I Världens sämsta indier lär Malin Mendel, SVT:s korrespondent i Indien sedan 15 år, komikern David Batra att leva som en infödd. Bland de snällare uppdragen han får är att praoa hos hennes lokala grönsakshandlare. Foto: SVT/Nexico
David Batra och Malin Mendel. Foto: Linda Hörnquist/Nexiko
David Batra konverterar för en dag till hinduism. Foto: Linda Hörnquist/Nexiko

Batra provar indiskt liv i SVT-serie

Han fick sova på ett betonggolv i slummen, svälja ett långt tygstycke och prova livet som hindu. I nya SVT-programmet Världens sämsta indier testar David Batra på att leva som en infödd i Indien.
– Jag utsatte honom för saker jag själv inte gör, säger SVT-korrespondenten Malin Mendel och skrattar.

Världens sämsta indier:
Världens sämsta indier sänds i sex avsnitt i SVT1 med start den 3 oktober.

I nya serien Världens sämsta indier flyttar komikern David Batra till Indien för att under fem veckor leva som en infödd, allt för att finna sin inre indier. Som ciceron har han Malin Mendel som varit SVT:s korrespondent i landet i 15 år.
Idén till programmet föddes i barndomshemmet i Lund där han växte upp med en indisk pappa.
– Jag har alltid fått höra hur lyckligt lottad jag är, och hur han fick gå upp på morgonen och göra eld och mjölka vattenbuffeln, så jag har haft svårt att gnälla på radhustillvaron, förklarar han.

I varje avsnitt ställer Malin Mendel, som är helt acklimatiserad till den indiska livsstilen, David Batra inför olika uppdrag – allt för att han ska få en prova på att leva ett äkta indiskt liv.
– Att bejaka och gå med på grejer som jag faktiskt inte hade lust med var nog det svåraste, säger David Batra, som gillar att ha kontroll.

Kände du dig bortskämd?
– Nej snarare tacksam. När jag bodde i slummen och låg där på ett betonggolv på natten, blev biten av loppor och råttor sprang runt mig kände jag en otrolig tacksamhet för livet här hemma, med rent vatten och världens skönaste säng. De basala grejerna går man inte runt och är tacksam för, så det var en bra tankeställare.

Redan i första avsnittet visar Malin tydligt att det är hon som bestämmer – det daltas inte med den ofta skeptiske och ibland rent av motsträvige David.
– Vi hade bestämt att om det här ska funka måste jag vara hård, men rättvis. Och ibland blev jag irriterad på riktigt när jag tyckte att han fånade sig. Samtidigt var det lite taskigt, för jag utsatte honom för saker jag själv inte gör, fast jag är i Indien hela tiden. Han fick vara min indiska försökskanin, säger Malin Mendel och skrattar.
– I hälsoprogrammet, som är avsnitt tre, fick han till exempel svälja tre meter tyg som ska dras genom halsen för inre rening. Jag höll på att kräkas bara jag stod bredvid, så han hade det nog inte så lätt alltid, fortsätter hon.

Utöver att bli underhållna, vad vill ni att tv-tittarna ska få ut av programmet?
– En väldigt stor del av programmet är att lära ut något om Indien och visa att, visst, det finns fortfarande kossor på gatorna och stora slumområden, men det finns också en extremt snabb utveckling med ett land som lyfts ur fattigdom med expresshastighet, säger David Batra.
– För mig är det här det intressantaste journalistiska projektet jag någonsin gjort. Jag har rapporterat från Indien i snart 15 år och gjort oräkneliga reportage där jag försökt visa att Indien inte bara är fattigt. Jag vill slå hål på stereotyperna samtidigt som jag vill att man ska förstå att i Indien finns precis allt. Jag vill också att folk ska bli nyfikna och åka dit. Alla mår bra av att utsätta sig för en dos Indien, säger Malin Mendel.

Och David Batra, är du fortfarande världens sämsta indier?
– Nej, egentligen är nog min pappa ännu sämre – de gånger vi varit där har han bara gått runt och pratat skit om hur dåligt allt är och hur mycket han längtar hem till Sverige, säger David Batra och skrattar.

Världens sämsta indier:
Världens sämsta indier sänds i sex avsnitt i SVT1 med start den 3 oktober.