Vendeltida krigare i full utrusnting intog Uppåkra till besökarnas förtjusning.
Nära fyra tusen besökare kom till Uppåkra och Vendeltidsdagarna och nu är man redan i gång med planeringen för nästa år.
Vendeltidsdagarna i Uppåkra med besök av fullt utrustade krigare från England lockade storpublik i år igen.
Vendeltidsdagarna har blivit en tradition.

Fyra tusen besökte Vendeltidsdagar

UPPÅKRA Nära 4 000 besökare kom till Vendeltidsdagarna i Uppåkra i helgen.
Här återskapades år 618 efter Kristus under två dagar.

– Dessa dagar har varit fantastiska. Vi har skapat inledningen på en spännande tradition baserad på en för Uppåkra väldigt viktig tidsepok. Vi har redan börjat planera inför nästa år då vi räknar med att kunna ta detta till ännu en ny nivå, säger Karin Nilsson som är verkställande ledamot i Stiftelsen Uppåkra arkeologiska center.
– Det kändes verkligen som om besökarna var hungriga efter kunskap om denna spännande och civiliserade tid som föregick vikingatiden, säger Paul Mortimer, ledare för den brittiska vendeltidsgruppen Wulfheodenas och den som även gestaltar den store King Raedwall från det berömda vendeltida gravfältet Sutton Hoo i England.
Totalt deltog i Uppåkra ett 40-tal reenactors från England, Skottland, Italien och Skandinavien, berättar projektledare Ivar Sjögren.

Vendeltidsdagarna bjöd på såväl teater som arkeologiskola, vendeltida hantverkare som väverska, kamtillverkare, mjödbryggare, guldsmed samt tidstypisk marknad med tyger, sömnad, skinn, kryddor, musik och mat.
Parallellt arrangerade Malmö universitet och Uppåkra i veckan en vetenskaplig konferens om vendeltiden där arkeologer och forskare från Sverige, Europa och USA deltog.
De besökande vendeltidarna, fullt utrustade krigare och festklädda kvinnor, hälsade även på i skolor runtom i Skåne i veckan. Även barnsjukhuset i Lund fick besök liksom en del restauranger och varuhus.

Dagens fråga

Brukar du veckohandla?

Loading ... Loading ...

Webbkryss