Monica

Går under huden på Monica Z

Mari Götesdotter som Monica Zetterlund i nyskrivna pjäsen Monicas vals, som har urpremiär på Hipp den 21 september. För publiken blir det en resa genom hennes liv, från tonåren till hennes sista dag. Foto: Pernilla Ekdahl
Artikel Monica Zetterlunds liv har redan porträtterats i såväl dokumentärer som på film. När det nu tar plats på Hipps scen har fakta fått en underordnad roll till fantasi och drömmar.
– När jag såg filmen, Monica Z, tyckte jag historien passade bättre på teatern, säger regissören Heinrich Christensen, som också var den som kläckte idén till föreställningen.

Pjäsen Monicas vals, som har underrubriken Fragment och fantasier, tar avstamp i sångerskans sista dag i livet. Hon sitter i sin blommiga fåtölj på scenens kant, lyssnar på skivor med en hel del vitt vin under västen och minns tillbaka.

Publiken får sedan följa med på en resa genom hennes liv, höra hennes sånger och möta alla de människor som spelade en roll för henne både i livet och i karriären. Allt ackompanjerat av Benjamin Koppel Quartet som tar plats i bakgrunden av scenen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Gränsövergången vid Del Rio öppen igen

En mexikansk soldat vid gränsövergången mellan Mexiko och USA vid Texasstaden Del Rio, som nu öppnat igen.
Foto: Fernando Llano/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Efter flera dagars uppmärksammat migrantkaos har gränsövergången mellan USA och Mexiko vid Texasstaden Del Rio öppnats igen. Passagerartrafik tillåts nu och på måndag kommer även lastbilar släppas igenom, rapporterar public servicekanalen NPR.

Gränsövergången stängdes den 17 september då tusentals migranter, de flesta haitier, försökte ta sig in i USA och slog läger under fästet till den bro som leder över gränsfloden Rio Grande.

President Joe Bidens styre har fått skarp kritik för hanteringen av situationen, bland annat sedan bilder spridits som visar hur ridande gränspoliser motar bort migranter. I veckan avgick Bidens särskilda Haitisändebud i protest mot att USA deporterar migranter till det oroliga och våldsdrabbade landet.

Tina Magnergård Bjers/TT

Bilderna på amerikanska ridande gränspoliser som föser bort migranter vid Del Rio har väckt starka känslor.
Bilderna på amerikanska ridande gränspoliser som föser bort migranter vid Del Rio har väckt starka känslor.
Foto: Felix Marquez/AP/TT

Svalöv

Från vrak till vacker bostad

Hallen går i gröna nyanser som ger ett lugnt intryck hemma hos Charlotta Eldh i Teckomatorp.
Foto: Claes Hall
Svalöv
Bostad
TECKOMATORP Charlotta och Christer Eldh köpte 2019 ett riktigt vrak till hus i Teckomatorp. Nu är det återuppståndet och Nanny som hade manufakturaffär där i slutet av 1800-talet hade nog varit nöjd med den kärleksfulla renoveringen.

Ett stenkast från järnvägen ligger det vackra, gulteglade huset med ”Nannys Manufaktur- garn och tricotaffär” målat på fasaden. Det är svårt att se att för bara två år sedan var huset en ruin. Inte sedan 80-talet hade det varit någon aktivitet där. Charlotta bjuder in oss i en hall där det växte ett träd.

- Allt var i mycket sämre skick än vi trodde. Det hade nog inte stått ett år till. Putsen ramlade ner från väggarna invändigt. Vi har bytt alla golv, tak, el, vatten och avlopp. Jag kunde se bortom det. Christer hade svårare att se hur det skulle bli. Men han ville ha garagen som hör till, skrattar Charlotta.

Djärva färger

Hallen är helt makalös med tegelgolv och marmoreringar och tapet i färger som få hade vågat sig på. Det är Charlotta själv som målat och hon räds inte att ta ut svängarna.

I salongen finns det tapeter till och med i taket.
Foto: Claes Hall

- Jag tittade på Pintest för att få inspiration. Golvet är återvunnet och ligger på sand. Många undrar om det inte blir kallt, men tvärtom. Jag har också vänt på tegelstenarna för att få den bubbliga sidan upp. Det blir rena zonterapin.

- Allt var i mycket sämre skick än vi trodde. Det hade nog inte stått ett år till. Putsen ramlade ner från väggarna invändigt. Vi har bytt alla golv, tak, el, vatten och avlopp. Jag kunde se bortom det.

Det mesta är återvunnet eller arvegods och second handfynd. Inget är skinande och nytt och det är ett medvetet val.

- Jag tror inte att jag har något nytt. Vi har bestämt oss för att det inte ska se perfekt ut. Det blir en annan känsla då, och det vi lägger till ska se ut att höra till.

Som i köket. Det var affärslokal för Nannys manufaktur och senare en frukt och blomsterhandel vilket gav byggnaden namnet ”Jaffahuset” i folkmun. Här är den gamla, ådringsmålade dörren sparad och två köksskåp har flyttats från andra sidan huset. Ett återvunnet Åraslövkök från 80-talet har målats i engelskt rött vilket skapar en känsla av värme och håller ihop det gamla med det mer nysnickrade.

Viktoriansk stil

Nästa rum som också varit affärslokal är salongen, eller ”parlören” som Charlotta lite skämtsamt säger, eftersom det är där man kan sitta och konversera precis som man gjorde på 1800-talet. Där var det ett hål från tak till källare när de kom hit. Nu är det ett mysigt rum i viktoriansk stil, med färger och mönster i en mix som skulle ha kunnat bli rörig, om det inte vore för att det är så konstnärligt sammansatt. Till och med i taket är det tapeter.

- Det är inte så vanligt i Sverige, utan mer i England. Jag har köpt restpartier från Retrotapeter, och så tog jag randiga tapeter och gjorde egna bårder av dem. De är ju jättedyra annars.

De putsade väggarna var inte lätta att tapetsera. Men det icke perfekta har sin charm.
Foto: Claes Hall

Över lag är det uppfinningsrikedom, vetgirighet och lust som präglar Charlottas renoveringar, snarare än en stor budget och snörräta lösningar. Ännu ett exempel på det är Christers arbetsrum. Där har de målat om en gammal 70-talshylla och höjt den med en bit i mitten, och vips blev det en platsbyggd bokhylla som ser ut att alltid ha stått där.

Charlotta har också ett arbetsrum. Det var tidigare kök och där ligger det enda trägolvet som gick att spara. Det har hon schablonmålat. Sovrummet bredvid har varit en historia för sig. Där fick de en otrevlig överraskning i form av en hussvamp.

- Den växte vid fönstret. Vi fick ta bort allt trä och gräva 80 centimeter ner i grunden.

Tågen hörs

Vi går ut på innergården som är vackert kullerstensbelagd och omringad av uthus, Christers älskade garage. Man kan i fantasin se hästkärror skramla över stenarna när de kommer med varor. Ett mer verkligt hopp i tiden finns i en gammal lägenhet ovanför garaget. Den har stått orörd sedan 20-talet och minner om hur enkelt folk kunde bo trots att det inte alls var något fattigt hus.

Hyllan består av en gammal 70-talshylla och ett nybygge i mitten.
Foto: Claes Hall

Ett klingandet från tågbommarna hörs. Men det stör inte Charlotta.

- Vi märker inte det längre och förresten hör det till huset, för utan järnvägen hade inte Teckomatorp blivit det livaktiga samhälle det varit, och då hade vårt hus inte funnits.

Tapeten är modern och med remsor av en randig tapet blir den i stil med huset.
Foto: Claes Hall

FAKTA

Charlotta och Christer Eldh.

Bor i Teckomatorp.

Huset var syateljé, manufakturaffär från slutet av 1800-talet och hette Nanny Nilssons manufaktur- garn- och tricotaffär.

Senare blev det frukt-och blomsteraffär och kallades då i folkmun för Jaffahuset.

De köpte huset på våren 2019.

Charlotta är arkeolog men jobbar som tentavakt. Christer är universitetslärare.

Det byggdes på 1870-talet.

Det är 150 kvadratmeter

Tomten är på 500 kvadratmeter.

Ekonomi

Göteborg vill dumpa giftig lera på havsbotten

Kranar i Göteborgs hamn. Arkivbild.
Foto: Adm Ihse/TT
Ekonomi
Ekonomi Göteborgs kommunala jättehamn vill dumpa hundratusentals ton giftig lera i en djuphåla på havsbotten.
Metoden är billigare än att ta hand om leran på land – nu väntar hamnen och Sjöfartsverket på att domstolen ska säga sitt.

Göteborgs hamn är Skandinaviens största och spelar en avgörande roll för den kommersiella sjöfarten till och från Sverige. Hamnen, som ägs av Göteborgs kommun, är på väg att muddras ännu en gång eftersom farledens nuvarande djup inte tillåter de största containerfartygen att anlöpa med full last.

Sjöfartsverket ska avlägsna 13,5 miljoner kubikmeter lera för att ge fraktfartygen ytterligare fyra meters frist. Kruxet är att en mindre del av leran – omkring 285 000 kubikmeter – är förorenad med miljögifter som exempelvis kvicksilver, enligt Jan Andersson, projektledare för kajåtgärder vid Göteborgs hamn.

– Förr i tiden fanns det till exempel rätt mycket kvicksilverföroreningar som rann ned med älven, och det är sådant som vi har kvar i vissa områden som vi ska muddra i, säger Andersson.

Har använts tidigare

Hamnen och Sjöfartsverket vill dumpa den förorenade leran i djuphålor i havsbotten utanför fyrön Vinga, och därefter täcka över den med ett tio meter tjockt täcke med oförorenad lera. Jan Andersson säger att samma metod användes när hamnen muddrades för snart 20 år sedan.

– Vi har konstaterat att det är en ackumulationsbotten, det finns därför inga strömmar som för bort det som vi dumpar i djuphålan. Vi tycker att just i det specifika fallet är det en bra metod att göra det. Vi vet också från förra gången att det fungerade väldigt bra, det fanns ingen långsiktig påverkan i området däromkring, säger Andersson.

Alternativa metoder

Göteborgs hamn och Sjöfartsverket har ansökt till Mark- och miljödomstolen i Vänersborg om att få dumpa lermassorna på botten. Huvudförhandlingen är planerad till i mitten av januari.

– Det finns alternativa metoder för att ta hand om förorenade muddermassor. Man kan ta upp dem och ta hand om dem i godkända anläggningar på land, men det är mycket dyrare, säger Andersson.

Erik Paulsson Rönnbäck/TT

FAKTA

Fakta: Göteborgs hamn

Skandinaviens största hamn.

Varje år passerar fler än 800 000 containrar Göteborgs hamn, och 41 miljoner ton gods hanteras.

Ägs av Göteborgs kommun genom det kommunala bolaget Göteborgs Hamn AB.

Hamnen har använts i drygt 400 år och byggts ut i flera omgångar.

Källa: Göteborgs hamn

Inrikes

Man gripen för våldtäkt på krogtoalett

En man har gripits för våldtäkt i centrala Göteborg. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En man har gripits misstänkt för en våldtäkt under natten till söndagen på en restaurang i centrala Göteborg.

Kvinnan berättar hur hon blev indragen på en av toaletterna och att mannen där våldtog henne.

Toaletten har spärrats av för teknisk undersökning och enligt polisen kunde mannen gripas efter samtal med kvinnan och med hjälp av registerslagningar.

Kvinnan fördes till sjukhus för kontroll och den gripne mannen fördes till polisstationen för vidare utredning.

Sport

Inget OS för unga konståkningsparet

Greta och John Crafoord. Arkivbild.
Foto: Svenska Konståkningsförbundet/TT
Sport
Sport

Det blir ingen OS-debut i Peking för det unga konståkningsparet Greta och John Crafoord. Trots personbästaresultat lyckades de inte knipa en av de sista kvotplatserna som delades ut i Nebelhorn Trophy i Oberstdorf.

De 20-åriga tvillingarna slutade på 14:e plats i tävlingen i Tyskland med poängen 134,40.

Josefin Taljegård, som säkrade en svensk kvotplats till OS genom 15:e-platsen i VM i våras, gjorde säsongsdebut i Oberstdorf. Hon slutade sexa på 166,05 poäng.

Ingela Ahlberg/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinofeber

Säkert onlinespel - hur casinon håller dig trygg på nätet

Casinofeber De flesta har råkat ut för osäkra webbsidor online, men när det gäller spel på casino online har säkerheten kommit långt under de senaste två decennierna. Inte bara har kvaliteten och utbudet förbättrats, utan även många andra aspekter. Ända sedan det första online-casinot lanserades 1995 har en av de största frågorna varit en effektiv säkerhet online.

Vi vet alla att onlinevärlden inte är säker. Det finns alltför många historier om hur webbplatser har hackats och privata uppgifter spridits. Brottsliga hackare kan samla på sig alla slags detaljer som rör privata bankkonton, lösenord och inloggningsuppgifter. Oskyddade webbplatser är ofta benägna att ha och sprida virus, malware, trojaner, spionprogram och många andra skadliga dolda filer. Sådana filer är designade att förstöra din dator (eller mobila enhet), hacka hela din samling säkra lösenord, få tillgång till dina personliga uppgifter så att de kan ta över allt du gör online.

Vågar man registrera sig på ett casino?

Det skulle också vara ganska lätt att anta att hela casinospelsindustrin online är utsatt för samma risker vad gäller säkerheten, och ha liknande skräckhistorier om medlemmar som förlorat sitt konto och all bankinformation kommit i händerna på fel personer. Och vore det så, så skulle ingen våga anmäla sig eller skapa ett konto på ett casino online. Men casinobranschen är ju en av de snabbast växande det senaste decenniet, och miljontals människor världen över loggar in och spelar online varje dag.

Man kanske blir förvånad över att höra det,  men casinoindustrin online är faktiskt en av de säkraste branscherna på hela internet. Faktum är att många av branschens största onlinecasinon kan erbjuda mer sofistikerade säkerhetsåtgärder på webben än vad många ledande företag inom bank- och finansväsendet kan. Att hitta dessa casinon med hög säkerhet är ganska lätt, så länge du använder betrodda guider som www.casinofeber.se. Där kan du läsa recensioner av onlinecasinon för den svenska marknaden, och få tips på bonusar. De samlar även aktuella nyheter inom casinovärlden och guidar dig till hur du spelar på casino online. Så exakt hur uppnår casinon denna till synes otroliga prestation vad gäller säkerheten?

SSL - Gör "huset" säkert

Alla de största casinon online bryr sig om säkerhet, och de har en sak gemensamt när det gäller att ge sina spelare den mest effektiva onlinesäkerhet som finns - SSL-digitala krypteringsprotokoll. Då krävs det ett SSL-certifikat, som kan liknas vid ett slags bank-ID fast för webbplatser.

SSL betyder Secure Socket Layer, och är en slags kryptering. Det betyder att all data som skickas mellan din webbläsare och webbservern (i detta fall online casinot), är helt privat och säker.  SSL är den nuvarande branschstandarden för onlinecasinon, och du kan se det i webbläsarens adressfält. Om man ser certifikatet, att adressen i webbläsaren börjar med https, att det är ett grönt hänglås och att det står att webbplatsen är säker, då vet man att det onlinecasino man vill spela på och sätta in pengar på verkligen är helt tryggt.

Digital säkerhet på språng

Mobil casinospel har tagit spelvärlden online med storm de senaste åren, och många branschledande utvecklare tror att det kommer att bli det viktigaste sättet för användarna att komma åt sina favoritspel på casinon online framöver. Med införandet av HTML5, som tagit över det tidigare Flash-baserade direktspelet, försvann också de vanligaste säkerhetshoten.

Dagens mobila casinoplattformar använder sig också av mobil webbläsarteknik för HTML5, för att utöka säkerheten. Med hjälp av HTML5 kan spelarna nu logga in på sitt redan säkra casinokonto online direkt från sina mobila webbläsare, med samma SSL-certifikatprotokoll för att garantera säkert spel från hela världen, oavsett om man sitter på bussen hem från jobbet eller är hemma i soffan i vardagsrummet.

Kultur och nöje

Inga stjärnor på röda mattan under Tony Awards

'Tina: The Tina Turner Musical' är nominerad i kategorin bästa musikal under årets Tony Awards, den 74:e i ordningen.
Foto: Manuel Harlan/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje När prisgalan Tony Awards går av stapeln för 74:e gången är det mer än två år sedan sist och det blir också utan stjärnspäckad parad på den röda mattan.

Prisceremonin, som börjar klockan ett i natt, svensk tid, sker i digital form och ingen stjärnspäckad parad längs den röda mattan kommer ses, rapporterar Deadline.

Årets gala, som hålls på Broadway's Winter Garden Theatre och inte på traditionsenliga Radio City Music Hall, går under namnet "2020 Tony Awards" och lyfter produktioner som hade premiär under säsongen 2019-2020 men var tvungna att pausas på grund av coronapandemin.

Ursprungligen skulle den ha gått av stapeln 7 juni 2020, men den blev framflyttad på grund av pandemin.

Värd för galan är skådespelerskan Audra McDonald och Leslie Odom Jr och den livesänds på Paramount+.

I samband med prisutdelningen framförs även konserten ”The Tony Awards Present Broadway’s Back!” där vinnarna samlas för att framföra musikalklassiker och där också priserna för bästa föreställning, bästa återskapande av föreställning och bästa musikal utses.

Det inofficiella datumet för återöppnandet av Broadwayteatrarna, som var bland de första kulturinstitutionerna att stänga i mars 2020 när covidpandemin slog mot USA, var 14 september. Alla på scen måste vara helt vaccinerade eller kunna visa upp negativa covid-tester och publiken måste bära munskydd.

Linnéa Wannefors/TT

Utrikes

Tyska vallokalerna öppna – Merkel på väg bort

Valaffischer för Olaf Scholz, Annalena Baerbock och Armin Laschet.
Foto: Martin Meissner/AP/TT
Utrikes
Tyskland Vallokalerna har öppnat i Tyskland, där drygt 60 miljoner röstberättigade ska säga sitt om vem som ska styra landet när förbundskansler Angela Merkel går i pension.

Prick klockan åtta slog valförrättarna upp dörren till en vallokal i Berlinstadsdelen Mitte, i skuggan av tv-tornet. På väggarna hänger tre flaggor: en tysk, en europeisk och en med Berlins stadsvapen – väljarna får även lägga sin röst i valet till huvudstadsparlamentet.

Valmyndigheten uppskattar att omkring fyra av tio tyskar har förtidsröstat per post i år. Det är fler än någonsin tidigare, och ett faktum som gör att de vanligtvis träffsäkra vallokalsundersökningarna bör tas med något större försiktighet.

"Något speciellt"

Men Philipp Enders från Heidelberg i sydvästra Tyskland har nyligen flyttat till Berlin och går hellre och lägger sin röst på valdagen.

– Det är något speciellt med det, säger han till TT utanför vallokalen i Mitte.

Hans sällskap Romina Trunzer, som också kommer från delstaten Baden-Württemberg, instämmer.

– Det här är första gången vi röstar i Berlin. Och när vi nu bor här, i huvudstaden, så känns det självklart att vara på plats, säger hon.

Kantats av motgångar

För Merkels kristdemokrater (CDU/CSU) har valrörelsen kantats av motgångar och att döma av opinionsmätningarna kan i stället Socialdemokaterna (SPD) bli största parti. Många ser Kristdemokraternas impopuläre kanslerkandidat Armin Laschet som en stor del av förklaringen till de dåliga opinionssiffrorna. Andra pekar på det faktum att CDU och dess bayerska systerparti CSU lett de fyra senaste regeringarna – alla under Merkel – och att det nu är dags för något nytt.

Det tycker till exempel väljaren Ramona, som inte vill ha sitt efternamn i tidningen. Hon kommer inte att sakna Merkel.

– Nej. Hon har suttit så länge, och det händer ingenting. För fyra år sedan hade jag kanske gett ett annat svar på frågan, säger hon, och spår att Socialdemokraterna blir största parti.

Trängs med löpare

Utgången är i högsta grad öppen, då en mätning så sent som i fredags visade att Kristdemokraterna har knappat in och nu ligger bara en procentenhet bakom Socialdemokraterna, vilket är inom felmarginalen. Andra mätningar visar ett större försprång.

I Berlin får väljarna trängas med löpare, då Berlins maraton äger rum på valdagen – precis som vid valet för fyra år sedan.

Vallokalerna stänger klockan 18.

Pontus Ahlkvist/TT

Många har poströstat – men inte Philipp Enders.
Många har poströstat – men inte Philipp Enders.
Foto: Pontus Ahlkvist/TT

FAKTA

Fakta: Så går valet till

Omkring 60,4 miljoner av Tysklands 83 miljoner invånare är röstberättigade i valet till det tyska parlamentet (förbundsdagen). Varje väljare har två röster: en förstaröst (Erststimme) och en andraröst (Zweitstimme).

Förstarösten läggs på en kandidat i någon av Tysklands 299 valkretsar, som alla får skicka en representant till förbundsdagen. Detta val är ett så kallat majoritetsval i enmansvalkretsar, vilket innebär att bara en person per valkrets – den som får flest röster – skickas till Berlin, på ett så kallat direktmandat.

Andrarösten läggs på ett parti, närmare bestämt på en lista som tagits fram av partierna på delstatsnivå. Det här valet är proportionellt, och styr också hur många mandat i förbundsdagen ett parti sammanlagt får.

Om ett parti vinner fler direktmandat än det är berättigat till i förhållande till andelen andraröster får partiet så kallade tilläggsmandat. För att inte proportionaliteten ska gå förlorad får även de andra partierna fler mandat, så kallade utjämningsmandat, för att fördelningen bättre ska återspegla resultatet av listvalet, alltså andrarösterna.

Systemet gör att antalet platser i förbundsdagen kan variera. Det lägsta antalet är dock 598. Spärren för att komma in i förbundsdagen är fem procent.

Inrikes

Porrskämten i sexan kändes obehagliga

Isabella Abensour och Waran Ahmad går första året på Blackebergs gymnasium i Stockholm.
Foto: Nils Petter Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Vad gör det med unga att se skildringarna av sex som liknar övergrepp – och vad gör det med samhället? Svaret oroar många vuxna. Men vad tänker tonåringarna själva?

– Det finns youtube och youtube red som är en premiumversion av youtube, om du söker på redtube så får du den gratis, berättar Waran Ahmad om hur han och kompisarna lurade andra i klassen att gå in på porrsidor.

Ungefär så kan det första mötet med porr gå till, berättar han. Waran Ahmad går första året på Naturvetenskapliga programmet på Blackebergs gymnasium i västra Stockholm.

Porrskämten ligger ett par år bakåt i tiden. I dag har han läst på och ser en stor risk för att bli beroende av porr och håller sig borta från sajterna.

TT: Är du orolig för att bli beroende?

– Verkligen, det är så lättillgängligt. Det låter som att jag överdriver, men det är som att du har en drog i fickan. Det krävs bara lite nyfikenhet för att börja, säger han.

Porrskämt

Isabella Abensour som går i samma klass hör till dem som utsattes för porrskämt. I sexan var hon hos en kompis och när någon satte på porr på tv:n tvingades hon titta. I sjuan pratade barnen högljutt i klassrummet om porr de sett.

– Det kändes obehagligt, man sitter där i sjuan och försöker koncentrera sig på lektionen. Jag ville inte höra, men jag kunde inte gå från lektionen, säger hon.

Den gången kopplades föräldrar in och klassen hade ett allvarligt samtal om porr. Hon tror att det gjorde skillnad i längden.

– Om hälften hade gått hem och börjat kolla på porr på datorn så tror jag att de hade reflekterat tillbaka på samtalet och fått en tanke om att det inte är bra, istället för att envisas med att det bara är en video, säger Isabella Abensour.

22-åriga Oliver Liss från Borlänge har bestämt sig för att aldrig mer titta på porr. Men han minns nervositeten han kände första gången han loggade in på familjens dator och sökte på sidan en äldre kompis tipsat om. Skulle någon komma på honom?

Hög puls

– Jag minns att jag hade jättehög puls. Det skapade nyfikenhet att se så många nakna kvinnor, men det var också obehagligt för då förstod man inte att oralsex existerade.

Men nyfikenheten var starkare än obehaget och Oliver Liss återvände.

– Jag älskade att titta på porr, jag fick upptäcka så mycket som var tabu, som jag aldrig hade sett.

Första gången var han 11 år gammal. Åren som följde tittade Oliver Liss flera gånger om dagen vissa perioder, ibland i mobilen på skoltoaletten. Föräldrarna visste inget – trots att mamman är barnmorska och sex inte var tabu att prata om hemma.

När han har sex första gången som 15-åring ville han att det skulle vara som han sett i videoklippen. Hålla tillbaka utlösningen och ha stånd länge. Successivt trubbades han av och för att få samma känsla av spänning valde han grövre porr.

– Går man in på en sida så är det bland annat slag, spott, stryptag och skällsord. Vad du än vill hitta så finns det, i ett hav av kategorier.

Killar tar risker

Statistiken visar att unga killar tittar betydligt mer på porr än tjejer. Det tror gymnasieeleverna Waran Ahmad och Isabella Abensour också.

– Det kanske beror på libido, mognad eller sociala normer. Det är lite mindre vanligt enligt normen att tjejer tittar på porr, säger Waran Ahmad.

– Jag tror att killar tar mer risker, med allt. Man brukar säga att tjejer lever längre för att killar tar mer risker. Det kanske finns en koppling till det här också, säger Isabella Abensour.

Isabella Abensour och Waran Ahmad tycker inte att porr tagits upp särskilt mycket på lektionerna, men är helt överens om att lärare behöver prata om porr med elever i skolan. Redan i mellanstadiet ska samtalet börja.

De ser båda att det kan finnas positiva aspekter av porr. Att se hur sex kan gå till och få fantisera. Men det väger inte upp det negativa, tycker Isabella Abensour.

Egen bubbla

– Att någon blir våldtagen kan man inte ta tillbaka. Att någon tycker om att se någon bli våldtagen, det känns inte rätt. Det finns mycket annat man kan göra för att få samma känsla som man får av det positiva med porr, säger hon.

För Oliver Liss dröjer det till studentlivet i Linköping innan han vill bryta med porren. Han har dåligt självförtroende i sexlivet och börjar samtidigt lära sig om feminism och förstå mer om maktförhållanden i och bakom porren. Han börjar prata med vänner om porr och när en tjejkompis ber att få se vad han tittar på visar han ett klipp.

– Hon reagerade väldigt starkt, det blev som ett wake-up call. Det var inte bara jag själv i min lilla bubbla längre.

Det får Oliver Liss att fatta beslutet att sluta titta på porr.

– Om du frågat mig när jag var 15 år om det var ett problem så hade jag sagt nej. Då var det bara nice upptäckande. Men om du frågar mig i dag om porrkonsumtionen hade negativa konsekvenser, så hade jag sagt ja.

Inga fantasier

Han upplever att han var fullmatad med bilder av hur sex ska vara. Men tom på egna fantasier och oförmögen att nå en intim känsla med en sexpartner.

– Om du tittar en gång när du är 16 år och har haft sex är betydelsen troligtvis inte lika stor, du har kanske en uppfattning om vad till exempel samtycke vid sex är. Men jag började vid 11 års ålder och hade konsumerat porr i fyra år innan jag hade sex.

Under alla år fördes inga kritiska samtal om porr i skolans sexualundervisning. Inte heller i något annan sammanhang pratade vuxenvärlden om porr.

– Jag önskar nu att jag inte tittat på porr utan att jag fått upptäcka min egna sexualitet själv.

I höst ska Oliver Liss börja föreläsa om sina erfarenheter, samtycke och machokulturgenom organisationen Porrfri barndom.

Helena Björk/TT

Gymnasieeleven Waran Ahmad och hans kompisar brukade skämta genom att lura andra i klassen att titta på porr. I dag oroas han över att porr är så lättillgängligt för barn och unga.
Gymnasieeleven Waran Ahmad och hans kompisar brukade skämta genom att lura andra i klassen att titta på porr. I dag oroas han över att porr är så lättillgängligt för barn och unga.
Foto: Nils Petter Nilsson/TT
22-åriga Oliver Liss berättar om hur det påverkat honom att han började titta på porr som 11-åring. I dag ska han börja föreläsa om sina erfarenheter.
22-åriga Oliver Liss berättar om hur det påverkat honom att han började titta på porr som 11-åring. I dag ska han börja föreläsa om sina erfarenheter.
Foto: Victor Ganguly
Isabella Abensour går första året på Blackebergs gymnasium i Stockholm. I hennes ålder är det för sent att ta upp porr med elever i skolan, redan i mellanstadiet bör samtalet börja, tycker hon.
Isabella Abensour går första året på Blackebergs gymnasium i Stockholm. I hennes ålder är det för sent att ta upp porr med elever i skolan, redan i mellanstadiet bör samtalet börja, tycker hon.
Foto: Nils Petter Nilsson/TT
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL