Skadade eller gröna potatisar plockas undan och slängs tillbaka på fältet. Foto: Jakob Hydén
Ruslan från Ukraina har varit med och skördat potatis många gånger. Foto: Jakob Hydén
Upptagaren är cirka fem år gammal. Foto: Jakob Hydén
Ordförande Andersson. Foto: Jakob Hydén
Runt 50 ton potatis per hektar ger fältet. Foto: Jakob Hydén
Marken runt Skivarp passar väldigt bra för potatis. Foto: Jakob Hydén
Skärmen visar var på fältet skörden är bra och var den är mindre bra. Foto: Jakob Hydén
Två vagnslaster ska fyllas innan det blir paus. Foto: Jakob Hydén
Inifrån hytten har Anders Andersson via flera skärmar full kontroll på processen. Foto: Jakob Hydén

Minskad potatisskörd efter sommartorkan

På landet Årets potaatisskörd ser ut att bli upp emot 25 procent lägre än vanligt. Men det finns ändå en viss tröst i bedrövelsen. Som att få plocka upp riktigt fina exemplar av den vackra Queen Anne till exempel.
- Köper man med ögonen blir man rent lyrisk! Den är så snygg, säger Anders Andersson, ordförande i Potatisodlarna.

Anders Andersson sitter inne i hytten på traktorn och tittar på skärmarna till höger. De visar bland annat vad som händer på bordet där den nyupptagna potatisen sorteras. De mesta sparas, men de som inte håller måttet kasseras och slängs ut på backen efter traktorn.
– De har två fel. De har skador av jordfly och så är en del av dem gröna, konstaterar Anders Andersson.

På ytterligare en skärm visas fältet i färgerna grönt, gult, brandgult och rött. I ena änden av fältet är det mycket rött. Där är skörden minst bra. Här växer det mjölktistel som är besvärlig för en potatisodlare att handskas med. Det finns nämligen inget bekämpningsmedel mot mjölktistel som fungerar ihop med potatis.
Så den får man ta nästa år när det ska odlas spannmål här.

De bästa markerna lyser gröna på skärmen. Där är det gott om potatis. Sorten som plockas upp är Queen Anne, en matpotatis.
– Jag hade Anne Lundberg på besök en gång. Hon blev så glad när hon hörde att det fanns en potatissort som hette Queen Anne! berättar Anders Andersson och ler.
Hur är den sorten?
– Köper man med ögonen blir man rent lyrisk! Den är så snygg. Men det är signifikant för i år. Har vi kunnat vattna blir potatisen snygg. Men det är för lite av den. Volymen fattas.

I hytten kan Anders Andersson även se i realtid hur mycket han tar upp. Just nu är skörderesultatet 50 ton per hektar. Det är något under fältets kapacitet, säger han, som är 60 ton per hektar.
Med den bemanning man har för tillfället hinner man med ungefär ett hektar på en dag.
Markerna kring Skivarp passar utmärkt för potatisodling.

På Hörtegården har det odlats potatis sedan 1977. Anders Andersson tog över verksamheten för 25 år sedan men har aldrig varit med om ett sådan extremt år som i år med regn och sedan kyla, följt av värme och slutligen torka. Anders Andersson har 40 hektar med potatis. Tio av dem var för färskpotatis.
– Vi satte potatisen sent och trodde att det ändå skulle kunna bli lagom till midsommar. Men den blev ändå för tidig. Man brukar skörda 60 dagar efter sättning. I år blev det redan efter 45 dagar. Det är stora skillnader på hur skörden blivit beroende på om man har kunnat bevattna eller inte. Jag har bevattnat de här fälten flera gånger, men det hade ändå behövts mer. Det var mycket som vissnade i förväg. Även om potatisen är snygg hade den kunnat avkasta mer, men plantorna har inte klarat värmen.
Klarar olika sorter värme och torka olika bra?
– Ja, de har olika rotsystem, så det finns skillnader både inom stärkelsesorter och inom matsorter. Melody är en matsort som är känd för att klara sig bra och Kuras är en stärkelsepotatis som klarar torka bra.

Dagens fråga

Har du redan röstat i EU-valet?

  • Nej (69%, 339 Röster)
  • Ja (31%, 152 Röster)

Antal röster: 491

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev