Fernanda Jaraba och Ezana Mussie utanför den öppna dörren till Caroli kyrka. Under september har kyrkan förvandlats till en inomhuspark.
Parasoller, solstolar och soffor pryder numera Caroli kyrka. Allt som finns här har donerats eller lånats ut till Caroli park som projektet heter.
I september förvandlades kyrkan till en inomhuspark.

Kyrkan har blivit inomhuspark

MALMÖ Fågelkvitter, parasoller, soffor och solstolar har flyttat in i Caroli kyrka som förvandlats till en inomhuspark.

– Här går det att slappna av utan att köpa något. Man ska bara kunna sitta ner, läsa en bok och få lugn och ro i sinnet, berättar Ezana Mussie och Femunda Jaraba från föreningen Urbana Frirum som är initiativtagare till inomhusparken.
Under hela september månad går det bra att slå sig ner i Caroli park. Antingen i en solstol, på golvet eller varför inte i en kyrkbänk. Caroli park beskrivs som lugn, tillgänglig och villkorslös.
Kyrkan har fått en mera ombonad miljö med hjälp av olika sittmöbler, mysbelysning, fågelkvitter, mattor, blommor och konst. En bokhylla är fylld med böcker för den som inte har någon med sig.
– Allt som finns här har donerats hit. Det är sånt som folk inte velat ha eller som lånats ut. Vi kommer att förändra inomhusparken medan det här projektet pågår, fortsätter Ezana Mussie och Fernanda Jaraba.
– Det här är vårt första projekt. Vi vill skapa flera platser som den här och vill visa att det fungerar jättebra att bygga upp något på det här sättet. Nu testar vi den här idén och ser om det är något som folk uppskattar.
Urbana Frirum har fått låna kyrkan av fastighetsägaren.
Sista gudstjänsten hölls här för snart tio år sedan. Någon ny fast verksamhet har inte gått att hitta.
Från att endast ha använts till tillfälliga evenemang kommer den nu att vara öppen dagligen månaden ut.
Volontärer från föreningen kommer att bemanna kyrkan när inomhusparken är öppen. Här kommer också att arrangeras workshops.
Urbana Frirum är en ideell förening. Projektídén med en inomhuspark har sin utgångspunkt i samverkan mellan kulturhistoriskt värde och hållbar stadsutveckling.
Flera av initiativtagarna har träffats på Malmö universitet och på utbildningen i urbana studier.
Inomhusparken är öppen till och med den 30 september klockan 10-19.

Dagens fråga

Längtar du till nya (och sista) säsongen av Game of Thrones?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×