Bradley Cooper, Lady Gaga och Sam Elliott i en scen ur A Star is Born. Foto: Clay Enos/Warner Bros Pictures

Lyckad nyinspelning av klassisk film

Film/recension

FILM
A Star is Born
Regi: Bradley Cooper
Medverkande: Lady Gaga, Bradley Cooper och Sam Elliott med flera

Det är som en hel fjäderskrud i hatten på Hollywood att man lyckats träffa bulls eye fyra gånger med samma film. År av erfarenheter säger att nyinspelningar inte brukar ge mersmak, men denna den fjärde omgången av A Star Is Born står inte de tre föregångarna efter.
Den första (om vi nu inte räknar en stumfilm) kom 1937 med Fredric March och Janet Gaynor och har väl blivit mest filmhistoria för de frälsta. Inspelningen från 1954 är väl den mest minnesvärda eftersom den gav både Judy Garland och motspelaren James Mason Oscarnomineringar. Notera att både March och Mason gjorde avdankade filmstjärnor och inte popstjärnor som i de nästkommande versionerna. Barbra Streisand på toppen av sin karriär tyckte det var läge för en nyinspelning 1976 och ville ha Elvis Presley som motspelare. Projektet rann ut i sanden och Kris Kristofferson hoppade in.

Den nu aktuella nyinspelningen har varit på gång länge och till och med Clint Eastwood lär ha varit aktuell som regissör. Nu har emellertid Bradley Cooper tagit på sig den dubbla uppgiften att både regissera och spela den roll March & Mason & Kristofferson tidigare signerat. Precis som Kristofferson gör han alltså en före detta rockstjärna, Jackson Maine, med framtiden bakom sig och för många flaskor omkring sig Detta är Coopers regidebut och jag är imponerad över hur väl han utnyttjar kamerans kärleksrelation med Lady Gaga som alltså gör den stundande stjärnan Ally.
Det finns alltid en väl avvägd kameravinkel för att hennes karisma, som ibland påminner om en ung Streisand, skall få full utdelning. Jag är förvisso inget orakel på Lady Gagas musik men hon spänner onekligen över ett brett fält och jag njuter av henne tolkning av Piafs La vie en rose.

Givetvis är styrkan i en film som A Star Is Born att man har möjligheter att tillföra ny musik och nya låtar som ligger i tiden och att artister som Garland, Streisand och Lady Gaga helt naturligt kan berätta samma tidlösa historia.
Jag skulle tro att det finns ännu fler versioner av A Star Is Born som väntar bakom husknuten för kommande biogenerationer.

FILM
A Star is Born
Regi: Bradley Cooper
Medverkande: Lady Gaga, Bradley Cooper och Sam Elliott med flera