recension/Scen

Pricksäkert gestaltat om förtryck

Frida Stavnes är en av skådespelarna i Banditsagors Kurs i självutplåning. Foto: Alexander Tegnhamn
Artikel recension/Scen Ett visst mått av osäkerhet, ja, något närmast lite obekvämt bidrar till laddningen. För en laddad föreställning är det.

Med Kurs i självutplåning gör Banditsagor ett försök att i dramatiserad form gestalta det som är kärnan i vad #metoo-rörelsen handlar om. Ämnet är förstås fortfarande högaktuellt. I skrivande stund läser jag att den våldtäktsmisstänkte så kallade Kulturprofilen häktats i avvaktan på tingsrättens dom.

I Banditsagors pjäs, som baseras på Henrik Bromanders serienovell från 2015, förekommer också en man som använder sin position i kulturlivet för att utnyttja kvinnor sexuellt.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Svensktoppen: Victor Leksell behåller förstaplatsen

Victor Leksell ligger kvar på förstaplatsen på Svensktoppen. Arkivbild.
Victor Leksell ligger kvar på förstaplatsen på Svensktoppen. Arkivbild.
Foto: Erik Simander/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje I veckans Svensktoppen är det oförändrat bland topplaceringarna – där Victor Leksell, Darin och Miss Li ligger kvar. Miss Li är även veckans klättrare med långköraren ”Lev nu dö sen”, som klättrar fyra steg till nummer sex.

1. (1) Victor Leksell: "Svag"

2. (2) Darin: "En säng av rosor"

3. (3) Miss Li: "Komplicerad"

4. (4) Laleh: "Det kommer bli bra"

5. (7) Jubël: "Someone"

6. (10) Miss Li: "Lev nu, dö sen"

7. (5) Smith & Thell: "Goliath"

8. (9) Will Ferrell och My Marianne: "Husavik" ("My hometown")

9. (6) Miriam Bryant: "Nån av oss"

10. (Ny) Sandro Cavazza & Brother Leo: "Sad child"

Bubblare:

Laleh: "Vatten"

Erik Runesson fea. Björn Skifs: "Slow train coming"

Danny Saucedo: "Ere bara jag"

Kultur och nöje

"Gomorra" släpps i ny version

Matteo Garrones 'Gomorra' släpps i en nyrestaurerad version. Arkivbild från Cannesfestivalen 2008.
Matteo Garrones "Gomorra" släpps i en nyrestaurerad version. Arkivbild från Cannesfestivalen 2008.
Foto: Matt Sayles/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Den italienska filmen "Gomorra" av Matteo Garrone från 2008 släpps i en nyrestaurerad "director's cut"-version, skriver Ansa. Filmen, som är baserad på författaren och journalisten Roberto Savianos skoningslösa reportagebok med samma titel, kretsar kring den napolitanska maffian camorrans grepp om det italienska samhället.

Matteo Garrone berättar att han fick idén till omarbetningen av filmen, som vann juryns pris i Cannes och fem av den europeiska filmakademiens priser 2008, efter att ha sett den tillsammans med sin 12-årige son.

"När vi tittade på "Gomorra" tillsammans insåg jag att jag var tvungen att förklara saker som var otydliga i filmen för honom – och det är alltid ett dåligt tecken", säger han till Ansa.

Enligt den italienske regissören har vissa delar av "Gomorra" nu klippts om för att förtydliga dramaturgin och han säger att han hoppas att filmen flyter på bättre.

Den nya versionen av "Gomorra" har utomhuspremiär i den norditalienska staden Bologna den 21 augusti.

Utrikes

Över 60 saknas fortfarande i Libanon

En man sitter i sin söndersprängda lägenhet i Beirut.
En man sitter i sin söndersprängda lägenhet i Beirut.
Foto: Hassan Ammar/AP/TT
Utrikes
Utrikes Dödssiffran i Beirut befaras stiga ytterligare. Över 60 personer saknas fortfarande efter explosionen i hamnen.
Katastrofen har fått ilskan och oron i landet att växa och protester planeras under dagen.

Tisdagens explosion i Libanon har hittills krävt över 150 människoliv.

– Antalet döda är 154, inklusive 25 som inte är identifierade än. Dessutom har vi över 60 personer som fortfarande saknas, säger en tjänsteman vid hälsodepartementet.

Enligt Libanons regering skedde den förödande olyckan när 2 750 ton ammoniumnitrat som förvarades i hamnen antändes och exploderade. Att detta kunde ske är för många libaneser ett bevis på att landets politiska system inte fungerar.

Under lördagen planeras en stor demonstration i Beirut för att protestera mot landets styre.

Nej till internationell utredning

En utredning om vad som orsakade explosionerna i Beiruts hamn är tillsatt och Libanons president Michel Aoun har lovat att de ansvariga ska straffas. Samtidigt har krav väckts på en internationell oberoende utredning av händelsen.

Aoun sade på fredagen att det politiska systemet behöver ses över, men han motsätter sig en internationell utredning och lovar "snabb rättvisa".

– Det finns två möjliga scenarier för vad som hände: Antingen var det vårdslöshet eller utländsk inblandning genom en missil eller bomb, säger han.

Organiserar hjälp

Förödelsen är enorm i Beirut efter smällen och hundratusentals har förlorat sina hem i ett land som redan är hårt präglat av fattigdom, korruption och politisk och ekonomisk kris.

Nödhjälp från flera organisationer, frivilliga, unioner och länder har redan börjat anlända till landet och på söndag anordnas en videokonferens av Frankrike och FN för att organisera hjälpen till Beirut.

Arabförbundets generalsekreterare Ahmed Aboul-Gheit och USA:s president Donald Trump är några av deltagarna.

Libanons president Michel Aoun. Arkivbild.
Libanons president Michel Aoun. Arkivbild.
Foto: Hassan Ammar/AP/TT

Inrikes

Norra Sverige på väg mot laxrekord

Naturresursinstitutet följer laxvandringen i Torneälv med ekolod årligen från slutet av maj till slutet av augusti. Arkivbild.
Naturresursinstitutet följer laxvandringen i Torneälv med ekolod årligen från slutet av maj till slutet av augusti. Arkivbild.
Foto: Kallestad, Gorm
Inrikes
Inrikes Beståndet av lax ökar kraftigt i norra Sverige, rapporterar TV4 Nyheterna. Minskat sportfiske under pandemin spår tros vara en avgörande orsak.

Med hjälp av ekolod räknas antalet laxar som vandrar upp i Torne älv i Norrbotten. Årets siffror visar att återväxten är god och att antalet laxar börjar närma sig rekordnoteringen från 2016.

Enligt prognos ska uppemot 75 000 laxar vandra upp för älven i år. Älven står för ungefär en tredjedel av återväxten av lax i Bottenhavet.

En anledning till det höga antalet laxar tros vara en EU-överenskommelse från förra året om att begränsa yrkesfisket.

– Kvotreglerna tillåter mer fisk att återvända till lekplatserna vilket är bra för laxbeståndet, säger Atso Romakkaniemi, seniorforskare på Luke Naturresursinstitut till TV4.

Men var femte vandringslax som dras upp ur vattnet beräknas i dag vara fångad av sportfiskare. Till följd av coronapandemin har det i år inte sålts några fiskekort vid det populäraste laxfiskestället i Torneälven, Matkakoski, vilket även det tros bidra till laxens återhämtning.

Sport

Björnfot återvänder till Djurgården på lån

Tobias Björnfot återvänder till Djurgården men återvänder till NHL i november. Arkivbild.
Tobias Björnfot återvänder till Djurgården men återvänder till NHL i november. Arkivbild.
Foto: Erland Segerstedt / TT
Sport
Sport Positiva nyheter för Djurgården: 19-årige backtalangen Tobias Björnfot lånas ut från Los Angeles Kings och återvänder till Stockholm för spel i SHL till säsongsstarten.

"Det känns jättebra att få tillbaka Tobias till Djurgården. Vi har velat addera en rörlig spelskicklig tvåvägsback och Tobias har många av de egenskaper vi letat efter i sitt spel", säger Djurgårdens sportchef Joakim Eriksson till klubbens hemsida.

Förra månaden togs beslutet att SHL kommer att tillåta spelare som har kontrakt både i SHL och NHL att spela i den svenska ishockeyligan när säsongen startar i september.

"Det finns givetvis en osäkerhetsfaktor i hur länge Tobias kommer att vara kvar i tjänst hos oss. Han är först och främst LA Kings spelare och när deras training camp för NHL-säsong 2020–21 startar i början på november så kommer Tobias att åka till Nordamerika för att försöka ta en ordinarie plats i LA Kings", fortsätter Joakim Eriksson.

Tobias Björnfot har spelat tre matcher i NHL och 44 i farmarligan AHL. I vintras var han med och tog JVM-brons med Juniorkronorna.

Djurgården möter i SHL-premiären Örebro på bortais den 19 september.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

spelaspel.se

Kommer Trump stanna i vita huset efter nästa presidentval?

Spelaspel.se Den 3 november 2020 avgörs det amerikanska presidentvalet och många undrar om Donald Trump kommer att få sitta kvar i Vita huset. Sett till att hans stående förmåga att vara immun mot diverse kontroverser har många länge sett hans andra mandatperiod som säkrad, men nu tycks coronaviruset kunna bli hans fall. I denna artikeln tittar vi närmare på vad som talar för och vad som talar emot att president Donald Trump får sitt ämbete förlängt.

Efter en skandalomsusad valkampanj chockades många när beskedet kom om att Donald Trump blev USA:s 45:e president. Den största förklaringen troddes ligga i hans populistiska approach och amerikanarnas utbredda misstro mot demokraternas kandidat, Hillary Clinton. Snart har fyra år gått sedan dess och den 3 november får vi veta om Donald Trump får sitta kvar eller inte. Intresset är ovanligt stort och redan nu går det att betta på presidentvalet – om vi ser till spelbolagens siffror ser vi snabbt att de räknar med en ny seger för Trump (1.75 i odds), men demokraternas kandidat Joe Biden ligger inte långt efter (2.05 i odds).

Vad talar för en Donald Trump-seger?

Donald Trump har varit i blåsväder för olika kontroversiella uttalanden och skandaler sedan han inledde sin valkampanj. Under hans första presidentperiod har kontroverserna fortsatt att dugga tätt, men han har alltid lyckats trolla sig ur de besvärliga situationerna med att starta nya skandaler, skylla på “fake news” eller skicka iväg några tweets. Exempelvis har det pratats om grova skattebrott och en förmodad inblandning i “Rysslandsaffären” där tydliga bevis pekar på att Donald Trumps valkampanj haft regelbunden kontakt med Ryssland, som i sin tur påverkade presidentvalet. Efter att mail läcktes ut som bevisade att han utpressat Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på 3,7 miljarder kronor för att få dem att gräva fram smuts om demokraternas troliga presidentkandidat Joe Bidens son, ställdes han inför riksrätt. Något som bara hänt två presidenter före honom under landets 200-åriga historia. Föga förvånande lämnade han rättegångssalen som vinnare, vilket återigen talar för hans otroliga förmåga att slingra sig ur krissituationer och behålla det amerikanska folkets tillit.

En annan stark fördel för Donald Trump är hur starkt den amerikanska ekonomin har gått under de senaste åren. Även om detta är effekter av vad tidigare regeringar har banat vägen för så tar han ogenerat åt sig äran för landets ekonomiska framgång. På Twitter i somras skrev han följande:

“Big Rally tonight in Greenville, North Carolina. Lots of great things to tell you about, including the fact that our Economy is the best it has ever been. Best Employment & Stock Market Numbers EVER. I’ll talk also about people who love, and hate, our Country (mostly love)! 7:PM”

Coronaviruset är Trumps stora hot

Den 3 november avgörs alltså valet men kampanjandet har börjat för länge sedan. På demokraternas sida ser det ut som att Joe Biden kommer att bli deras kandidat. Flera favoriter har redan fått erkänna sig besegrade och nu är det Biden eller Bernie Sanders som gäller. Sett till Sanders vänsterpolitik är det inte särskilt troligt att han blir demokraternas kandidat, men samtidigt har Joe Biden varit i blåsväder för att flera gånger ha anklagats för att ha betett sig olämpligt mot kvinnor vilket kan vara till Sanders fördel.

Om det blir Joe Biden eller Bernie Sanders som ställs mot Trump är nog inte något presidenten oroar sig över just nu. Hans primära fokus bör vara det omskrivna Coronaviruset som kommit till USA. Nu har han stoppat alla till USA från Europa, men det är på hemmaplan han måste agera istället. Sett till att 27 miljoner amerikaner saknar sjukhusförsäkring och därmed inte har råd att vara sjuka från jobbet, kommer viruset att sprida sig som en löpeld.

Med Coronaviruset har också handeln avstannat vilket lett till kraftiga nedgångar på börsen. USA kan komma att drabbas hårt av detta och då den starka ekonomin länge har varit Trumps stöttepelare kan ett fortsatt börsras bli hans dödsstöten för hans kandidatur.

Under de närmsta månaderna lär vi se en del svängningarna i spelbolagens odds för Donald Trump och Joe Biden. För den som vill spela på presidentvalet så gäller det att hålla sig uppdaterad framöver.

Utrikes

Demonstrerande libaneser ropar ut sin ilska

Aktivisten Jumanah Zabanehs hem förstördes delvis i explosionerna.
Aktivisten Jumanah Zabanehs hem förstördes delvis i explosionerna.
Foto: Privat
Utrikes
Utrikes Ilskan växer mot regeringen i Libanon efter de massiva explosionerna i Beirut och en större demonstration är att vänta i staden under lördagen.
– Vi är arga, ledsna och rasande, säger aktivisten Jumanah Zabaneh som ska delta i demonstrationen.

Hundratusentals människor kommer att delta, enligt Jumanah Zabaneh.

– Folk från hela landet kommer att delta och vi vet från tidigare demonstrationer att uppslutningen blir så pass stor, säger hon till TT.

"Häng dem"

Demonstrationen, som går under parollen “Häng dem" äger rum senare i dag. Den kommer att starta i Beiruts hamnområde, där explosionerna inträffade.

– Sedan kommer vi att gå hela vägen till Martyrtorget och marknaden i centrum, säger Jumanah Zabaneh.

Jumanah Zabanehs hem förstördes delvis i explosionerna men hon och hennes familj undkom oskadda.

– Vi må ha klarat oss men det är ett fruktansvärt trauma. Vi känner sorg över alla dem som har dött och skadats och de som fortfarande saknas. Den här demonstrationen är också en solidaritetshandling, för att visa att vi libaneser håller samman.

Som så många andra känner Jumanah Zabaneh att explosionerna var droppen som fick bägaren att rinna över.

– Det handlar om människoliv, och inte bara om en ekonomisk kris nu. Misskötseln är total och genomgående, från början till slut. Mellan den första och den andra explosionen kom inga varningar om att hålla sig undan från området och vid solnedgången avbröt myndigheterna sitt sökande efter människor, säger Jumanah Zabaneh.

– Vi känner oss så förtvivlade, så förödmjukade och förminskade. Vi kräver att det fragmentiserade styre som vi har i dag ska bort omedelbart. Nu får det verkligen vara nog, vi måste en gång för alla få en fungerande statsapparat.

UD: Håll er undan

Protesterna mot myndigheter och regering började sedan det framkommit att en stor mängd högexplosiva ämnen, mot bättre vetande, förvarats i lagerlokaler i Beiruts hamnområde. Över hundrafemtio människor dödades och flera tusen skadades i explosionerna i tisdags.

Svenska utrikesdepartementet uppmanar svenskar i Beirut att hålla sig borta från protesterna.

– Vi har inget generellt reseråd att man ska hålla sig inne i LIbanon. Däremot när det förekommer demonstrationer och sammandrabbningar ska man hålla sig därifrån, säger Anton Dahlquist, presskommunikatör på UD.

Helena Nordenberg/TT

Anna Hansson/TT

En man blickar ut över förödelsen efter tisdagens explosioner som förstörde stora delar av Libanons huvudstad Beirut.
En man blickar ut över förödelsen efter tisdagens explosioner som förstörde stora delar av Libanons huvudstad Beirut.
Foto: Hussein Malla/AP/TT

FAKTA

Fakta: Libanons politiska kris

I oktober i fjol kastades det redan ekonomiskt krisande och svårt skuldsatta Libanon in i politiskt kaos — med månader av regeringskritiska massprotester mot ökade levnadskostnader och regeringens oförmåga att hantera den ekonomiska krisen. Sedan dess har det libanesiska pundet tappat 80 procent av sitt värde på den svarta, inofficiella marknaden. Den 29 oktober meddelade dåvarande premiärminister Saad al-Hariri sin avgång. Men det tog lång tid att bilda ny regering, bland annat eftersom de olika politiska grupperingarna inte kunde enas om ministerposterna. I januari 2020 tillkännagav Libanon sin nya regering.

Tiotusentals libaneser har i krisen, som är den värsta sedan det femtonåriga inbördeskriget (1975—1990), förlorat sina jobb eller tvingats gå ner i lön och de ekonomiska svårigheterna blir allt mer svåröverstigliga. Därtill har covidpandemin inte gjort situationen bättre.

Den politiska splittringen i Libanon har alltid varit stor och regeringsmakten, en sekulär republik, bygger på en balans mellan landets största religiösa grupper: sunnimuslimer, shiamuslimer, kristna och druser.

Kultur och nöje

Kjell Höglund årets Cornelisstipendiat

Sångaren, författaren och låtskrivaren Kjell Höglund är 2020-års Cornelisstipendiat.
Sångaren, författaren och låtskrivaren Kjell Höglund är 2020-års Cornelisstipendiat.
Foto: FLT-PICA/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Det blir sångaren, författaren och låtskrivaren Kjell Höglund som tar emot årets Cornelis Vreeswijk-stipendium, skriver Expressen.
– Det känns mycket hedrande, säger han till tidningen.

"Årets pristagare är en grubblare och levnadskonstnär vars verk har påverkat generationer av svenska musiker. En både dunkel och diskbänksrealistisk diktare vars esoteriska humor kastar sig mellan Bibelns gestalter och bardiskens spöken, mellan skurkar, helgon och vanligt folk" – så lyder motiveringen till priset till Höglund från juryn, som består av en representant från Aftonbladet respektive Expressen samt advokaten Anders Pethrus.

I en kommentar till priset säger Kjell Höglund till Expressen att han är smickrad över att få stipendiet.

– Det känns mycket hedrande.

Enligt Kjell Höglunds fru Clary, som också medverkar i intervjun, ska sångaren därefter ha utbrustit ”det känns som att få Nobelpriset”.

Lång karriär

"Genesarets sjö", "En stor stark" och "Jag hör hur dom ligger med varandra i våningen ovanför" är några av de mest kända låtarna den egensinnige och mytomspunne Kjell Höglund skrivit under sin långa karriär.

Artisten gav ut sitt första av 14 fullängdsalbum redan 1971 – men har under sitt brokiga liv även skrivit en rad böcker med esoteriskt innehåll, avlagt en fil kand-examen i sociologi, pedagogik och praktisk filosofi – samt fyllt rollen som den jämtländska republikens officiella schaman.

I en intervju i Aftonbladet beskriver Kjell Höglund hur han i början av sin karriär stal melodier från kända schlagers och skrev egna texter till dem.

– Jag var som alla poeter, om jag nu får kalla mig det. De vill skriva för att de vill skriva. De känner att här vill jag lägga mitt liv. Och så kände jag också, säger han.

Egen klubb

I början av 1990-talet nådde Kjell Höglund en ny och yngre publik, som bland annat ledde till nyinspelningar av låtarna "Jag hör hur dom ligger med varandra i våningen ovanför" och "Man vänjer sig".

Den kultstatus Höglund uppnått under sin långa karriär har lett till att han också har fått en klubb uppkallad i sitt namn, Kväll Höglund i Stockholm, där man bara spelar artistens låtar. Wille Crafoord har också skrivit en "bombastisk rockopera" baserad på artistens låtskatt, "Nattropolis", som i februari 2019 hade premiär på Höglunds stamhak i Västerås, där han numera bor.

Cornelisstipendiet delas ut under en ceremoni på lördagen.

Anna Grönberg/TT

FAKTA

Fakta: Kjell Höglund

Albumdebuterade 1971 med "Undran". Har sedan dess släppt ytterligare 13 fullängdsalbum och 2 samlingsskivor.

Har bland annat tilldelats Fred Åkerström-priset och Ejnar Westling-stipendiet. Grammisnominerades 1992.

Kjell Höglund spelar inte offentligt sedan 2008, men gjorde under Visfestivalen i Västervik 2013 ett bejublat framträdande, då han framförde "Genesarets sjö" tillsammans med Johan Johansson. Han medverkade även i en hyllningskonsert till honom själv på Storsjöyran 2016.

FAKTA

Fakta: Cornelis Vreeswijk-stipendiet

Cornelis Vreeswijk (1937-1987) var en legendarisk nederländsk-svensk trubadur och kompositör. Sedan 1988 delas Cornelis Vreeswijk-stipendiet ut i hans namn.

Bland tidigare pristagare kan nämnas Monica Zetterlund, Stefan Sundström, Louise Hoffsten, Olle Ljungström, Thorsten Flinck och Lill Lindfors.

Prissumman för 2020 är 500 000 kronor.

Lagfarter SkD

Hus i Eslöv har fått nya ägare

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Försäljningen av fastigheten på Torben Pers Väg 6 i Eslöv är nu klar. Nya ägare är Besarta och Hysen Shabanaj, 29 och 33 år, och säljare är Arne Filip Aspegrens och Ingrid Solvig Aspegrens dödsbo. Husets byggår är 1940 och det har en boyta på 190 kvadratmeter. Ägarbytet blev klart i juli 2020 och priset blev 2 850 000 kronor.

Alldeles i närheten såldes för bara två månader sedan ett annat hus, på Götmars Väg 1. Priset blev där 4 125 000 kronor, för det 126 kvadratmeter stora huset.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL