Göran Winér och Bengt Zander är nöjda att vara tillbaka i Folkets hus. Gemytligare och bättre utrymme tycker de båda. Foto: Roger Sunesson
Göran Winér och Bengt Zander är nöjda att vara tillbaka i Folkets hus. Gemytligare och bättre utrymme tycker de båda. Foto: Roger Sunesson

PRO tillbaka i högborgen

SVALÖV PRO är tillbaka i sin högborg.
Efter fem år vänder pensionärsorganisationen åter till Folkets hus och sedan ett par veckor tillbaka huserar man på nytt i lokalerna.

– Medlemmarna ville ha en förändring och merparten ser flytten som det bästa, säger ordförande Bengt Zander.
2013 gick flyttlasset till Fridhems folkhögskola och den utlösande faktorn var en rekordhöjning av hyran, från 400 kronor i månaden till 1 200.

– De pengarna hade vi inte och därför var vi tvungna att se oss om efter andra lokaler. Efter visst letande föll valet på Fridhems folkhögskola, en hemvist som varit helt okej.
– Men vi delade lokaler med eleverna och ibland blev det lite väl rörigt och därför ville medlemmarna tillbaka till Folkets hus.
En omröstning iscensattes och den visade klara resultat:
61 procent ville flytta på sig, 30 bli kvar och då var beslutet inte så svårt att ta.

– Här på Folkets hus känner vi oss mer hemma. Kan själv bestämma när vi vill vara här, anordna fester och sammankomster, säger Bengt Zander och får medhåll av kassören Göran Winér.
Givetvis har PRO kvar sin klubblokal på Herrevadsgatan i centrala Svalöv. Där utgår bland annat den populära tipspromenaden ifrån och ses även som en naturlig samlingspunkt.
Flytten innebär samtidigt att PRO hoppas öka på medlemsantalet ännu mer.
Många Svalövsbor har anknytning till Folkets hus, där man deltagit på sammankomster och fester i många år.

– Vi är nu 194 medlemmar, men jag är övertygad om att vi kan bli fler. Ett bra program måste vi erbjuda för att locka hit folk, konstaterar Bengt Zander.
Samtidigt öppnar Bengt Zander även för mer samarbete med ”konkurrenten” SPF och under den senaste tiden har de båda organisationerna haft ett antal arrangemang tillsammans.
– Vi har vissa utbyten och den värsta rivaliteten finns inte längre. Förr var det omöjligt, men nu måste vi kunna göra grejer tillsammans. Bland annat har jag varit hos SPF och hållit vinprovningar.

– Dessutom måste vi lägga vandras möten på olika dagar. I så fall kan våra medlemmar besöka SPF och tvärtom. Det gäller att sysselsätta sig när man blir äldre.
Bengt Zander har suttit som ordförande i tolv år och hoppas på en nystart i Folkets hus. Samma sak tror Göran Winér som även är den eldsjäl som ser till att byggnaden underhålls och sköts.
– Vi har satsat mycket de senaste åren. En ny hörslinga har installerats, b-salen har fått en uppfräschning, samma sak med handikapptoaletten, golvet i a-salen har snyggats till och det har inneburit att bokningarna ökar på.

Viktigast är ändå att medlemmarna i PRO trivs:
– Och det gör vi på Folkets hus. Känns mer hemma och det är ju här som vi alla har våra rötter.

Dagens fråga

Brukar du åka in till Köpenhamn?

Loading ... Loading ...