Björn Skifs. Foto: TT

”En fröjd att vara på turné”

På fredag och lördag den 5 och 6 oktober kommer Björn Skifs till Malmö Arena med turnén Bitar ur mitt liv. Vi ringde upp honom och ställde några frågor inför konserterna.

Hur har turnén Bitar ur mitt liv varit hittills? Vad har du upplevt från scenen?
– Det har varit toppen från första början och jag har mött en glad publik. Det är en fröjd att ha med sig ett så stort band med stråkar och blås och det är kul att göra låtar som man ibland aldrig har gjort live genom att vi plockar från alla dess år. Framför allt är det en stor glädje att få komma ut och träffa publiken.

Hur är det att se tillbaka och gräva i 50 år som artist. Finns det någon period som du under arbetet upptäckt ligger dig varmare om hjärtat?
– Nja, det är svårt att säga. Det har varit ett spännande jobb att gräva upptäcka saker som man glömt att man gjort, det har varit en häftig resa – inte så lätt – att göra ny bekantskap med gamla låtar och att skapa ett program ska fungera. 70-talet har jag upptäckt att jag hunnit glömma ganska mycket och samtidigt har jag blivit glatt överraskad att det blev så mycket gjort då, det blev så många låtar.

Du har tydligen inte bara dina självklara hits utan även mindre välkända låtar i showen, hur har du valt dem?
– Det är låtar som jag inte har tänkt på på många år men som jag nu upptäckt igen – och känt de är ju bra! Det har varit ett väljande och ratande som varit väldigt kul. Man nästan baxnar när man ser hur mycket man hunnit med.

Är det här en tack- och farväl-föreställning eller har den gett dig inspiration till en ny show?
– Inspiration behöver jag aldrig leta efter. Det finns alltid där! Jag har inte överväg om det här är en tack- och adjö-föreställning, så har jag inte tänkt mig. Men kanske blir det inte några fler så här stora shower i fortsättningen, det kanske blir mindre. Nu kör vi i ishallar och stora arenor och det kanske jag inte gör igen. Men jag tar ett år i taget, jag har inte bestämt något. Så länge lusten och orken finns och publiken är på bettet så fortsätter jag – och det blir spännande att komma ner söderöver, det var ett tag sen.