Christina Lundgren och Cherish Molge i orange jackor från Friskvårdsklubben i Malmö visar för Birgitta Björklund vilka banor som finns att välja på i loppet.
Lars Petersson arbetar på Velandergården och har fått en specialgjord T-shirt till loppet med texten ”Malmö gorillalöpare”. Han är med i föreningen Malmö gerillalöpare och gick först i mål på fyrakilometersrundan.
Rebecca Stenlund och Elin Theander från Velandergården ska gå två kilometer. De trivs jättebra på skolan där det ingår mycket rörelse, gymnastik och andra aktiviteter som främjar den psykiska hälsan.
Funktionären Tamar Törnert med Linda Stark som var med i loppet. Båda är engagerade i Friskvårdsklubben.

Friskvården inledde dag för psykisk hälsa

MALMÖ Världsdagen för psykisk hälsa uppmärksammades under onsdagen i Malmö med föreläsningar och utställningar på Malmö universitet. Dagen inleddes med Friskvårdsloppet där både elever och personal från Velandergården ställde upp med flera deltagare.

Velandergården drivs av Region Skåne inom BUP, barn och ungdomspsykiatrin. Här finns elva platser för högstadieelever. Rebecca Stenlund går sitt andra år här.
– Här blir alla sedda och vi får göra saker utifrån våra behov, berättar hon. Vi har mycket fysisk aktivitet som promenader varje dag och har gymnastik två gånger i veckan.
– Nu vågar jag verkligen göra olika saker som har med idrott och motion att göra. I skolan som jag gick i innan förutsatte man att alla var bra på bollar och annat som vi gjorde på gympan.
Rebecca Stenlund ska gå en 2-kilometers runda. Friskvårdsloppet hade tre olika rundor att välja på varav en lämpade sig bra för dem med funktionshinder.
Elin Theander går sitt första år på Velandergården.
– I början kändes allt som kaos men det är bättre nu, berättar hon. Jag kämpar med att komma i tid och trivs jättebra här.
Eva Granström som arbetar som familjebehandlare på Velandergården ska också vara med i loppet.
– Det gynnar verkligen den psykiska hälsan att komma ut och röra på sig. Vi går promenader varje dag och har många olika aktiviteter, bland annat badminton, gymnastik och bowling.
– Vi försöker vänja eleverna att gå till olika ställen och motionera och visa dem hur allt går till. De ska känna sig säkra nästa gång de kommer dit. Idrotten är ofta de lektionerna som våra elever inte alls varit på i de skolor som de gått i tidigare.
Birgitta Björklund funderar på att gå två kilometer.
– Orkar jag inte kan jag alltid vända, skrattar hon.
Efter en uppvärmning vid hovrättens lokaler är det dags att släppa iväg deltagarna. Loppet arrangerades av Friskvårdsklubben i Malmö.
– Vi vänder oss speciellt till dem som lider av psykisk ohälsa men våra aktiviteter är till för alla. Många känner att de vågar gå på ett annat ställe och träna när de varit hos oss först, berättar Cherish Molge som är coach i föreningen.
– Vi har också ett samarbete med psykiatrin. Ju fler vi kan få igång desto bättre. Många kommer ur sin psykiska ohälsa när de kommer igång med olika aktiviteter.
Friskvårdsklubben i Malmö har en rad egna aktiviteter som gympa, promenad i gemenskap, yoga, gympa, målarcirkel med mera och har även ett samarbete med ett gym.
Efter loppet avlöste föreläsningarna om psykisk hälsa varandra på Malmö universitet. Världsdagen i Malmö arrangerades av Lokalt forum i samarbete med Malmö stad, Malmöpsykiatrin, primärvården, Integrerad närsjukvård och Malmö universitet.

Dagens fråga

Ska du rösta i EU-valet?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev