Tioårige William Malmgren och den något äldre Tord Johannesson tilldelades årets miljöpris som Eslövs kommun och Skånska Dagbladet delar ut. foto: Erika Dahlin Jönsson
Sexåriga Alice var på plats för att se sin storebror bli den yngsta miljöpristagaren någonsin.
Höstens näringslivsdagar, som bland annat bestod av en jobbmässa på Medborgarhuset och 400 åttondeklassare som fick besöka företag i kommunen, får högt betyg. Arkivbild
Åttondeklassarna samlades i den stora salen för att lyssna på representanter från näringslivet berätta om sina företag.
Hög musik strömmade genom högtalarna och företagarna på scen mottog stora applåder.
Jakob Majegård och Jakob Persson från EK16 på Bergaskolan har varit med sedan innan sommaren och planerat det hela.
Åttondeklassaren Linus Granér från Löberöd såg framemot företagsbesöken.
Näringslivsstrateg Kosovar Gashi (till höger i bild) tillsammans med näringslivschefen Lars Persson. ARKIVBILD
Åttondeklassarna bussades mellan företag i kommunen.
Några elever besökte Skånska Dagbladets redaktion i Eslöv.
Prisutdelningen på Kraftringen i Örtofta. Från vänster i bild miljöchef Erika Fjelkner, pristagaren William Malmgren och hans lillasyster Alice.
Tord Johannesson och William Malmgren.
William Malmgren och Tord Johannesson
Syskonen William Malmgren, 10, och Alice Malmgren, 6, fick vänta en stund på Kraftringens anläggning i Örtofta innan storebrodern kunde ta emot miljöpriset – bussen med åttondeklassarna som skulle bevittna prisutdelningen var sen. Både William och Alice tycker om att plocka skräp. Det har blivit en familjeaktivitet och ibland pysslar de med vad de hittar.
William och Alice Malmgren.

24 timmar med jobb och framtid i fokus

Eslöv Med jobbmässa, prisutdelning och 400 åttondeklassare som bussades runt till olika företag i kommunen – under onsdagen drog årets näringslivsdagar i Eslöv i gång.

Housemusiken strömmade ur högtalarna i Medborgarhusets stora sal när det strax efter klockan 14 på onsdagen blivit dags för Eslövs kommun och andra arbetsgivare att inspirera och informera 400 åttondeklassare som senare under dagen skulle bussas runt mellan olika företagsbesök i kommunen.

Staffan Taylor, som titulerar sig själv som entreprenör och professionell drömmare, stod med mikrofonen på scen.
– Vem vill ha en hundralapp? sa han och en åttondeklassare vid namn Albin fick den.
– Det var ett experiment för att visa att ni har massor av möjligheter, fortsatte Staffan Taylor.
Representanter från ett tjugotal olika arbetsgivare i kommunen gick sedan upp på scen och fick var sin minut på sig att berätta om sin verksamhet.

Även kommunstyrelsens ordförande Johan Andersson (S) var på plats för att ge uppmuntrande ord till skoleleverna.
– Ta kontakt med företagen. De är er framtid och de är öppna för att ta emot er. Kombinera det med en bra skolgång så får ni jobb i framtiden, sa han.
Utanför Medborgarhuset väntade bussar som skulle transportera eleverna mellan företagsbesöken.
– Jag vet inte riktigt vilka företag jag ska besöka men det ska bli kul, sa Linus Granér från Ölyckeskolan i Löberöd innan eleverna delades in i grupper.
Samtliga grupper besökte vars två företag. Det handlade bland annat om Orkla Foods, Ryds glas, Blomsterhörnan, Ellinge slott och Skånska Dagbladet.

I samband med att en grupp gjorde ett företagsbesök på Kraftringen i Örtofta, delades årets miljöpris ut där. Tioårige William Malmgren och den något äldre Tord Johannesson prisades för sina miljöinsatser – båda plockar skräp så gott som varje dag. De fick dela på 5 000 kronor som miljö- och samhällsbyggnadsnämndens ordförande Bengt Andersson (M), miljöchefen Erika Fjelkner och Skånskans vd och chefredaktör Lars Sjögren delade ut.
William Malmgren, som är den yngste som någonsin tilldelats miljöpriset, hade redan bestämt vad han skulle göra för prispengarna.
– Jag tänker vara snäll så klart och köpa en docka till Alice (hans sexåriga lillasyster, reds. anm.) och sen kommer jag köpa ett Zeldaspel till mig, sa han.

I dag, torsdag, fortsätter kommunens arrangemang ”24 timmars näringsliv” med bland annat ett näringslivsseminarium och en galamiddag i Medborgarhuset.

Dagens fråga

Är det rätt att företag i välfärdssektorn tar ut vinst?

Loading ... Loading ...