Björn Skifs. Foto: TT

Välbalanserad tidsresa och storstilad show

Recension.

KONsert
Bitar ur mitt liv
Björn Skifs med stor orkester och kör
Regi: Pernilla Skifs
På Malmö Arena den 5 och 6 oktober
ppppp

Han har spelat i gossmusikkår och popband, vunnit Melodifestivalen två gånger, legat etta på Billboardlistan i USA, gjort musikaler och filmer – Björn Skifs har en stor och bred produktion att botanisera bland när han berättar om sina 50 år som artist i showen Bitar ur mitt liv. Och från berättelsen om den första trumpeten till finalsången som handlar om musiken som den första och sista kärleken i hans liv har Björn Skifs publiken i sin hand på Malmö Arena. Det blir en tidsresa och ofta en gemensam tidsresa för salong och scen eftersom många i publiken följt artisten genom alla år. För dem som var tonåringar 1968 känns det till exempel speciellt att se en gammal video med Slam Creepers i fonden samtidigt som Björn Skifs sjunger Mr Personality man på scenen. Musikminnet kittlar härligt i kroppen. Kul är det också att upptäcka nya låtar bland de gamla.

Men Bitar ur mitt liv är nu inte alls enbart en nostalgitripp. Det är en välbalanserad show där Skifs får visa sin styrka som berättare och sångare. Björns humoristiska anslag i berättarrollen gör det roligt och spännande att lyssna till alla minnen och man får veta en del oväntade saker. Det blir också en historia som bekräftar att han som artist valt sin egen väg med tanke på det han verkligen ville göra, och alltid haft fötterna på jorden. Han skojar med sig själv och speakerrösten som häcklar honom är ett kul inslag.
Lite höftvickningar bjuder ”piazzakvasten” – som han benämner sin egen kroppsform – också på men det är ändå rösten som är hans stora styrka. Och i den här showen får Björn Skifs visa upp hela registret. Från den sköra, småraspiga i låtar som A song for you som han gör ensam vid pianot eller Part time love, också ensam under en spotlight vid sidan på scenen till hårdrock med hög profil. Ofta är det snabba kast, det blir en dynamisk och storstilad show, det händer saker på scenen när både musikerna och körtrion är med och dansar loss.

I två timmar står Björn Skifs på scenen och sjunger – och rösten låter bara bättre. Håll mitt hjärta klingar som en psalm och applåderna vill inte sluta, men snart är det dags för en rockrökare igen. Publiken kan inte låta bli att sjunga med i Hooked on a feeling och Härligt, härligt – och i Det blir alltid värre framåt natten får vi lära oss Björn Skifs egen lilla poetiska och berömda rad från Eurovision Song Contest.
I finalen står Malmö Arena upp och sjunger Michelangelo med Skifs, som märkbart rörd vinkar hej då till publiken. Själv har artisten lovat att det inte är en tack- och farväl-turné, inte så länge publiken är på bettet. Och visst ser det ut som om så är fallet.

KONsert
Bitar ur mitt liv
Björn Skifs med stor orkester och kör
Regi: Pernilla Skifs
På Malmö Arena den 5 och 6 oktober
ppppp