Har bland de högsta hyrorna i landet

Skåne Det är skillnad på lägenhet och lägenhet - och på var lägenheten ligger.
En likadan lägenhet kan var dubbelt så dyr på en ort som på en annan. Och Malmö och Staffanstorp tillhör landets dyraste kommuner att ha den där lägenheten i.

Färsk statistik från SCB visar att skillnaderna i medianhyra är stora. Föga förvånande är det kommuner i Storstockholm som är dyrast. En lägenhet på 70 kvadratmeter i Täby har 8 260 i medianhyra. Motsvarande lägenhet i Fagersta eller Bjurholm kostar lite drygt hälften, 4 410 kronor i månaden. Det är kanske inte heller så förvånande att det är på orter i Bergslagen och norra Norrland det är billigast att hyra bostad.

Mitt bland alla Stockholmskommuner i toppen på listan spränger sig dock ett par udda sydländska fåglar. Staffanstorp och Malmö ligger på en delad elfteplats på listan med en medianhyra på 7 000 kronor för 70 kvadrat, vilket kan jämföras med genomsnittet i landet på 6 440.

SCB:s sammanställning visar att hyrorna ökat med 1,1 procent sedan förra året. Enligt tidningen Hem & hyra har hyrorna för nyproduktion stigit med nästan tio procent mellan 2014 och 2017.
– Vi har nått en gräns där det inte längre är långsiktigt hållbara hyror. 54 procent har inte råd att ens söka de nyproducerade hyreslägenheterna i våra storstäder. Det måste byggas hyresrätter med rimliga hyror annars löser vi inte problemet, säger Erik Elmgren, förhandlingschef för Hyresgästföreningen till Hem & hyra.

Dagens fråga

Såg du VM-matchen Sverige mot Kanada?

Loading ... Loading ...