Ulla-Britt och Börje Jönemark beundrar några av de färgade glas som Gammalt på nytt från Åkersberga ställer ut på antikmässan på Katrinetorp. FOTO: KRISTINA DAVIDSON
Pelle Ekelin visar upp jaktstolen, som knappast går att sitta i.
Birgitta Edling och Frida Nelin är på jakt efter ett skåp respektive något antikt fynd, gärna i rokokostilen.
Tereza Winter visar keramiska smycken för besökarna Anci Linderoth och Nina Tiberg.
Det pågår många samtal på temat antikt och begagnat på mässan på Katrinetorp.

Hållbar inredning hett på antikmässa

MALMÖ Att inreda hållbart är temat för den antikfest som pågår på Katrinetorps Landeri i helgen.

Redan på första dagen, fredag, var det många som tog sig ut till Katrinetorp för att titta runt på antikviteter, samlarobjekt och spännande design från 1700-talet och framåt i det 2 400 kvadratmeter stora utställningstältet.

– Det är tolfte året i rad som vi arrangerar antikmässan Malmö Dekorativa. I år har vi 24 svenska och danska utställare på plats. Intresset bara ökar år från år, menar Mats Bohman, intendent på Katrinetorp.
Han pekar på ett ökat intresse för att inreda hållbart med unika möbler och kuriosa som har en historia bakom sig istället för köpa nytillverkat.
En utställare som också har upptäckt att intresset för kvalitetsmöbler från främst 1950-1960-talet är stort, framförallt internationellt, är antikhandlare Pelle Ekelin på Moderna Möbelklassiker i Lund.
– Att återvinna tidigare generationers möbler och samlarobjekt är en god affär för den som vill ha gedigen och unik design i sitt hem. Även yngre börjar upptäcka känslan av att ha ett personligt hem med design från olika tider, menar Pelle Ekelin.
Han visar en unik ”jaktstol” i stilen snickarglädje, som designades av den danske arkitekten Børge Mogensen 1955 och som nu bara finns i ett exemplar och som kan bli en inredningsdetalj för någon hågad besökare.
Isabel Baumann, som driver Baumann Antikviteter i Köpenhamn med maken Lasse, fanns på plats med dottern Tereza Winter.
– Detta är vacker mässa med god atmosfär. Många svenskar, även unga, är mer intresserade av historia, och letar efter saker från olika tidsperioder, förklarar Tereza Winter.
Bland de flera hundra entusiastiska besökarna fanns mor och dotter Birgitta Edling och Frida Nelin från Lund respektive Malmö.

– Vi tycker det är kul att leta efter antikt och begagnat som passar in hemma. Ibland får vi med oss något vi egentligen inte behöver. Mässan här är en fröjd för ögat, säger de två samstämmigt.
På söndag utökas antikmässan med en kuriosamarknad på gårdsplanen med 60 utställare från samlarföreningen Nordstjärnan. Då blir det också en bilutställning med utvalda bilklassiker på temat ”kända och bortglömda vardagsbilar.

Dagens fråga

Borde damfotbollen få mer fokus och resurser?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×