Kultur

Unga Astrid sprungen ur kärlek

Alba August, Maria Bonnevie och Magnus Krepper samt regissören Pernille Fischer Christensen under inspelningen av Unga Astrid.Foto: Thomas Johansson / TT
Artikel Kultur och Nöje I morgon, fredag 14 september, är det premiär för Unga Astrid, den danska regissören Pernille Fischer Christensens film om Astrid Lindgren.
– Allt började utifrån en enorm kärlek till Astrid och en stor fascination över henne och hennes liv, berättar hon.

Pernille Fischer Christensen debuterade som långfilmsregissör 2006 med filmen En såpa som bland annat belönades med Silverbjörnen på Berlins filmfestival. Unga Astrid är hennes femte långfilm och den första som huvudsakligen är gjord i Sverige. Själv har hon dock en nära relation till Sverige, svensk natur och Astrid Lindgren.

– Jag är ju dansk som du kanske hör även om jag försöker prata svenska nu, säger hon med ett stort skratt på telefon från presskonferensen inför Unga Astrids premiär.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

"SOS" av stenar på strand räddade nödställda

Männen skrev ett jättelikt 'SOS' på stranden innan de blev upptäckta från luften. Bild tagen av australisk militär.
Männen skrev ett jättelikt "SOS" på stranden innan de blev upptäckta från luften. Bild tagen av australisk militär.
Foto: Australiska försvaret/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Tre män har räddats från en isolerad ö i Mikronesien efter att ha lagt stenar i form av ett "SOS" på stranden.

Sökandet inleddes i lördags då männen inte hade kommit fram när de i båt skulle färdas de 42 kilometrarna mellan atollerna Pulawat och Pulap. Styrkor från Australien och USA, som är baserade på Guam, deltog i letandet från luften. Och efter ett dygn siktades männens "SOS" på ön Pikelot, 200 kilometer bort.

Männens båt hade drivit med strömmarna efter att ha fått slut på bränsle.

En mikronesisk patrullbåt kunde sedan rädda männen, som konstaterats må väl efter omständigheterna.

Inrikes

MP kräver nya migrationsförhandlingar

 Miljöpartiets representant i Migrationskommittén Annika Hirvonen Falk vill ha nya förhandlingar om flyktingpolitiken i höst. Arkivbild.
Miljöpartiets representant i Migrationskommittén Annika Hirvonen Falk vill ha nya förhandlingar om flyktingpolitiken i höst. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Inrikes
Inrikes Regeringen kommer inte att kunna lägga fram en proposition om flyktingpolitiken utifrån Migrationskommitténs arbete som avslutas på fredag.
– Det kommer att behövas nya förhandlingar för att det ska kunna ske, säger Miljöpartiets representant i kommittén Annika Hirvonen Falk till TT.

Något helhetsförslag från kommittén med en majoritet bakom finns inte. På grund av de hårda motsättningarna kring svensk flyktingpolitik blir resultatet i stället enskilda lagförslag som det finns hoppande majoriteter bakom. Vissa förslag, som till exempel en ny humanitär skyddsgrund, står S, MP, C, L och V bakom, medan andra förslag som tillfälliga uppehållstillstånd och försörjningskrav har andra majoriteter.

Det förslag som kommittén kommer att presentera innebär i huvudsak att den tillfälliga lagen blir permanent. Vissa saker blir mer generösa, som en ny humanitär skyddsgrund, andra blir mer restriktiva.

Miljöpartiet kräver nu att det blir fortsatta förhandlingar i höst.

– Vi behöver en helhet som en majoritet eller åtminstone en tillräckligt stor minoritet står bakom, och då kommer det att behövas nya förhandlingar, säger Annika Hirvonen Falk.

Inhuman politik

Hon ser framför sig att det blir förhandlingar mellan regeringen och Centern och Liberalerna. Det är inte mycket i kommitténs förslag som MP är nöjda med.

– I huvudsak blir politiken inhuman. Det är en otroligt kortsiktig politik som är dålig för integrationen, säger hon.

Hon syftar bland annat på tillfälliga uppehållstillstånd och stränga försörjningskrav vid familjeåterförening. Även om det införs en ny humanitär skyddsgrund, så anser MP att den blir för svag.

– Våra invändningar har man inte tagit hänsyn till alls. Sverigedemokraternas röst har vägt dubbelt så tungt. Men jag tror att vi har goda förutsättningar att nå en uppgörelse om en humanitär flyktingpolitik, om andra partier är beredda att sätta sig ned och förhandla, säger Annika Hirvonen Falk.

Svagt intresse

Något större intresse från de andra partierna för fortsatta förhandlingar finns dock inte. Liberalernas representant Fredrik Malm säger till Ekoredaktionen att en migrationspolitik måste förankras mellan de borgerliga partierna och Socialdemokraterna.

Inte heller Socialdemokraterna är nämnvärt intresserade av att gå Miljöpartiet till mötes.

– För oss socialdemokrater är det viktiga att vi har en lagstiftning som gör att vi inte kommer tillbaka till en situation som vi befann oss i 2015, säger partiets representant Rikard Larsson till Ekot.

Socialdemokraterna försökte komma överens med Moderaterna i förhandlingar vid sidan av Migrationskommittén, men de samtalen bröt samman.

Migrationskommittén ska presentera sitt förslag till regeringen senast den 15 augusti. Den nuvarande, tillfälliga lagen går ut i juni nästa år.

Owe Nilsson/TT

Ekonomi

Nedåt på börsen – H&M håller emot

Handeln på Stockholmsbörsen är i gång. Arkivbild.
Handeln på Stockholmsbörsen är i gång. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Ekonomi
Ekonomi

Efter en trevande inledning har kurserna på Stockholmsbörsen tagit ett kliv nedåt. Efter drygt en timmes handel hade börsens breda OMXS-index sjunkit med 0,6 procent.

De tyngsta sänkena bland de mest omsatta aktierna var Astra Zeneca, ner 1,6 procent, Atlas Copco, ner 1,6 procent och ABB, som backat 0,4 procent.

H&M står än så länge emot den dystra trenden och har klättrat med 0,7 procent. Även storbankerna SEB, Handelsbanken och Nordea ligger på plus medan Swedbanks kurs har fallit 0,1 procent.

Även ute i Europa har flera börser vänt nedåt. Frankfurts Dax-index har backat med 0,6 procent och Londonbörsens FTSE 100-index ligger på minus 0,5 procent. Men i Paris har CAC 40-index stigit med marginella 0,1 procent.

Sjöbo

Släp med gräsklippare stals

Sjöbo
VOLLSJÖ Släpet stod kopplat till bilen. När ägaren kom ut var släpet – med dyrbar last– puts väck.

Stölden inträffade i Vollsjö någon gång under natten mellan söndag och måndag.

Den boende hade lastat en åkgräsklippare på ett släp och kopplat hela ekipaget till sin bil. På morgonen kunde han bara konstatera att släp med last var borta.

Ekonomi

KI: Färre företag coronadrabbade

KI presenterar en ny extramätning med anledning av pandemin. Arkivbild.
KI presenterar en ny extramätning med anledning av pandemin. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/TT
Ekonomi
Ekonomi Färre företag upplever att omsättningen har minskat till följd av pandemin, enligt Konjunkturinstitutets senaste extramätning.
– För det totala näringslivet ser vi en förbättring, men det är fortsatt coronasituationens utveckling som styr, säger Fredrik Johansson Tormod, enhetschef på KI.

För det totala näringslivet fortsätter den positiva trenden om än så med blygsamma framsteg, enligt KI:s senaste extramätning.

De sektorer som räknas in som "det totala näringslivet" är tillverkningsindustrin, bygg- och anläggningsverksamhet, handel och tjänstesektorn.

– Man kan bara konstatera om man tittar på det totala näringslivet, så är det färre företag som säger att deras omsättning påverkats negativt. Det går sakta åt det bättre hållet och det är klart att det är en förbättring, säger Fredrik Johansson Tormod.

Färre upplever tapp

Jämfört med KI:s förra mätning som gjordes under andra halvan av juni är det färre företag som har ett omsättningstapp jämfört med normalt. Det är nu 60 procent av företagen som uppger att de har ett omsättningstapp över huvud taget. I förra mätningen var motsvarande siffra åtta procentenheter högre.

Det är också fler företag som upplever att omsättningen är opåverkad, jämfört med normalt.

– Det som styr alltihop just nu är hur coronasituationen utvecklas. Om Sveriges positiva trend fortsätter är det mycket som talar för att även utvecklingen inom näringslivet gör det. Men det är corona som styr just nu.

Industrin värst drabbad

KI skriver att resultaten för sektorerna handel och tjänstesektorn i sak påminner om resultaten från totala näringslivet. Men när det kommer till tillverkningsindustrin och för bygg- och anläggningsverksamhet är utvecklingen inte lika positiv.

Det största tappet finns inom tillverkningsindustrin. 45 procent av industriföretagen som deltog i mätningen uppgav att de har ett omsättningstapp på upp till 25 procent jämfört med normalt. Det kan jämföras med den förra undersökningen, där 30 procent av företagen uppgav att de upplevt ett sådant tapp.

"Får se i höst"

Jämfört med den förra undersökningen är resultatet i princip oförändrat gällande den uppskattade risken att behöva avveckla verksamheten. Drygt 30 procent av företag inom det totala näringslivet svarar att det finns en risk för avveckling.

– Vi får se hur det kommer se ut framåt hösten i följande mätningar, säger Fredrik Johansson Tormod.

Undersökningen gjordes 27–29 juli och KI har fått in betydligt färre svar än i tidigare extramätningar. Det innebär att osäkerheten i resultaten är större än vid tidigare publiceringar, understryker KI.

Åsa Johansson/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

spelaspel.se

Kommer Trump stanna i vita huset efter nästa presidentval?

Spelaspel.se Den 3 november 2020 avgörs det amerikanska presidentvalet och många undrar om Donald Trump kommer att få sitta kvar i Vita huset. Sett till att hans stående förmåga att vara immun mot diverse kontroverser har många länge sett hans andra mandatperiod som säkrad, men nu tycks coronaviruset kunna bli hans fall. I denna artikeln tittar vi närmare på vad som talar för och vad som talar emot att president Donald Trump får sitt ämbete förlängt.

Efter en skandalomsusad valkampanj chockades många när beskedet kom om att Donald Trump blev USA:s 45:e president. Den största förklaringen troddes ligga i hans populistiska approach och amerikanarnas utbredda misstro mot demokraternas kandidat, Hillary Clinton. Snart har fyra år gått sedan dess och den 3 november får vi veta om Donald Trump får sitta kvar eller inte. Intresset är ovanligt stort och redan nu går det att betta på presidentvalet – om vi ser till spelbolagens siffror ser vi snabbt att de räknar med en ny seger för Trump (1.75 i odds), men demokraternas kandidat Joe Biden ligger inte långt efter (2.05 i odds).

Vad talar för en Donald Trump-seger?

Donald Trump har varit i blåsväder för olika kontroversiella uttalanden och skandaler sedan han inledde sin valkampanj. Under hans första presidentperiod har kontroverserna fortsatt att dugga tätt, men han har alltid lyckats trolla sig ur de besvärliga situationerna med att starta nya skandaler, skylla på “fake news” eller skicka iväg några tweets. Exempelvis har det pratats om grova skattebrott och en förmodad inblandning i “Rysslandsaffären” där tydliga bevis pekar på att Donald Trumps valkampanj haft regelbunden kontakt med Ryssland, som i sin tur påverkade presidentvalet. Efter att mail läcktes ut som bevisade att han utpressat Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på 3,7 miljarder kronor för att få dem att gräva fram smuts om demokraternas troliga presidentkandidat Joe Bidens son, ställdes han inför riksrätt. Något som bara hänt två presidenter före honom under landets 200-åriga historia. Föga förvånande lämnade han rättegångssalen som vinnare, vilket återigen talar för hans otroliga förmåga att slingra sig ur krissituationer och behålla det amerikanska folkets tillit.

En annan stark fördel för Donald Trump är hur starkt den amerikanska ekonomin har gått under de senaste åren. Även om detta är effekter av vad tidigare regeringar har banat vägen för så tar han ogenerat åt sig äran för landets ekonomiska framgång. På Twitter i somras skrev han följande:

“Big Rally tonight in Greenville, North Carolina. Lots of great things to tell you about, including the fact that our Economy is the best it has ever been. Best Employment & Stock Market Numbers EVER. I’ll talk also about people who love, and hate, our Country (mostly love)! 7:PM”

Coronaviruset är Trumps stora hot

Den 3 november avgörs alltså valet men kampanjandet har börjat för länge sedan. På demokraternas sida ser det ut som att Joe Biden kommer att bli deras kandidat. Flera favoriter har redan fått erkänna sig besegrade och nu är det Biden eller Bernie Sanders som gäller. Sett till Sanders vänsterpolitik är det inte särskilt troligt att han blir demokraternas kandidat, men samtidigt har Joe Biden varit i blåsväder för att flera gånger ha anklagats för att ha betett sig olämpligt mot kvinnor vilket kan vara till Sanders fördel.

Om det blir Joe Biden eller Bernie Sanders som ställs mot Trump är nog inte något presidenten oroar sig över just nu. Hans primära fokus bör vara det omskrivna Coronaviruset som kommit till USA. Nu har han stoppat alla till USA från Europa, men det är på hemmaplan han måste agera istället. Sett till att 27 miljoner amerikaner saknar sjukhusförsäkring och därmed inte har råd att vara sjuka från jobbet, kommer viruset att sprida sig som en löpeld.

Med Coronaviruset har också handeln avstannat vilket lett till kraftiga nedgångar på börsen. USA kan komma att drabbas hårt av detta och då den starka ekonomin länge har varit Trumps stöttepelare kan ett fortsatt börsras bli hans dödsstöten för hans kandidatur.

Under de närmsta månaderna lär vi se en del svängningarna i spelbolagens odds för Donald Trump och Joe Biden. För den som vill spela på presidentvalet så gäller det att hålla sig uppdaterad framöver.

Sport

Lehners nya ställningstagande: "Blir äcklad"

Dallas Jason Dickinson och Tyler Seguin knäböjer tillsammans med Vegas Ryan Reaves och Robin Lehner inför lagens match.
Dallas Jason Dickinson och Tyler Seguin knäböjer tillsammans med Vegas Ryan Reaves och Robin Lehner inför lagens match.
Foto: JASON FRANSON/AP/TT
Sport
Sport Robin Lehner har tidigare talat ut om sin psykiska ohälsa och sitt alkohol- och drogmissbruk.
I nattens NHL-möte med Dallas var den prisade svenske ishockeystjärnan en av fyra spelare att knäböja till stöd för förändringar i det amerikanska samhället.
– Av vad jag har sett och hur saker och ting är så blir jag äcklad, säger Vegasmålvakten.

Förutom att vara en av Sveriges bästa ishockeymålvakter har Robin Lehner de senaste åren blivit känd, och prisad, för att prata om allvarliga saker utanför isen.

I NHL-slutspelsmötet mellan Vegas och Dallas i Edmonton, natten mot tisdagen svensk tid, var Lehner en av fyra spelare att knäböja under den amerikanska och kanadensiska nationalsången. Anledningen var att visa sitt stöd för kampen mot rasism och sociala orättvisor som har varit en het samhällsfråga i Nordamerika de senaste månaderna.

– Det här handlar inte politik, det handlar om mänskliga rättigheter, säger Robin Lehner, enligt USA Today.

De fyra spelarna – Lehner och Ryan Reaves i Vegas samt Tyler Seguin och Jason Dickinson i Dallas – sällade sig därmed till Minnesotas Matt Dumba, som i helgen knäböjde under nationalsångerna och höll ett passionerat tal.

Prat utan aktion

– Alla pratar om samtal, utbildning och att lyssna, men det är dags att vi börjar agera och inte bara låter det här vara en kort nyhet och sedan glömma allt för att bara se det återkomma. Alla borde få samma chanser, alla borde behandlas lika, säger Lehner.

29-åringen från Göteborg fick förra året motta NHL-priset Bill Masterton Memorial Trophy, som delas ut till den spelare i ligan som under säsongen bäst exemplifierat uthållighet, sportmannaanda och hängivenhet till ishockeyn. Lehner talade under 2018 ut om sina problem med psykisk ohälsa och missbruk av alkohol och droger. I natt talade han ut om sociala orättvisor.

– Av vad jag har sett och hur saker och ting är så blir jag äcklad, säger Lehner enligt webbplatsen knightsonice.com och fortsätter:

– I slutändan älskar jag USA, men det finns en massa saker som måste rättas till. Det handlar bara om viljan att göra något. Det är dags för vita att ge sig in i kampen med våra bröder och systrar och sluta att bara prata om det, och faktiskt göra något.

Vände i tredje

Efter ställningstagandet räddade Lehner 25 av 28 skott när Vegas vann med 5–3 mot Dallas i seedningskvalet till Stanley Cup-slutspelet. Golden Knights låg under med 1–3 inför den tredje perioden men vände då matchen med fyra mål på tio minuter. Sista målskytt blev William Karlsson, som med 21 sekunder kvar att spela punkterade matchen i öppen bur.

Tidigare under natten hade Tampa Bay inlett den västa konferensens seedningskval på bästa sätt. Och det mycket tack vare Nikita Kutjerov. Den ryske stjärnan blev stor matchhjälte mot Washington när han först gjorde matchens första mål och senare satte den avgörande straffen till 4–3.

Däremellan hade Tampa Bay gått upp i en tvåmålsledning innan Washington utjämnat tillställningen – det sista målet, av Jevgenij Kuznetsov, på pass från Nicklas Bäckström.

Bäckström missade straff

När straffläggningen sedan tog vid inledde Victor Hedman med att missa för Tampa Bay. När Kutjerov i tredje straffomgången placerat sin straff i mål var det upp till Nicklas Bäckström att hålla Washington kvar i matchen. Hans straff togs dock enkelt omhand av Andrej Vasilevskij i motståndarmålet.

Washington får försöka repa nytt mod mot Philadelphia natten till fredag, svensk tid. Frågan är om John Carlson finns med på isen då. Backen deltog inte mot Tampa Bay, och klubben har inte avslöjat varför.

– Allt jag kan säga är att han inte kunde vara med i kväll. Vi får utvärdera läget i morgon, säger tränaren Todd Reirden.

Rättad: I en tidigare version av den här texten angavs fel antal räddningar för Robin Lehner. Rätt ska vara 25.

Martin Yngve/TT

David Hjorter/TT

Tampa Bays Nikita Kutjerov, här i kamp med Washingtons Alexander Ovetjkin och Tom Wilson.
Tampa Bays Nikita Kutjerov, här i kamp med Washingtons Alexander Ovetjkin och Tom Wilson.
Foto: Frank Gunn/AP/TT

Kultur och nöje

Way Out West gör digital dansscen

Way Out West gör en digital direktsändning av elektronisk musik under rubriken 'Red Bull Dungen Digital'. Arkivbild.
Way Out West gör en digital direktsändning av elektronisk musik under rubriken "Red Bull Dungen Digital". Arkivbild.
Foto: Adam Ihse/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Göteborgsfestivalen Way Out West arrangerar en digital version av Dungenscenen, som i festivalsammanhang har blivit synonym med elektronisk musik.

Dansmusikevenemanget "Red Bull Dungen Digital" hålls 14–15 augusti, samma helg som den ordinarie – men coronainställda – festivalen skulle ha hållits.

Evenemanget kommer att direktsändas via sociala medier och på strömningsplattformen Twitch.

Kultur och nöje

Zara Larsson bryter samarbetet med Huawei

Zara Larsson meddelade i TV4:s Nyhetsmorgon att hon avbryter samarbetet med kinesiska Huawei. Arkivbild.
Zara Larsson meddelade i TV4:s Nyhetsmorgon att hon avbryter samarbetet med kinesiska Huawei. Arkivbild.
Foto: ADAM IHSE / TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Artisten Zara Larsson har avbrutit samarbetet med den kinesiska mobiltillverkaren Huawei. Det meddelade hon själv i TV4:s Nyhetsmorgon.

Zara Larsson medverkade i programmet och bemötte där kritiken hon tidigare har fått för samarbetet.

– Det är inte den smartaste dealen jag gjort. Jag står för mänskliga rättigheter. Jag har avslutat samarbetet, säger hon i programmet, skriver Aftonbladet.

Mänskliga rättigheter

Artisten har bland annat kritiserats i en debattartikel i Expressen under tisdagen, där Matilda Ekeblad, distriktsordförande för Moderata ungdomsförbundet Östergötland, skriver: "Huaweis tjänster används av Kina för att kontrollera bland annat uigurer, den folkgrupp som just nu håller på att utrotas i landet genom förtryck, arbetsläger och tvångssterilisering."

Tidningen Resumé intervjuade Zara Larsson när samarbetet med Huawei offentliggjordes. Man frågade då hur hon såg på sitt varumärke i förhållande till den kritik som riktats mot Huawei.

– Jag är inte speciellt insatt i det, mitt fokus ligger på mobilen. Det är det som jag representerar i det här samarbetet. Huawei är ett privatägt företag i Kina som nu har kommit med en bra mobil, mer än det tänker inte jag på eller kommenterar, för det har jag inte att göra med egentligen. Mobilen är den produkten som vi associeras med. Resten känns ändå ganska lugnt, sa Zara Larsson då.

"Har hållits tillbaka"

Det var i mars 2019 som Huawei och Zara Larsson offentliggjorde samarbetet med en ny telefonserie och konceptet "Dare to challenge", något de själva beskriver som ett kommunikationskoncept med flera "framgångsrika svenskar där utmaningen står i centrum". Syftet var att lyfta framgångsberättelser.

Men nu avbryts alltså samarbetet och Zara Larsson säger bland annat i Nyhetsmorgon att hon har velat kritisera Kina tidigare, men hållits tillbaka av samarbetet med Huawei.

– Alla som känner till mig vet att jag står för mänskliga rättigheter. Jag vill så gärna uttala mig om just Kinas och vad de gör mot bland annat Hongkong eller de utsatta folkgrupperna, säger Zara Larsson i Nyhetsmorgon enligt Resumé.

Linnéa Wannefors/TT

FAKTA

Fakta: Huawei

Huawei är världens största leverantör av telekomnät, och näst största tillverkare av mobiltelefoner efter sydkoreanska Samsung.

Grundades 1987 av Ren Zhengfei, tidigare verksam i den kinesiska armén. Huawei påstår att det är privatägt, men i västvärlden finns misstankar om att Huawei har täta kopplingar till Kinas regim.

USA har klassat företaget som ett säkerhetshot och uppmanar sina allierade att göra detsamma.

Källa: AFP

NÄSTA ARTIKEL