Tandvårdspersonal ska upptäcka våld i nära relation

Skåne Personalen på Folktandvården Skåne ska utbildas för att kunna upptäcka våld i nära relationer, och slå larm om detta.

Sedan tidigare har personalen på Folktandvården Skåne arbetat med att upptäcka barn som far illa, nu ska det arbetet utökas med att de även ska ställa frågor till vuxna som de misstänker har utsatts för våld i nära relation. Om personalen misstänker att ett barn far illa har de en skyldighet att anmäla detta.

– Att upptäcka och motverka våld i nära relationer är en självklar och viktig del i vårt uppdrag. Vi i Folktandvården Skåne kan göra stor skillnad eftersom vi är en av få instanser ­­i samhället som möter så många personer regelbundet, säger Pernilla Juréus, kvalitetschef i Folktandvården Skåne i ett pressmeddelande.

Utbildningen av personalen görs dels för att de ska kunna se om någon blivit utsatt för våld i nära relation, dels för att vara ett stöd för de utsatta.

– Ett gott bemötande där man blir trodd och tagen på allvar kan vara av stor betydelse för den som är drabbad. Mötet med oss i tandvården kan innebära en första konkret möjlighet att få hjälp, säger Pernilla Juréus.

Dagens fråga

I går var första dagen med danska gränskontroller. Tror du att de blir ett problem?

Loading ... Loading ...