Peter Brynolf och Jonas Ljung kommer till Skåne med nya showen Cirkeln i vinter. Foto: Yvonne Erlandsson
Peter Brynolf och Jonas Ljung kommer till Skåne med nya showen Cirkeln i vinter. Foto: Yvonne Erlandsson

Brynolf & Ljung tar tv-tricken till scenen

De har fått många att tappa hakan framför tv:n när de har avslöjat folks drömresmål, första kärlek eller pinkod till bankkortet. Nu tar Brynolf & Ljung några av sina trick från TV4-serien Street Magic med sig ut på turné i föreställningen Cirkeln. De kommer bland annat till Malmö och Kristianstad i vinter.

En vanlig fråga som magikerna Peter Brynolf och Jonas Ljung får när de möter folk ute på stan är om det verkligen inte var uppgjort, det där man har sett på tv.
– Vi vet ju att det är sjuka saker vi gör. Den lättaste förklaringen är att det är uppgjort. ”Kan ni göra det live?” har folk frågat. Och nu tar vi saker ur tv-serien och plockar in på scenen, säger Peter Brynolf.

Många i publiken kommer att få komma upp på scenen och Brynolf & Ljung kommer också att göra nummer mitt ute i publiken.
– En av de saker som flest pratar om är när vi lånar ett körkort och får det att smälta in genom rutan på en parkerad bil. Svårt att göra på en scen, men vi tror vi har en lösning på detta så vi ska försöka göra det live, säger Jonas Ljung.
Cirkelns röda tråd är sammanträffanden.
– Det är situationer som alla har varit med om och som man förstår är en slump, men man känner ändå: ”det kan f-n inte kan vara en slump”, säger Jonas Ljung.
I showen kommer alla trick och sammanträffanden att sättas in i ett sammanhang där de får en mening.
– Det finns en början och ett slut, det blir en koppling till namnet Cirkeln också.

Själv upplever Jonas Ljung ofta sammanträffanden. Ett exempel är att samma vecka som namnet Cirkeln var bestämt hände lite udda saker hemma hos honom.
-Jag hittade cirkelformade föremål på min köksmatta. Först en metallring, sedan en stor gummiring som jag fortfarande inte vet vad det var och så en knapp. Det här är inte övernaturligt, det är en slump.

Det är väl också så att man ser det man letar efter?
– Ja, och vi är väldigt medvetna om det. När vi stöter på något sådant här blir det ännu mer träffande för oss, säger Jonas Ljung.

Det låter lite som om du tror på magi?
– Nej, inte i dess övernaturliga form. Allt vad vi gör är på riktigt, men inget är övernaturligt. Men vi drar det mot gränsen där det nästan känns som om det inte är möjligt, säger Jonas Ljung.

Brynolf & Ljung gör detta genom att använda vissa metoder.
– Metoderna är inte övernaturliga på något sätt, men sammantaget blir det häftiga effekter, säger Peter Brynolf.
Problemet med den gamla sortens trolleri, menar Peter Brynolf, var att det var svårt att bli känslomässigt berörd av det. Det moderna trolleriet går mer in på känslor.
– I stället för att ta reda på vilket kort någon valt kanske vi tar reda på någons första kärlek. Dels är det något alla har referens till och man blir känslomässigt engagerad. Dessutom blir det trollerimässigt mer intressant information som vi inte på något vis har kunnat komma åt, säger Peter Brynolf.
I Cirkeln testar Brynolf & Ljung ett nytt showformat.
– Vi smälter samman tv-showen och en liveshow. Vi har en bildproducent som är med på plats, ett kamerateam, och varje föreställning kommer att se lite olika ut, säger Jonas Ljung.

En viktig del i tv-serien är folks reaktioner när de blir lurade. För att ge alla en möjlighet att uppleva det i nya showen har man gjort en teknisk lösning med skärmar.
– I stället för att det känns som om man tittar på ett tv-program kommer det att kännas som om man är med i ett tv-program. Och interaktionen med publiken är en stor del, säger Jonas Ljung.

Vad ser ni mest fram emot inför turnén?
– Att möta publiken, säger Peter Brynolf.
– Jag är nyfiken på hur publiken kommer att reagera på en film som vi har spelat in för länge sedan, speciellt för varje föreställning. Där kommer vi att avslöja något … säger Jonas Ljung.

Fakta; Cirkeln har premiär på Cirkus i Stockholm den 6 november. Till Malmö Live kommer showen den 9 december och den 11 januari blir det en extraföreställning på Malmö Live. Den 25 januari är det dags för Kristianstad Arena och turnén avslutas i Falun den 10 februari.