Terrorhinder vid julmarknaden på Gustav Adolfs torg i Malmö. Foto: Johan Nilsson / TT

Undersöker terrorskräck i besöksnäringen

Lund Ett nytt forskningsprojekt vid Lunds universitet undersöker hur rädslor för terrordåd framträder hos besökare vid evenemang och mötesplatser.

Terrordåd som det vid konsertlokalen Le Bataclan i Paris 2015 och mot en Ariana Grandekonsert på Manchester Arena 2017 har höjt medveten om risken för terrordåd. I Malmö har den uppmärksamme besökaren på till exempel julmarknaden, Melodifestivalen eller Malmöfestivalen har kunnat se hur alla tillfartsvägar varit försedda med en typ av säkerhetsanordning som ska stoppa en eventuell terrorist som försöker köra in med bil.

– Besöksnäringen är ett särskilt sårbart mål för terrordåd. Därför är upplevd trygghet i städer viktigt för att attrahera besökare, investerare och nya invånare, säger Cecilia Cassinger, forskare vid Institutionen för strategisk kommunikation vid Lunds Universitet.
– Forskningen om platsvarumärken och marknadsföring av städer har under senare år fokuserat allt mer på säkerhet. Dagens terrorism riktar sig framförallt mot folkrika platser för att skapa rädsla och politisk instabilitet.

Tillsammans med Jörgen Eksell och Maria Månsson, båda vid Institutionen för strategisk kommunikation, och Ola Thufvesson vid Institutionen för service management och tjänstevetenskap undersöker hon nu hur rädslor för terrordåd framträder hos besökare.

Projektet pågår under två år och finansieras av Besöksnäringens forsknings- och utvecklingsfond, BFUF. Forskarna kommer att titta närmare på uppfattningar hos besökare i stadsmiljö, hur rädslan bemöts i städers marknadsföringsarbete och vilka fysiska insatser som görs i stadskärnorna.

Senaste nytt omLund

Dagens fråga

Är Kattis Ahlström ett bra val som SVT:s julvärd?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×