Genarp, då är det viktigt att det finns ett större tänk kring det här. I Genarp finns nätverket ”Tillsammans för Genarp”, som vill underlätta för nyanlända med språkcafé och faddrar. Det handlar om det medmänskliga bemötandet som vi som myndighet inte kan ge, utan som kommer från privatpersoner, näringsliv och föreningar, säger Magdalena Titze, flyktingsamordnare i Lunds kommun.

Senaste nytt omLund

Dagens fråga

Brukar du åka in till Köpenhamn?

Loading ... Loading ...