Alaá Rashid, Anna Röing Hellberg i Hjältinnan av Basra. Foto: Khaleel Kassab
Alaá Rashid och Anna Röing Hellberg är både skådespelare och dockskötare. Foto: Khaleel Kassab

Fantasifullt om en modig bibliotekarie

Scen/recension

SCEN
Hjältinnan av Basra
Manus & regi: Rayam Al Jazairi
Scen: Teater Jaladas lokal på Hermansgatan i Malmö, 4/10 2018
Musik: Shatir band
Dramaturg: Majid Alfahdi
Scenografi & kostym: Maria Eklund
Scenografi & kostymassistent: Ranin Souliman
Miniatyrer: Bassma Zeky
Kamerateknik: Haza film pr
Fotograf: Khaleel Kassab
Medverkande: Alaá Rashid, Anna Röing Hellberg
Från 5 år

2003, under Irakkriget, räddade Basras chefsbibliotekarie Alia Mohamed Baker 30 000 böckerna i stadens centralbibliotek från förstörelse.
Kring denna verkliga händelse har Malmöbaserade, mångspråkiga Teater Jalada byggt en fängslande barnföreställning som är både dockteater och teater med skådespelare på en och samma gång.

Allt utgår från en färgglad bokvagn som innehåller mycket mer än man kan föreställa sig. Och så från de två skådespelarna Alaá Rashid och Anna Röing Hellberg. Alaá Rashid spelar en bibliotekarie som hälsar publiken välkomna till föreställningen och försöker underhålla oss medan vi väntar på att Anna Röing Hellbergs sagoberätterska ska komma.
När hon rusar in i scenrummet med andan i halden och sjalen flaxande runt halsen blir det ändå inte riktigt bra eftersom sakerna i bokvagnen inte alls har att göra med den saga hon hade tänkt att hon skulle berätta utan med en helt annan – den om Hjältinna av Basra.
Med hjälp av den något motvillige bibliotekarien bestämmer hon sig för att berätta den ändå och gemensamt bygger de sedan en spännande historia där kriget hotar Basra, där biblioteket riskerar förstörelse och där bibliotekarien Alia, med hjälp av andra, lyckas smuggla 30 000 böcker hem till sig innan biblioteket står i lågor.

Alaá Rashid och Anna Röing Hellberg går in och ut ur sina roller som bibliotekarien och sagoberätterska och turas också om att spela Alia och andra. Och den där biblioteksvagnen visar sig rymma fantastiska miniatyrer av så väl Basras bibliotek som den nära liggande mataffären och restaurangen där en del böcker göms. I en låda finns också en lastbil som man kan lasta böcker på medan en annan låda rymmer Basras guvernörs kontor.
Hela miniatyrvärlden befolkas sedan av små dockor som sköts av Alaá Rashid och Anna Röing Hellberg och allt som görs i miniatyr projiceras på en skärm bakom dem. Lägg till detta musik och sång och en berättelse där engelska, svenska och arabiska flätas ihop på ett sätt som gör att man inte funderar så mycket över vilket språk som talas.

Allt det här sammantaget är den enbart 30 minuter långa Hjältinnan av Basra och det är en upplevelse för alla sinnen om vardagsliv, om krig och om att vilja rädda det man älskar.
Det är omöjligt att inte gripas av den och att inte imponeras stort av den otroligt fint komponerade föreställningen och av Alaá Rashid och Anna Röing Hellbergs förmåga att röra sig in och ut ur roller, att berätta och att vara i berättelse, att vara så väl dockskötare som skådespelare.
Att den unga publiken har lite myror i kroppen på kuddarna på golvet ibland är bara naturligt och reaktionerna i foajén utanför efteråt är många och positiva. Någon konstaterar att hon också kan arabiska och någon annan tillägger att hon minsann kan bosniska också medan någon annan tycker att det var en bra föreställning.
Det tycker jag med.

Fotnot: Hjältinnan från Basra spelas på bibliotek runt om i Skåne under hösten.

SCEN
Hjältinnan av Basra
Manus & regi: Rayam Al Jazairi
Scen: Teater Jaladas lokal på Hermansgatan i Malmö, 4/10 2018
Musik: Shatir band
Dramaturg: Majid Alfahdi
Scenografi & kostym: Maria Eklund
Scenografi & kostymassistent: Ranin Souliman
Miniatyrer: Bassma Zeky
Kamerateknik: Haza film pr
Fotograf: Khaleel Kassab
Medverkande: Alaá Rashid, Anna Röing Hellberg
Från 5 år