Östra Göinge

Här dyker de efter Hildebrand

Draggningar efter Lelle Hildebrandt i stenbrottet vid Jeneryds stenbrott.
Östra Göinge
Östra Göinge
– Det finns konkreta omständigheter som gör att vi är vid stenbrottet idag och söker efter Lelle Hildebrand, säger Bo Lundqvist, chef för polisens Kalla Fall-grupp Region Syd.

Det är snart 20 år sedan turnéledaren Lelle Hildebrand försvann i samband med en spelning med bandet Hammerfall i Sölvesborg. Sedan dess har polisen förgäves sökt efter honom.

På onsdagsmorgonen var dykare på plats vid stenbrottet för att leta i det 35 meter djupa vattnet.

Under våren 2017 tog polisens Kalla Fall-grupp över fallet och sedan dess har flera nya sökningar gjorts efter försvunne Lelle Hildebrand, bland annat i sjöarna Immeln och Ivösjön och även i andra stenbrott utan att hitta något som har kunnat lösa fallet.

Bo Lundqvist säger att det under den senaste tiden har kommit fram omständigheter som gör att stenbrottet Jedenryd, en plats som ofta besöks av turister, utanför Immeln blev högintressant.


– Sedan vi tog över fallet har det uppkommit en teori om hur detta kan ha gått till och det har vi utgått ifrån när vi har planerat för vårt sökande, säger han.

Vad det kan handla om för teori vill han inte gå närmare in på.

Han säger dock att det som framkommit i fallet pekar just mot ett speciellt och högst troligt scenario.

Om dykningarna i stenbrottet under onsdagen gav något resultat är för tidigt att säga. Brottet är djupt med flera olika bottenlager som noga måste undersökas. Och det kan blir fler dykningar.

Utgångspunkten för platsen för sökandet är alltså sammanställningen efter en mängd tips, uppslag och förhör. Folk har också hört av sig med förslag på platser där en kropp skulle kunna ha dumpats. Det är den samlade bilden och geografin som gjort att stenbrottet nu har blivit högaktuellt.

Sökningarna efter Lelle Hildebrand har inte mattats av. Tvärtom. Under ett par dagar i somras fanns specialutbildade sökhundar i trakterna av Arkelstorp, utbildade för att söka under mark. Några fynd gjordes dock inte.

Bo Lundqvist har i tidigare sammanhang också sagt att man idag har tillgång till en annan teknik och sökmetoder än vad man hade för snart 20 år sedan. Därför kan tänkbara fynd analyseras på ett helt annat och mycket framgångsrikare sätt än tidigare.

Missing People har varit inkopplade och så sent som i februari i år utlyste Hildebrands syskon en belöning på 350 000 kronor till den som har sådana uppgifter att kroppen hittas.

I slutet av september sökte Missing people på tre platser i Skåne och Blekinge.

Det som kontrollerades var platsen vid rockklubben Kartago, där Hildebrand var vid den sista spelningen, innerhamnen, norra Immeln och Gonarp i Näsumstrakten.

Representanter från Sveriges metallsökarförening sökte efter metallföremål som Lelle Hildebrand tros ha burit när han försvann.

Snart 20 år sedan Hildebrand försvann och troligen mördades. Hur stora möjligheter finns att lösa brottet även om det hittas en kropp?


– Stora. Det finns jämförbara händelser där undersökningar av kroppar, också skelett, kan påvisa hur ett brott har begåtts. Det finns forensiska spår som kan visa hur folk dog för 1 500 år sedan. Det har inte minst arkeologiska utgrävningar visat. Det beror förstås också på hur en kropp ser ut som hittas.

Vad blir nästa steg?


– Efter dykningarna åkte vi till Sölvesborg där Missing People har hittat saker som vi rent tekniskt vill kontrollera. Som indikerar något som kan vara intressant för oss. Mer kan jag inte säga om detta.


– Vi vill hitta Lelle Hildebrands kropp det är vårt främsta mål. Kan det sedan knytas en gärningsman till ett brott så är det steg två.

Vid sökningen i stenbrottet fanns förutom lokal polis och chefen för Kalla Fall-gruppen Bo Lundqvist också Sjöpolisens dykenhet och personal från Kristianstads kommun.

Skåne

Så hamnade din kommun i sista skolrankingen

Foto: Jonas Ekströmer/TT
Skåne
Eslöv
Höör
Skåne Lärarförbundet lägger ner sin skolranking efter 20 år. Så här placerade sig din Skånekommun i den sista jämförelsen.

Enligt Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand är det inte längre meningsfullt att göra rankingen eftersom förutsättningarna skiljer sig mycket åt mellan kommunerna.

– Vi har nått en gräns. Ekonomin för skolorna ser allt sämre ut och likvärdigheten fortsätter att minska. Staten måste kliva in och ta över ansvaret, säger Johanna Jaara Åstrand på Lärarförbundets webbplats.

Bästa skolkommun i årets ranking är Övertorneå, som därmed behöll topplaceringen. Bästa Skånekommun är Lomma som hamnade på 12:e plats, en placering lägre jämfört med året innan.

Lägst rankade kommun i Skåne är Örkelljunga som hamnade på 284 plats i hela riket.

Placering 2021KommunRanking 2020
12Lomma13
26Höganäs11
33Hässleholm43
48Vellinge15
51Simrishamn65
63Ängelholm69
65Båstad45
90Lund97
94Svedala66
99Ystad63
105Staffanstorp160
107Bromölla123
115Eslöv101
120Perstorp185
129Kävlinge137
139Skurup152
149Svalöv141
152Landskrona102
154Osby257
155Höör256
157Kristianstad51
160Helsingborg129
180Tomelilla270
181Malmö144
187Östra Göinge195
198Åstorp200
215Trelleborg204
226Klippan172
254Hörby169
255Bjuv164
269Burlöv222
272Sjöbo164
284Örkelljunga281

FAKTA

Fakta: Vellinge vann mest

De bästa skolkommunerna under 20 år:

Övertorneå (2021)

Övertorneå (2020)

Torsby (2019)

Vellinge (2018)

Vellinge (2017)

Vellinge (2016)

Vellinge (2015)

Vellinge (2014)

Piteå (2013)

Vellinge (2012)

Arvidsjaur (2011)

Arvidsjaur (2010)

Lomma (2009)

Lund (2008)

Lomma (2007)

Övertorneå (2006)

Torsås (2005)

Lund (2004)

Lomma (2003)

Mörbylånga (2002)

Källa: Lärarförbundet och TT

Skåne

Då erbjuds skåningarna en tredje dos vaccin

Folkhälsomyndigheten rekommenderar en påfyllnadsdos med mRNA-vaccin mot covid-19 minst sex månader efter andra dosen.
Foto: Liam McBurney
Skåne
Hässleholm
Skurup
Skåne Senast till våren kommer alla över 16 år i Skåne att ha erbjudits en tredje dos vaccin mot covid-19, enligt Region Skåne.
Planeringen för hur vaccinationerna ska gå till pågår för fullt.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar en påfyllnadsdos med mRNA-vaccin mot covid-19 när det gått minst sex månader sedan andra dosen.

Region Skåne planerar fortfarande för hur doserna ska delas ut.

Bekräftat är i nuläget att alla skåningar över 16 år ska ha erbjudits en påfyllnadsdos senast våren 2022, samt att de som är 65 år eller äldre och vårdpersonal kommer stå högst upp på listan.

Därefter erbjuds även andra grupper en påfyllnadsdos.

– Skyddet mot svår sjukdom och död i covid-19 är fortfarande gott i alla vaccinerade grupper. Däremot minskar effekten av vaccinet ju längre tiden går och utvecklingen i olika grupper varierar, säger Per Hagstam, biträdande smittskyddsläkare och vaccinsamordnare i Region Skåne, i ett pressmeddelande.

Östra Göinge

Hittade rätt i historisk tid

Johan Rundberg med sin Augustnominerade barn- och ungdomsbok Nattkorpen.
Foto: Andreas Sundbom
Östra Göinge
Kultur och nöje
Östra Göinge När mobilen han glömt stänga av ringde oavbrutet tänkte Johan Rundberg ”Augustpriset”, men slog det snabbt ifrån sig.
– Man förväntar sig ingen nominering, även om man hoppas, säger författaren, som har sina rötter i Knislinge.

Johan Rundbergs flyktiga tanke, i skolan där han var på besök i en klass, visade sig dock stämma och det är en glad författare som svarar i telefonen efter att nomineringarna till årets Augustpris tillkännagetts. Hans Nattkorpen är en av de sex titlar som nominerats i kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok.

— Det känns fantastiskt. Jag är väldigt glad och överraskad, men det har nog inte riktigt sjunkit in ännu.

Nattkorpen av Johan Rundberg.

Nattkorpen är första delen i den historiska deckarserien Månvind & Hoff, som utspelar sig i Stockholm på 1880-talet. I centrum står elvaåriga Mika, som bott på Barnhuset på Drottninggatan i hela sitt liv när hon dras in i en mordutredning, tillsammans med konstapel Valdemar Hoff vid polisens detektiva avdelning.

Utmaning

Johan Rundbergs ursprungsidé var att skriva om en ung, utsatt person, som mer eller mindre tvingas hjälpa polisen. Han ville dessutom att hans huvudperson skulle ha vissa förmågor, som ett bra sinne för detaljer och en välutvecklad observationsförmåga, som den hade fått på ett trovärdigt sätt, men han fick inte till det.

– Så var jag av en slump på Långholmens fängelse och fick infallet, tänk om historien jag går och grunnar på inte är samtida utan utspelas på 1800-talet? Då föll en massa saker på plats. Dels att polisen faktiskt kunde tvinga ett barn att vara med i en utredning och framför allt att den unga personen kunde vara väldigt långt ner i samhällshierarkin och utvecklat de speciella förmågorna för att skydda sig själv i en våldsam stad, säger han.

Johan Rundberg hittade rätt tid och miljö för sin senaste bokserie på Långholmens centralfängelse.
Foto: Ylva Sundgren

För honom innebar det också en utmaning eftersom han aldrig skrivit historiskt förut.

Bokslukare

Nattkorpen har redan vunnit Crimetime Award för Årets barndeckare. Vad är det du har lyckats med, med just här boken och serien?

– En del av förklaringen är nog att den är en väldig driven och spännande berättelse, som tilltalar många åldrar, säger Johan Rundberg.

Drömmen om att bli författare föddes redan hemma i Knislinge, där mycket tid ägnades åt att hänga på biblioteket och läsa.

– Jag var en klassisk bokslukare och någonstans i mellanstadiet fick jag en känsla av att, det här skulle jag kunna göra, säger han och skrattar.

Magisk tid

Studier i Lund och Uppsala förde dock honom in i mediebranschen så författardebuten dröjde tills 2001 med en bilderbok för små barn. Den följdes av fler bilderböcker och illustrerade kapitelböcker för 6-9-åringar innan genombrottet 2013, med Kärlekspizzan, som är hans första bok för 9-12-åringar.

— Det kändes med den som att jag hittade någonting. Språken och stilen passade mitt sätt att berätta, och jag är väldigt förtjust i den målgruppen. Just 11-12-åringar — livet är något magiskt där.

”Mer skrivtid”

Andra och tredje delen av Månvind & Hoff, Tjuvdrottningen och Dödsängeln, har också släppts under året och nu arbetar Johan Rundberg på en fjärde del. Parallellt har han också planer på en ny bok för barn i åldern 6-9 år, men vill även skriva för vuxna. Vid sidan av sitt författarskap jobbar han på TV 4, med planering av sportsändningar.

Om du vinner Augustpriset, vad ska prissumman på 100.000 kronor gå till?

— Då skulle jag nog köpa mig skrivtid. Det är det jag längtar efter.

FAKTA

<strong id="strong-dd0f0fa563fc8db285bafaa09ac490c4">Johan Rundberg</strong>

Född: 1973

Bakgrund: Uppvuxen i Knislinge, på Norups Väg. Föräldrarna och de två bröderna bor kvar i Knislinge. Flyttade till Lund för att studera litteraturvetenskap, därefter till Uppsala för att studera film- och tv-produktion. Fick jobb på SVT, men tyckte det var roligare med storyboards än att spela in film, vilket ledde honom in på bilderböcker. Har skrivit ett 20-tal böcker för barn i alla åldrar.

Bor: I Stockholm, med fru och tre barn.

Aktuell: Hans Nattkorpen är nominerad till Augustpriset, Årets svenska barn- och ungdomsbok.

Östra Göinge

Konst som både berör och upprör

Marit Rolands konst skapas av papper, som sedan återvinns så fort en utställning är över. Förgängligheten, tror hon, gör något med de som tittar på hennes verk.
Foto: Pernilla Ekdahl
Östra Göinge
Kultur och nöje
Östra Göinge Konst eller bara konstiga? Marit Rolands skulpturala teckningar har kallats både och. – Jag blir inte sårad när folk blir provocerade, då tänker jag att jag gör mitt jobb, säger hon. På lördag är det vernissage för hennes utställning Paper Drawings #34 i Wanås konsthall.

När den norska konstnärinnan Marit Roland gör sin första utställning i Sverige har hon valt att arbeta med färgerna rosa och gult. Stora pappersrullar i de kulörerna står lutade mot en vägg, på golvet i konsthallen står konstnären själv och viker, skrynklar, klipper, häftar och formar ett av verken.

– Du kan tänka på det nästan som abstrakt måleri, jag börjar jobba och så leder en form till nästa och jag skulpterar vidare i rummet, förklarar hon.

Det var när hon närmade sig examen på Kunstakademiet i Trondheim 2012 som Marit Roland, tills dess en klassisk figurativ tecknare, kom till en punkt där hon kände sig alldeles för trygg i sitt konstnärskap.

– Jag saknade att bli utmanad och mista kontrollen, säger hon.

Marit Roland övergav pennan och började teckna med papper, istället för på det.
Foto: Pernilla Ekdahl

Istället testade hon att börja teckna abstrakt, massor av streck på ett stort vitt papper. Det var när hon skulle ta ner ett sådant från en vägg som slumpen ledde henne in på ett helt nytt uttryckssätt.

– Pappret trillade ner och la sig så snyggt på golvet. Hmm, tänkte jag, och började fundera på hur det skulle vara att teckna bara med papper. Utan penna. Det var förfärligt först, att mista sitt språk, och ledde till en riktig konstnärskris för mig. Men kriser är viktiga, förklarar hon.

Skapas på plats

Med ”nu eller aldrig” som mantra vågade hon överge tecknandet för det nya uttrycket och hennes mod belönades med att hennes examensutställning väckte uppmärksamhet. Ganska snart fick hon ett fint konstnärspris och en gallerist som trodde på henne.

– Så började bollen rulla och nu är vi på Paper Drawings # 34. Inte varje har varit en separatutställning, men nästan, säger hon.

Varje utställning är unik och skapas direkt på platsen där de visas.

– Jag har en inre dialog med rummet jag ska ställa ut i, samtidigt har jag med mig mitt bibliotek och mitt uttryck.

Marit Roland i skapartagen. Att inte veta hur det färdiga resultatet ska bli ger henne ett sug i magen av oro varje gång. – Den dagen jag inte är lite nervös eller rädd för att misslyckas är projektet färdigt, säger hon.
Foto: Pernilla Ekdahl

Wanås konsthall, som hon besökte kort innan pandemin bröt ut, inspirerade henne till att använda färgat papper.

– Det är ett läckert rum som klarar av att hålla en massa energi. Och att jag mötts av så mycket öppenhet och värme här på Wanås gör att jag vågar vara orädd, säger hon.

När vi ses har hon precis börjat skapa sina verk, så hur den färdiga utställningen blir har hon än så länge ingen aning om. Den växer fram efterhand.

Kniv och häftapparat är några av verktygen Marit Roland använder när hennes utställning växer fram, från papper på rullar till färdiga konstverk.
Foto: Pernilla Ekdahl

– Under de tio år jag arbetat så här har jag tänkt ett par gånger att det här går inte. Men det gör jag inte här. Det kan se väldigt slumpmässigt ut när jag arbetar, men jag vet vad jag gör, försäkrar hon.

Inre resa

Reaktionerna hon mött från publiken har varit allt från arga insändare till översvallande recensioner, till och med för ett och samma verk.

– Jag tänker att det är samtidskonstens uppdrag – att utmana, säger hon.

Med sina tecknade skulpturer hoppas hon utmana åskådaren till att göra en inre resa, vara i nuet och få en kroppslig upplevelse.

– Jag visade en gång ett vitt verk som låg på marken, då kom en 90-årig dam fram och berättade om Amerikabåten hon åkt med på 1930-talet och hur hon återupplevde hur den plöjde fram genom isen – hur det lät och kändes. Det var hennes minne och inre, säger Marit Roland.

När utställningen är över lämnas konstverken till återvinning och får på så sätt nytt liv.

– I januari är de här konstverken borta och jag tror det också gör något med publiken, säger Marit Roland.

FAKTA

Marit Roland på Wanås

Marit Roland är född 1981 i Kristiansand i Norge och tog 2012 en mastersexamen i konst från Kunstakademiet i Trondheim. Sedan dess har hon haft en lång rad soloutställningar, både i Norge och internationellt, samt undervisat i konst.

Utställningen Paper Drawings #34 har vernissage på lördag, 25 september och visas till den 19 december.

I samband med vernissagen gör Marit Roland en performance i skulpturparken, samling kl 11 utanför Konsthallen för gemensam promenad dit.

Under höstlovet, 30/10-7/11, arrangeras workshopen Teckna med papper - Skrynkla, vira , vik! på Wanås konst. Då kan besökare i alla åldrar prova på att skapa tredimensionella teckningar, inspirerade av Marit Rolands konstverk. Öppettider och övrig info finns på www.wanaskonst.se.

Eslöv

Dags för tredje konstrundan

Bilden är tagen vid en konstrunda på Österlen, men nu till helgen är det dags för Mittskånes.
Foto: Ulf Johansson/Arkiv
Eslöv
Höör
Hörby
MELLANSKÅNE Denna helg är det dags för den tredje konstrundan för i år och nu har turen kommit till Mittskåne med samlingsutställning på Hovdala slott.

Konstrundan har inte haft ett lätt år där man på grund av pandemirestriktioner fått dela upp den traditionella påskrundan till tre olika rundor spridda över året och nu är det dags för Mittskåne.

I påskas var det konstrundor i den västra delen av Skåne och till midsommar arrangerdaes den traditionella Österlenrundan.

Konstrundan Mittskåne omfattar kommunerna Höör, Hörby, Eslöv, Hässleholm och Östra Göinge. Samlingsutställningen har i år flyttat från Höör till Hovdala slott i Hässleholms kommun.

Konstnärernas ateljéer är öppna denna helg, 4-5 september, och samlingsutställningen, med 46 medverkande konstnärer, pågår september ut.

Så ta nu kartan och ge er ut på de mellanskånska vägarna för att njuta av konsten och föredrar man en digital karta så finns det att hämta på hemsidan www.konstrundan.com

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Privatlån.com

Allt du behöver veta om företagslån 2021

Privatlån.com Det kan finnas flera olika anledningar till att man kan behöva ansöka om ett företagslån. Det kan handla om allt från att du vill ta ditt företag till nästa nivå av tillväxt till att du vill kunna finansiera renoveringar och andra liknande saker. I denna artikel ska vi ta oss en närmare titt på just företagslån och allt du behöver veta om de.

Så fungerar ett företagslån

Ett företagslån fungerar i mångt och mycket på samma sätt som ett vanligt privatlån. Skillnaden är den att du ansöker om ett lån för ditt företag i stället för att ansöka om ett lån för dig som privatperson. Företagslån finns tillgängliga oavsett vilken typ av företag som du har. Du kan alltså ansöka om ett sådant oavsett om du har en enskild firma, ett aktiebolag eller ett handelsbolag.

Företagslån med säkerhet

Precis som när det gäller vanliga privatlån brukar man skilja på företagslån med säkerhet och sådana utan säkerhet. Ett företagslån med säkerhet innebär att du måste lämna något i säkerhet som långivaren kan ta från dig om du inte klarar av att betala tillbaka pengarna så som det är tänkt. När det gäller privatlån brukar detta röra sig om saker som en bostad eller en bil, men när det gäller företagslån kan det i stället handla om att du använder dig av en borgenär eller en företagsinteckning. Oavsett vilket tar långivaren en mindre ekonomisk risk genom att ge dig ett företagslån med säkerhet än vad de gör när de ger dig ett lån utan säkerhet. Skulle du inte klara av att betala tillbaka pengarna kan långivaren nämligen ta det som du lämnat i säkerhet från dig. Detta kanske kan låta som en nackdel, men faktum att långivaren tar en mindre risk innebär i sin tur att de kan erbjuda dig flera andra fördelar. För det första kan du med lån med säkerhet ofta låna större belopp när det gäller företagslån än vad som är fallet när det kommer till lån utan säkerhet. Faktum att långivaren tar en mindre ekonomisk risk innebär även att de kan erbjuda dig en lägre ränta när det kommer till lån med säkerhet. Detta vinner du och ditt företag förstås mycket på eftersom det då blir billigare för dig att låna pengar.

Företagslån utan säkerhet

Alternativet till att ta ett företagslån med säkerhet är att ta ett utan säkerhet. Precis som namnet antyder behöver du inte lämna något i säkerhet när det kommer till ett sådant lån. Detta är förstås en stor fördel eftersom du då inte tar en lika stor risk när du lånar pengar som du gör när det kommer till ett lån med säkerhet. Nackdelen är dock den att långivaren tar en större ekonomisk risk genom att ge dig ett lån utan säkerhet. Detta får du därför kompensera för på två olika sätt. Dels har du i de flesta fall inte möjligheten att ta lån på lika stora belopp när det rör sig om lån utan säkerhet. Dessutom brukar sådana lån i de allra flesta fall ha en betydligt högre ränta än vad lån med säkerhet har. Har du möjligheten att lämna något i säkerhet när du ska låna pengar å ditt företags räkning kan det därför vara värt att göra det.

Vad krävs för att kunna få ett företagslån beviljat?

Vad krävs då för att kunna få ett företagslån beviljat? Detta är dels något som kan variera beroende på vilken långivare du vänder dig till, dels vilken typ av företag du har och hur länge det har varit verksamt. Rör det sig till exempel om ett helt nystartat företag kan kraven vara hårdare än vad som är fallet med ett företag som redan varit verksamt under ett par år och som går med vinst. Det handlar helt enkelt om att långivaren vill kunna vara så säker som möjligt på att du och ditt företag verkligen kommer att ha råd att betala tillbaka lånet. Av förklarliga skäl kan de känna sig mer säkra på att du ska kunna göra detta om du har ett företag som redan varit verksamt under ett par år och som går med vinst än vad som är fallet när det kommer till ett helt nystartat företag.

Det hela beror också på om det rör sig om ett företagslån med eller utan säkerhet. Rör det sig om ett företagslån med säkerhet kommer du att behöva någon form av tillgång som du kan lämna i säkerhet. Detta kan till exempel röra sig om ditt företags egendom eller din utrustning och så vidare.

Du som har ett helt nystartat företag, eller som behöver låna pengar för att kunna starta upp ett, kommer av förklarliga skäl stöta på hårdare krav. Eftersom långivaren i detta fall inte har något bevis på att du redan går med vinst och kommer klara av att betala tillbaka lånet kommer du behöva försäkra denne om att du kommer kunna göra det på andra sätt. Detta kan bland annat handla om att du kommer behöva förse långivaren med en noggrann beskrivning av din affärsplan. Långivaren behöver då i sin tur avgöra ifall din affärsplan är gångbar eller inte och om ifall de tror att du kommer att kunna betala tillbaka lånet så som det är tänkt eller inte.

Vill du låna ett mindre belopp?

Är du ute efter att låna ett mindre belopp pengar till ditt företag? Då kommer du i de flesta fall att behöva vända dig till en annan typ av långivare än de traditionella bankerna. Dessa brukar i många fall nämligen bara ge dig lån på större belopp. Generellt sett kan man säga att om du ska låna mellan 5000–100 000 kr så kommer du att behöva vända dig till en annan typ av långivare än en bank. Detta är dock förstås något som kan variera från bank till bank.

Undvik de vanliga fallgroparna

Det finns en mängd misstag som det är vanligt att företag gör när de ska ansöka om ett lån. En av dessa är att de inte läser igenom lånevillkoren tillräckligt noga. Se därför alltid till att göra detta så att du inte råkar ut för några otrevliga överraskningar när du väl har accepterat ett låneerbjudande. Det är också viktigt att du fokuserar på den effektiva räntan och inte bara den nominella. Den effektiva räntan inkluderar nämligen både den nominella räntan samt eventuella övriga avgifter som kan tillkomma till ditt lån. Genom att fokusera på den effektiva räntan får du alltså en helhetsbild över hur mycket det kommer att kosta dig att låna pengar medan den nominella räntan bara förser dig med en delvis bild. Det är också viktigt att du väljer att lån som passar ditt företag så bra som möjligt samt satsar på en långivare som du känner dig trygg med.

Östra Göinge

Litterära livräddare på Wanås

Författaren Jonas Hassen Khemiri.
Foto: Pierre Björk
Östra Göinge
Skåne
Kultur och nöje
Litteratur Vem är det som räddar oss i tuffa tider? Ett instagraminlägg från författaren Jonas Hassen Khemiri blev startskottet ett projekt som i höst blir verklighet på Wanås.

Bakgrunden till projektet är den poesidag som brukade arrangeras av föreningen Wanås vänner under ledning av författaren Eva Ström och tog sin början bara två år efter den första utställningen i skulpturparken. Poesidagarna höll på till 2018 när föreningen lades ned.

– Vi har varit sugna på att se vad vi kan göra med litteratur. Det har legat och bubblat i huvudet, berättar Elisabeth Millqvist som är konstnärlig ledare på Wanås.

Ett instagraminlägg som författaren Jonas Hassen Khemiri lade ut i oktober förra året, under den pågående pandemin, tände en gnista. I det skrev han om personer som berörde och hade påverkat honom. Han listade också musiker som varit som ”livräddare under ett år som aldrig tar slut”.

– Jag tyckte att uttrycket var spännande och vi bestämde oss för att gå vidare med det som en slags kärna och bjuda in författare som i sin tur bjuder in livräddare. De blir helt enkelt värdar för författargäster eller andra som har skrivit text. Det ger möjlighet att uppmärksamma texter som kanske har fallit i glömska eller som bara varit viktiga för en själv. Det spelar ingen roll om det är i hela livet eller bara under det senaste året.

Hon poängterar att det viktiga inte är om det är en aktuell text eller inte.

– Det handlar inte om bokutgivning utan vi vill åt något som har en större spännvidd som får präglas av en författare.

Författare bjuder in

Under sensommaren och hösten testar man under tre tillfällen lite olika format. Vid de första två tillfällena är det författare som bjuder in. Först ut, den 29 augusti, är det författaren som gav upphov det hela idén, Jonas Hassen Khemiri, som är värd. Senare i höst blir det Sara Stridsberg.

– Jonas Hassen Khemiri kommer antingen att bjuda in författare eller att själv läsa ur andra författares verk. Jag har inte själv programmet klart för mig ännu. Det kommer i alla fall att bli läsningar av hans egna texter och andras texter.

Wanås Konst ledarduo Mattias Givell och Elisabeth Millqvist.
Wanås Konst ledarduo Mattias Givell och Elisabeth Millqvist.
Foto: André Wolf

– Tanken är: vem är det som räddar oss? Musik, litteratur och konst kan ibland vara det som tröstar; som ger energi och hjälper oss att reflektera. Det var de tankarna som jag tror kändes så starkt i hans rader om livräddare under ett oändligt långt år.

Under senhösten hålls det tredje och sista Livräddare-evenemanget för i år. Då är det inte en författare utan istället ett ungdomsråd som håller i trådarna.

– De börjar jobba redan i augusti. Med ungdomsrådet har vi samarbetat med biblioteken i Östra Göinge och i Kristianstad. De kommer att börja med att ses och tänka och tala kring böcker under fyra dagar och börja knåda fram ett program som så småningom kommer att äga rum.

Då släpps programmet

Den 11 augusti släpps detaljerna kring tider och vilka fler som kommer att medverka vid Jonas Hassen Khemiris tillfälle.

– Jag hoppas att vi då kommer att ha datumet för Sara Stridsbergs tillfälle. Det har gått ganska fort. Att planera under pandemitider är som ketchup. Det går trögt, trögt och så plupp så kommer det.

Är tanken att detta ska bli återkommande evenemang?

– Det hoppas jag verkligen. Sedan kommer vi säkert att vrida och vända på formen. Det vi gör under det här halvåret är att testa olika saker.

Inrikes

Våldtog och ofredade tre minderåriga flickor

En 21-årig man döms till 3,5 års fängelse, utvisning och skadestånd på totalt 320 000 kronor för våldtäkt mot barn och sexuellt ofredande. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Hässleholm
Osby
Inrikes
PREMIUM

En 21-årig man döms till 3,5 års fängelse, utvisning och skadestånd på totalt 320 000 kronor för våldtäkt mot barn och sexuellt ofredande, rapporterar Kvällsposten.

”NN har ingen närmare anknytning till Sverige och han har redan fått ett utvisningsbeslut från Migrationsverket. Han kan därför inte anses lida men av tingsrättens beslut om utvisning på ett sådant vis att detta ska beaktas vid straffmätningen”, heter det i domen.

Tingsrätten i Uddevalla anser mannen vara skyldig till åtta fall av våldtäkt mot barn och ett fall av sexuellt ofredande, mot tre olika målsägande – alla flickor under 15 år.

Brotten begicks i Östra Göinge, Lysekil, Hässleholm, Kristianstad och Osby mellan hösten 2019 och hösten 2020.

Mannen, som nekar till alla anklagelser, har motsatt sig att betala skadestånd till flickorna samt bestridit yrkandet om utvisning.

hemestertips2021

En plats att minnas för stora och små

Vitt slott i en park.
Foto: Sophie Lossing
Kultur och nöje
Östra Göinge
Skåne
Hemester, del 1 När pandemin slog till förra året började vi hemestra som aldrig förr. Även i år lockar lokala sevärdheter många och därför handlar vår sommarserie om hemester och platser i Skåne som vi på kultur- och nöjesredaktionen gillar lite extra.
I första delen får vi följa med Sophie Lossing på en personlig resa till Wanås – en plats som ständigt ger henne många fina minnen.

Allt är femtio nyanser av grönt och lummigt bortom lummighet. Skogen som är en slottspark, som är en konstutställning, som är en sinnenas plats för stora och små, visar sig från sin allra vackraste försommarsida. Vi är på upptäcktsfärd på Wanås, precis som vår familj varit varje år sedan parkens begynnelse.

Då i slutet av åttiotalet var Wanås långt ifrån den vallfärdsort för turister den nu har utvecklats till. Det fanns ingen restaurang, ingen tjusig butik. Ingen tog entré och skogen med dess verk blev en outforskad kontinent för vuxna och barn – och på något sätt vårt Wanås. Verken var dessutom lekvänliga tack vare att de flesta var oförstörbara. Man kunde klättra, kana och upptäcka utan att fördärva något.

Tegelbyggnad.
Per Kirkebys tegelbyggnad.
Foto: Sophie Lossing

Parken har ständigt förändrats. Varje år har det tillkommit något nytt att utforska. Antingen ett permanent verk eller tillfälliga utställningar – och installationer av konstelever. De senare har stått för en av de mer handfasta överraskningarna och blivit ett skrattminne i familjen. Några estetelever hade gjutit egna glasspinnar. Där stod de med en låda på magen mitt i skogen och frågade om vi ville ha glass. Det ville vi naturligtvis och bruna chokladglassar delades ut. Glasspinnarna hette Doris och Magnus sas det. Vi upptäckte snabbt den karaktäristiska formen av bajskorvar. Ungarna skrattade förstås och åt glatt upp, men jag tappade plötsligt aptiten.

En annan installation som fastnat i vårt kollektiva familjeminne är den armé av små, vita hattifnattar som vällde ner för en slänt i skogen. De var nog inte tänkta att vara Tove Janssons små ansiktslösa, stumma figurer, men de liknade dem på pricken. De var lite otäcka, men spännande för två små barn, och förresten är de bara farliga vid åskväder, för då blir de elektriska.

Man i lada.
Förra årets utställning i den stora ladan.
Foto: Sophie Lossing

I parken har vi genom åren sett färggranna vidunder rusande fram i en ravin, Louise Bourgeois gigantiska spindel Maman, blommande lin på ett fält, tvätt fladdrande i skogen. Och så har vi de numera kära vännerna, de permanenta verken. Per Kirkebys tegelbyggnad var en favorit för barnen. Inte för att själva verket var så kul, men på marken fanns grus med pyttesmå fossiler i. Där kröps det och letades trilobiter och ammoniter, och konsten blev helt oväntat en lektion i geologi. Nu har gruset bytts många gånger, men tittar man noga på strategiska platser syns fortfarande en och annan krumelur.

Ja, allt förändras och vissa verk saknas och sörjs, som gungan som hängde massor av meter upp i ett gigantiskt träd. Där hade vi hisnande roligt. Men annat spännande och häftigt kommer till. Ett av de mest suggestiva verken är där barn ropar ”mamma” mitt i skogen. Det är förstås bara en högtalare, men jag tror inte det finns en enda mamma, oavsett ålder, som inte hajar till över den rädda rösten. Adrenalinhöjande så det förslår.

Olustigt är också Robert Wilsons shakerlika kapell. Inifrån kommer rabblande ord – en dikt som läses i snabb takt. Mycket läskigt trots att ingenting egentligen händer.

Diabassten.
Pål Svenssons Sprungen ur.
Foto: Sophie Lossing

Lugnare och framför allt vackert är Pål Svenssons diabassten där trädens kronor och himlen speglar sig, även betraktaren kommer med i bilden. En hel värld i stenen.

Men det finns också vass humor, som Ann-Sofie Sidéns kissande kvinna. En kommentar till alla nakna mansskulpturer och inte minst till kända Manneken Pis. I år finns också Martin Jacobsons scenografi till Jonas Gardells Queen of F*cking everything i den stora ladan. Kitchiga, vanvettigt färggranna blir de som ett finger i luften i den gamla byggnaden.

Och det är väl det som är konstens storhet och makt, att förflytta, skapa och förstärka tankar och känslor. Man kan bli berörd av det vackra, konfunderad, oförstående, arg, sorgsen, likgiltig. Allt är rätt och allt är okej. Ingen kan ju faktiskt säga vad som är konst utom konstnären själv. Och bra eller dåligt, ja det bestämmer du.

Kuliss med en svan.
En kuliss från Jonas Gardells show.
Foto: Sophie Lossing

Så för att avrunda där jag började. Det är lätt att bli nostalgisk och vilja ha kvar det som varit. Men livet rullar på och världen går framåt. För att konstparken på Wanås ska leva behövs många besökare, restaurangätare och hotellgäster. Men det finns plats. Skogen är stor och minnena består ju, och kanske har våra besök som familj bidragit till att båda barnen har konstnärliga yrken. Ett vet jag säkert, vi kommer att fortsätta besöka Wanås konst, så länge vi har fötter att gå med.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL