Missat poäng i Lucia- debatten

Malmö stad söker en Lucia som bidragit positivt till samhället och medmänniskorna. Det har skapat debatt att de inte tydligt definierar personen som kvinna. Malmö stad vill inte heller ha foton på nominerade kandidater.
Det är lovvärt om Lucia slutar vara en skönhetstävling. På många ställen är det reducerat till det, eftersom det inte längre är självskrivet att Lucian ska kunna sjunga. Vad som kvarstår är en snygg tjej, som enligt Miss Universum-principen ska vara snygg i ett visst klädesplagg, i det här fallet en Luciasärk och inte en baddräkt. Lucia som skönhetstävling är otidsenligt och att Malmö stad försöker göra sig av med den principen är bra.
Sedan tycker många säkert att Lucia ska vara en kvinna, eftersom traditionen är sådan. Ett förslag är att ta det lugnt och avvakta: ingen Lucia är ännu vald. Gissningsvis handlar Malmö stads agerande inte om att man helst vill ha en man som Lucia, utan att man vill öppna för att också någon som känner sig som kvinna även om det står annat i passet ska kunna ställa upp.
Ett problem för den nya given att Lucia inte behöver kunna sjunga är att man i det närmaste reducerar Lucian till ”levande staty”. Vad ska Lucian syssla med under den halvtimme som övriga körsångare sjunger vackert? Det blir trist för både publiken och för Lucian. Om man ska protestera mot brutna Luciatraditioner, protestera då hellre mot en tyst Lucia. Varför rollbesätta en opera med en talskådespelare?
Martina Jarminder

Läs mer:

Dagens fråga

Brukar du åka in till Köpenhamn?

Loading ... Loading ...