Guld! Martin Lindelöw från Hässleholm vann en guldmedalj i Yrkes-EM i Budapest. Martin är industrielektriker. FOTO: VIKTOR FREMLING
Det var tre hårda tävlingsdagar med olika moment. – Det var svårt och under tidspress, berättar Martin Lindelöw. FOTO: VIKTOR FREMLING

Martin Lindelöw bäst på el i Europa

BUDAPEST/HÄSSLEHOLM Martin Lindelöw, 19, från Hässleholm vann en guldmedalj när Yrkes-EM i Budapest avgjordes på lördagen.

– Jag hade ingen aning om hur det hade gått före prisutdelningen, jag trodde Ryssland skulle vinna. Men sedan ropade de upp Sverige, berättar Martin från flygplatsen i Frankfurt på söndagsförmiddagen där laget mellanlandade på vägen från Budapest till Arlanda.

Hur känns det?
– Helt fantastiskt, säger Martin Lindelöw som är industrielektriker och till vardags arbetar på Automationsteknik i Hässleholm.
Tävlingarna pågick i Ungerns huvudstad Budapest under tre dagar.
Martin berättar om hårda tävlingspass.
– Alla moment gjordes under tidspress och förutom sista dagen jobbade vi sex timmar per dag, berättar Martin.
Tävlingarna var uppdelade i olika moment som att bland annat bygga upp en elanläggning, göra elritningar, felsöka och programmera.

Var det svårt?
– Ja, som vanliga arbetsdagar kan vara.

Hur firade ni på lördagskvällen?
– Det var avskedsfest här, så lite fest blev det, säger Martin.
Under söndagseftermiddagen klockan 15.00 ordnas en mottagning för laget på Hotell Radisson Blue SkyCity i lokalen Dreamliner i samband med att laget landar på Arlanda.
På plats i Budapest för att följa tävlingarna var Martins mamma Carina och systern Elinor, som kunde gratulera till guldet direkt.
– Jag ringde till min pappa Eugen och han blev glad och stolt.
Martin kommer hem till Hässleholm på söndagskvällen med tåg och slipper gå till jobbet i morgon.
– Jag är faktiskt ledig till onsdag, berättar han.
Det var inte bara Martin som gjorde bra i från sig. Det svenska laget i Yrkes-EM 2018 tog hem tre guld och ett brons.
Guldmedaljerna togs av Lina Andersson, bagare från Uppsala, Viktor Thulin, kock från Genarp, och Martin Lindelöw, industrielektriker från Hässleholm. Bronsmedaljen togs av Emil Fäldt, hotellreceptionist från Malmö.
Lagets tävlingsansvarige Patrik Svensson är mycket nöjd.
– Det är första gången vi åker till ett mästerskap med en trupp som aldrig tävlat internationellt, så vi visste att det skulle bli en tuff utmaning för laget. Trots det tar vårt svenska yrkeslandslag hem tre guld, ett brons och tre Medallion for Excellence. Vi är extremt stolta över vad våra tävlande presterat här i Budapest, de är verkligen ett superlag som hjälpt, stöttat, gråtit och framförallt skrattat tillsammans.
Förutom medaljerna kammade laget även hem tre Medallion för Excellence som delas ut för deltagare som visat prov på exceptionellt hög kvalitet och lyckat samla in extra höga poäng.
I tävlingarna deltog 500 tävlandet från 28 länder som tävlat om medaljer inom 40 yrken. Den svenska truppen bestod av 32 tävlande från 27 yrken.
Cirka 100 000 besökare följde tävlingarna på plats i Budapest. Årets upplaga av Yrkes-EM var den tionde och tävlingarna ordnades första gången 2008 i Rotterdam.