Lever kvar i både kropp och själ

Litteratur/recension

BOK
Vajlett och Rut
Författare: Karin Alfredsson
Förlag: Bokfabriken

I år nominerades Karin Alfredssons roman, Skrik tyst så grannarna inte hör, till Årets bok. Nu följer hon upp succén med romanen Vajlett och Rut.
Redan i första meningen förflyttas läsaren blixtsnabbt i tid och rum. Man dimper ner på en iskall väg i Västerbottens inland och går sedan tätt efter lärarinnan Vajlett. Hon är på väg att ha ett allvarligt samtal med en elevs föräldrar. Trots att platsen Granträskåsen är en liten by som ligger mitt i ingenstans följs Vajlett av människors blickar där hon halkar fram på sin spark.
Alla vet vad som hänt och ögon kikar fram bakom gardiner. Det känns vagt hotfullt och klaustrofobiskt. Denna känsla är skickligt planterad av Karin Alfredsson eftersom den representerar den anda som finns i byn – och genomsyrar Vajletts liv såväl som romanens ton. Byn har nämligen drabbats av väckelserörelsen och ve den som sticker utanför den andliga normen.

Det gör nu Vajlett på många sätt. Hon vägrar att aga sina elever. Hon är inte medlem av församlingen och går därmed inte på möten. Men trots det lyckas hon med vänlighet och smidighet skapa sig en plats i byn, och en respekt, om än motvillig.
Det är mörkt, kallt och hårt och människorna är härdade. Inget pjåller där inte. Frikyrkan håller byn i ett järngrepp och naturligtvis är det männen som bestämmer vad som behagar gud. Männen som har sina egna bevekelsegrunder och skamfyllda sinnen, pådyvlar församlingen regler och bot, för det de själva försyndat sig mot.
Det här gestaltar Alfredsson med en beundransvärd inlevelse och skicklighet. Man är där, i skolsalens kvalm av blöta och inpyrt smutsiga kläder, i Vajletts kalla kök, bland lanthandelns alla dofter och mitt i det alltid närvarande skvallrandet. Det känns helt enkelt som om man flyttat till femtiotalets Norrland. Och det är inte en helt angenäm resa.

Men där finns annat som Alfredsson ger oss, som gemenskapen mellan kvinnorna i byn, solidariteten och elevernas kärlek till Vajlett. Då kan det också vara vackert i Granträskåsen.
Och så är det det hemliga, det omöjliga – Kärleken som växer fram mellan Vajlett och postfröken Rut. Omöjlig att hejda men farlig. Om det idag är svårt att komma ut som homosexuell så kan man ju bara ana hur det var i en frireligiös by i Västerbotten på femtiotalet, då det dessutom ansågs vara en sjukdom.

Det är en lättillgänglig och flödande historia Alfredsson bjuder oss på. Berättarglädjen och förmågan att gestalta ger ett sjudande liv åt både folk och plats. Samtidigt är den precis så komplex som livet är.
Yta blandas med bråddjup, trivialiteter med grundläggande mänskliga spörsmål. Det är helt enkelt en fantastisk berättelse som lever kvar i kropp och själ. Ja, faktiskt kan det vara så, att det är en sådan där berättelse som aldrig riktigt lämnar en.

BOK
Vajlett och Rut
Författare: Karin Alfredsson
Förlag: Bokfabriken