STOCKHOLM 20180822Jonas Gardell är aktuell med den nya romanen "Till minne av en villkorslös kärlek" Foto: Jonas Ekströmer / TT / kod 10030
19 och 20 oktober gästar Jonas Gardell Kristianstad respektive Malmö med en stand up-turné där han testar material inför nya showen. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT
STOCKHOLM 20180822Jonas Gardell är aktuell med den nya romanen "Till minne av en villkorslös kärlek" Foto: Jonas Ekströmer / TT / kod 10030

Från roman till största scenshowen

Jonas Gardell har precis släppt sin senaste roman och förbereder nu sin största show någonsin. Queen of f*cking everything har premiär i januari på Cirkus i Stockholm men i höst ger han sig ut på en stand up-turné med material från showen och gör två nedslag i Skåne.

Till minne av en villkorslös kärlek är författaren och komikern Jonas Gardells senaste roman. I boken beskriver han sin uppväxt i Enebyberg och ägnar särskild uppmärksamhet åt mamma Ingegärd Gardell.
– Det är en väldigt personlig bok som utgår från vår familjs olika historier och olika legender. Familjen Gardell var en familj som alltid berättade historier, vi är historieberättare, och vi är beredda att gå i döden för att våra historier är absolut sanna och det är väldigt sårande om någon påstår något annat. Det är därifrån jag fått mitt historieberättande. Den här boken är både väldigt rolig och väldigt sorglig, som det är med bra berättelser, säger han.

Från kritiker och recensenter har han fått fin respons.
– Det märkliga när man får fantastiska recensioner är att man släpper boken helt och hållet. Bra recensioner gör att man går vidare och gör något annat. Dåliga recensioner är som en maginfluensa. De går över men man måste igenom dem. Ett par dygn av illamående, konstaterar han.
Arbetet med boken har tagit honom sex år. Formen på romanen, och särskilt början, är något annorlunda mot vad han gjort tidigare.
– Jag är en blandning mellan intuition och erfarenhet. Erfarenheten av att jag hållit på så länge gör att jag litar på min intuition. Även om jag inte alltid vet varför det ska vara på det ena eller andra sättet från början så känner jag starkt att så här ska det vara.
Början i boken, som inte ska avslöjas påpekar han, var överraskande även för honom själv när den kom ned på pappret.
– Jag blev själv oerhört förvånad och chockad. Det bara kom. Det är just det, att bli överrumplad, som jag unnar varje läsare. Jag kände på en gång att det här är alldeles rätt, min intuition ledde mig rätt. Det tror jag är en anledning till att det blir så lustfyllt, att jag litar så mycket på vart min inspiration och kreativitet leder mig.

Jonas Gardell beskriver arbetet med boken som ett universum han gått in i varje dag, och berättar att det varit mycket research under de sex åren.
– Själva processen har varit mycket lustfylld. Även om jag skrivit om smärtsamma saker har det varit väldigt spännande att få göra det. Jag har en idé om att allt jag gör ska vara modigt, ambitiöst och med en stor risk att det går åt helvete. Och det peppar väldigt mycket, att gå in i projekt som nästan är läskiga för att de är ambitiösa och man inte vet om man kommer att landa på fötterna. Men det är väldigt häftigt när man landar på fötterna, då har man vuxit lite grann.
Likadant är det med showen Queen of f*cking everything menar han.
– Det är den absolut största show jag gjort och som också är just väldigt modig och bjussig. Eftersom vi inte haft premiär än vet vi inte om vi landar på fötterna, vi bara hoppas och kastar oss ut. Samtidigt är det så här, att det är bara om och när man kastar sig ut som vingarna växer ut och man kan flyga. Ibland växer inte vingarna ut utan man kastar sig ut och så flaxar man med armarna och landar pladask. Det ingår också i livet. Med boken landade jag på fötterna så jag hoppas showen ska göra det också.

Queen of f*cking everything är en show med en stor ensemble av dansare, sångare och orkester.
– Egentligen började det med att jag skulle göra en liten krogshow i Göteborg, du vet sjunga Aldrig ska jag sluta älska dig för folk som blivit fulla på företagssprit. Men så gick Donald Trump och vann, hatet blev större, och så klimathotet som vi har typ fyra år på oss för att vända skutan. Vi bara berättar en massa onda sagor om Sverige och världen.

Någon krogshow blev det inte. Han ändrade sig efter att hans dotter kommit hem gråtandes och sagt ”kommer världen att gå under pappa?”.
– Jag ringde min manager, bokade av krogshowen och sa att jag måste svara min dotter. Jag måste tala om för henne vad som vad som gör att världen inte kommer att gå under. Det är inte så att den inte kommer gå under, för det kommer den att göra om vi inte gör något åt det här, men jag kände att jag måste göra en föreställning om livsglädje och mod och att hur gör vi det omöjliga möjligt. Det kommer vi göra, fanimej. Och varför begränsa sig? Var the queen of fucking everything!
Showen har premiär den 24 januari på Cirkus i Stockholm och spelas där under hela våren.
– Det är som alltid när jag gör saker, det ska vara roligt och showigt men framför allt ska folk känna sig jäkligt upplyfta av den och bli lika lyckliga som vi som gör föreställningen.

Innan showen ger han sig ut på en stand up-turné, med material från kommande show och kommer då stå ensam på scen. Den 19 oktober gästar han Kulturkvarteret i Kristianstad och den 20 oktober Malmö Live.
– Det kommer att bli väldigt rolig och livsbejakande. Jag ska åka runt i landet och berätta de goda sagorna. Jag kommer prata mycket om Sverige och försökt få till så det blir en del lokalt material. Som med den bilden som just nu sprids av Malmö, att det bara är gängskjutningar överallt. Det är klart att finns gängbråk och det måste vi göra något åt, men det är inte heller hela sanningen om Malmö i min värld. Det handlar om att vi just nu är vi fixerade vid de onda sagorna. Jag är inte helt säker det är rätt sätt att lösa problemet på utan också se vad som är det goda med Malmö. Men framförallt kommer föreställningen att vara en lovsång till det omöjliga. Jag tror man kommer bli på väldigt gott humör.