”Jag öppnar mitt hjärta och berättar”

Walesiska sångerskan, låtskrivaren och pianisten Judith Owen är på resande fot en stor del av året. Efter att senaste albumet RedisCovered blivit höjt till skyarna av kritiker och fans är hon ute på turné och mötet med publiken är något som driver henne. Men när hemlängtan blir för stor kör hon facetime med hund och katter som väntar hemma.

Senast Judith Owen besökte Sverige var 2016, då i spåren av albumet Somebody’s Child. När hon i år kommer tillbaka till Victoriateatern är det som final på sin längsta Sverige-turné hittills. Hela elva orter är inbokade innan det är dags för Malmö den 9 oktober.
– Det känns bra att få se hela Sverige, det är många som gillar min musik här, säger Judith Owen på telefon från London.

Hon turnerar under större delen av året, men i år tog hon ledigt i augusti hemma i USA.
– Jag fick lite sol och tillbringade tid med mina djur. Jag har en stor labrador och två svarta katter. Det värsta med att vara ute på vägarna så mycket är att vara borta från min lilla djurfamilj. Jag kör facetime med dem varje dag, jag måste få se dem. Katter är lite bättre än hundar på att se rörliga bilder, men utan lukten vet de inte att det är jag. Jag gör det för min egen skull, säger hon.

På nya plattan som kom i maj har Judith Owen samlat några av sina favoritsånger som andra låtskrivare står bakom. Det är låtar från 30-talet fram till idag, med Drakes Hotline Bling som inledning och 30-talsklassikern Dream a little dream of me som avslutning.

Varför ville du göra ett sådant här album nu?
– Jag har alltid, sedan jag var en ung tjej som spelade 4-timmarsgig på musikpubarna, spelat andras musik. Men jag har alltid gjort låtarna på mitt eget sätt, så att de låter som mina egna. Då har jag också kunnat sticka in några av mina egna låtar utan att folk märkt det, säger Judith Owen.
Hon lär sig andra artisters låtar på ett lite annorlunda sätt. Judith är dyslektiker, har svårt att läsa och skriva och kan inte läsa noter utan lyssnar in musiken.
– Jag har ett väldigt starkt öra och kan spela musiken genast. Dessutom har jag absolut gehör och det har möjliggjort för mig att trots allt göra det jag gör.

På sina konserter har Judith ofta tagit med någon av de här låtarna och på sina album har hon petat in någon.
– Fansen har bett mig att göra ett album med intressanta covers. Plötsligt fanns det tid och jag tänkte att det kanske kunde vara enkelt. Men när jag började förstod jag att det där med enkelt kunde jag glömma. Sångerna jag spelat genom åren låter helt annorlunda på plattan, eftersom jag är en annorlunda musiker nu. Bara Smoke on the water och Black hole sun har förblivit desamma
Judith Owen försökte göra sångerna som om hon aldrig hört dem förr.
– Det är kända sånger och alla har ju sin egen tolkning av dem. Jag gjorde min personliga.

Sista sången hon spelade in var Drakes Hotline Bling.
– Jag frågade min man vilken låt som skulle vara den mest överraskande jag kunde göra och han valde genast den. Han visste att jag skulle hitta melodin i den och jag hittade min egen mening i texten. Det var viktigt. Jag måste mena det jag sjunger. Låten handlar om att man är galen i någon som inte ringer. Man frågar vännerna om de sett personen och man kan inte inse att de inte är intresserade av en. Jag har varit med om det där, känt att man inte vill acceptera att den där speciella människan inte kommer att börja älska en.
En gång hoppades Judith på en man som till och med tog med sig andra kvinnor till hennes konserter.
– Jag ville fortfarande inte acceptera att det inte skulle bli vi. Vi blir galna när vi är kära.
Om förhållanden där man vet om någons otrohet och säger att man förlåtit men inte kan glömma handlar en annan sång. Det finns mycket att känna igen sig i och under konserterna berättar Judith sina egna historier för publiken.
– Jag berättar allt som följer med sången. Jag öppnar mitt hjärta.
Publikens gensvar hittills har varit otroligt, säger Judith Owen, som ser fram emot sin längsta Sverigeturné.
Just nu går allt hennes väg, känner hon,
– Jag känner det som om jag är på toppen av min karriär nu!