Författaren Theodor Kallifatides är aktuell med Slaget om Troja.Foto: Fredrik Sandberg / TT

Kallifatides ger nytt liv åt Homeros epos

Recension/litteratur

BOK
Slaget om Troja
Författare: Theodor Kallifatides
Förlag: Albert Bonniers

Jag har träffat Theodor Kallifatides några gånger – senast för ett par år sedan – och varje gång har han mycket bestämt sagt ifrån att nu blir det inte fler böcker, nu ska han sluta skriva och då hänvisat till sin höga ålder.
Idag är han 80 år ung och fortsätter att skriva, vilket jag är glad för. I Slaget om Troja får vi hans egen återberättade version av Iliaden, som i hans ögon är den starkaste antikrigsdikt som någonsin skrivits. Tyvärr, skriver han i ett efterord, är det många som aldrig läst den. Med Slaget om Troja är det inte hans ambition att ersätta Homeros klassiska versepos. Han vill bara att flera ska få lära känna det.

I Slaget om Troja har Iliaden fått en ramberättelse. Under ett bombanfall under andra världskriget söker den lilla byns lärarinna och skolbarnen skydd i en grotta. Hon berättar för sina elever om ett annat krig, om när grekerna belägrade Troja eller för att tala med Homeros, när akajerna belägrade Ilion.
Allt började, när prins Paris av Troja förälskade sig i akajernas kung Menelaos vackra hustru, Helena, som rymde med honom till Troja. Förföraren Paris och den bedragne maken Menelaos ska mötas i strid. Hur det än slutar, blir det Helena som förlorar. Hon förlorar antingen Sparta eller Troja, antingen sin makes land eller sin älskares. Kriget med alla dess grymheter och kärleken gestaltas av Kallifatides och präglas av hans egen varma livsvisdom. Slaget om Troja blir till givande läsning både för den som aldrig hört talas om Iliaden eller Homeros och för oss som är någorlunda välbekanta med antikens historia. Ändå är det djärvt av Kallifatides att ge sig på ett av världslitteraturens storverk på det här sättet.

I ramberättelsen återvänder han till sin barndomsmiljö, den lilla byn på landet, som han så ofta skrivit om. Året är 1945 och Grekland har varit ockuperat av tyskarna sedan 1941. Själv är han 15 år och olyckligt förälskad i sin lärarinna. Hans pappa har förts bort av tyskarna och engelsmännen bombar byn.
Motståndsrörelsen avrättar tyskar och tyskarna avrättar bybor. Berättelserna om de båda krigen går i varandra och byter bara namn. Det ena kriget följer på det andra. Efter andra världskriget bröt inbördeskrig ut i Grekland. Ingen segrar någonsin i ett krig, utan alla förlorar.

Skildringen av livet i byn står i bjärt kontrast till skildringen av slaget om Troja. Krigslyckan skiftar mellan de båda härarna, men tvånget att försvara sig är alltid starkare än lusten att erövra. Hjältar som Akilles, Hektor och Odysseus förvandlas, när Kallifatides skriver om dem, inte till vanliga människor men ändå till människor med mänskliga egenskaper.
Homeros hjälteepos blir en närmast vardagsspråklig, mycket lättläst men ändå bara skenbart enkel berättelse i hans rutinerade händer. Hans språk är snudd på självlysande i all sin konkreta enkelhet. Ändå kan ju aldrig en prosaversion av ett versepos bli bättre än originalet, trots att hans kristallklara språk passar alldeles utmärkt till att just återberätta något. Det är ändå ramberättelsen, den underbara berättelsen om hembyn, som lyfter hela romanen.

Slaget om Troja är en hyllning till livet och kärleken men kanske framför allt till friheten. Kärleken övervinner kriget, eftersom behovet att älska är större än behovet att hata. Kallifatides språk har nog aldrig varit klarare och mera exakt än här. Det finns inte utrymme för några onödiga dekorationer eller omskrivningar.
Här finns som så ofta hos Kallifatides ett djupt känt vemod över tidens gång men också en hel del humor som balans och inte minst en enorm berättarglädje. Här finns också en självklar social och politisk medvetenhet. Än en gång övertygar han som den gode berättare han är, då han levandegör den grekiska historien på ett lika självklart som medryckande sätt. Den personliga tonen är omisskännlig.

BOK
Slaget om Troja
Författare: Theodor Kallifatides
Förlag: Albert Bonniers