Den

Persona på Anna Bergmanns sätt

Karin Lithman och Corinna Harfouch i Persona. Foto: Emmalisa pauly
Artikel Den tyska regissören Anna Bergmann är tillbaka på Malmö Stadsteater. Denna gång är det ett svensk-tyskt samarbete där hennes scenversion av Ingmar Bergmans Persona först får premiär på Intiman i Malmö på lördag 15/9 och senare i höst i Berlin.
– Jag hoppas publiken blir imponerad och berörd av kraften hos de här kvinnorna, säger Anna Bergmann om sin föreställning.

Hon har gjort en vampyrversion av En midsommarnattsdröm, Elfriede Jelineks version av Ibsens Ett dockhem och teater av Fassbinders Petra von Kants bittra tårar på Malmö Stadsteater tidigare. Nu är den tyska regissören Anna Bergmann tillbaka för att ge publiken Ingmar Bergmans film Persona från 1966 på scen
– något hon länge har velat göra.


– Jag är ett stort fan av Ingmar Bergman, berättar hon när vi träffas en dryg vecka före premiären. Man kan ha åsikter om hans syn på kvinnor men han är en stor artist. När jag var 15-16 år och började bli intresserad av att arbeta med film och teater såg jag många av hans filmer och inspirerades av dem. Jag såg också Persona tidigt och det är en historia som intresserar mig
– frågorna kring vad som är rätt och fel, sanning och lögn, verklighet och spel. Och naturligtvis karaktärerna. Vem som är vem, att de blir varandra, går in i varandra och sedan separeras.

Huvudpersoner i Persona är skådespelaren Elisabet Vogler och sjuksköterskan Alma. Under en föreställning av Elektra tystnar Elisabet plötsligt och tystnaden håller i sig. Hon hamnar på sjukhus där hon sköts om av sjuksköterskan Alma och efter sjukhusvistelsen följer Alma med som sköterska när Elisabet ska vila upp sig i ett hus vid havet.

Kvinnorna kommer så småningom närmre varandra, konfronterar varandra och deras personligheter glider också ihop. Många har tolkat det som att Elisabet och Alma är olika sidor av samma person.

I Bergmans film spelades Elisabet av Liv Ullmann och Alma av Bibi Andersson och deras yttre likhet understryks.

I Anna Bergmanns version är det Malmö Stadsteaters Karin Lithman och den tyska skådespelaren Corinna Harfouch som spelar Elisabet och Alma.


– Det roliga är att de också är väldigt lika varandra, i vissa scener kan man inte se vem som är vem, säger Anna Bergmann.

När Persona spelas i Malmö är det Karin Lithman som har talrollen Alma och Corinna spelar den tysta Elisabet och när den i november spelas på tyska på Deutsches Theater i Berlin blir rollbesättningen tvärtom.


– Det blir en intressant extradimension i pjäsen att låta svensk och tysk teater mötas, säger Anna Bergmann.

Anna Bergmanns Persona följer i stort sett Ingmar Bergmans filmmanus.


– Vi har inte ändrat mycket, säger hon. Men vi berättar på vårt sätt, det är ett väldigt speciellt sätt. Och slutet är min, Karin och Corinnas tolkning av historien.

Det speciella sättet innebär bland annat att man tagit ut svängarna i iscensättningen, inte minst tekniskt, rejält.


– Vi använder mycket filmmaterial som vi har spelat in i förväg, berättar Anna Bergmann. Jag tycker till exempel att det är viktigt att ha med Elisabets son i den här historien. I filmen saknar man honom men här har vi honom i filmsekvenser som minnesbilder. Vi vill gärna lyfta fram att Elisabet är mamma och att hon har svårt att tycka om sin son. När filmen gjordes talade man inte mycket om förlossningsdepressioner men jag är övertygad om att Elisabet led av det, att hon kanske är bipolär och att hennes tystnad kommer av depression och en svår smärta inombords.

Alla filmsekvenser som används i Persona är inspelade i Kirsebergs gamla fängelsebyggnad i Malmö.


– Det är en fantastisk byggnad med massor av tomma rum, säger Anna Bergmann och visar suggestiva bilder i både svartvitt och färg på sin mobil.


– Vi har också filmat Elisabet i en mängd olika teaterroller. Man kommer att kunna se henne som Jeanne d’Arc, Kleopatra, Lady Macbeth och en massa roller i flashbacks på scenen.

Förutom filmprojektioner på scenväggarna så kommer också Intimans scen att fyllas av vatten.


– Vatten kan symbolisera både frihet och djup, en scen med vatten blir annorlunda och det blir också ytterligare ett lager i pjäsen, säger Anna Bergmann.

På lördag, 15 september är det premiär för Persona.


– Jag vet inte alls vilka förväntningar publiken som kommer hit har och hur många som har sett Persona men jag har alltid de bästa förhoppningarna inför en föreställning, säger Anna Bergmann. Det här är ett väldigt roligt projekt och jag hoppas att det blir ett intressant och utmanande resultat på scen och att publiken blir imponerad och berörd av kraften hos de två kvinnorna.

Förutom Persona i svensk och tysk version väntar också andra utmaningar för Anna Bergmann i höst. Hon har nyligen startat ett eget teaterkompani i tyska Karlsruhe där hon blir först i världen med att bara arbeta med kvinnliga regissörer.


– I Tyskland är fortfarande 70 procent av teaterregissörerna män och det kändes väldigt viktigt för mig att göra det här, säger hon. Det är ett rent politiskt beslut från min sida för att påverka situationen.

Malmö

Konstgräsplan invigd – mitt under stormen

Ewa Bertz, (L), fritidsnämndens ordförande var mycket nöjd med att kunna inviga den nya fotbollsplanen.
Foto: Noah O'Rourke Drevfjäll
Malmö
Malmö Under torsdagen invigdes den nya konstgräsplanen vid Hyllie IP. Kraftiga vindar blåste, men en angenäm stämning lade sig ändå till sist.

Ewa Bertz (L), fritidsnämndens ordförande var på plats under invigningen för att genomföra ett invigningstal.

– Äntligen! Äntligen säger jag bara. Det är min första känsla och tanke. Det är verkligen på tiden att vi får den här planen invigd, säger Bertz (L).

Planen är, istället för gummigranulat, lagd med sand som botten. Detta för att fritidsnämnden och Malmö stad inte vill använda sig av gummit.

Planen är lagd med sand istället för gummigranulat. Den har kostat dryga tio miljoner kronor och har planerats sedan 2019.
Foto: Noah O'Rourke Drevfjäll

Sanden ska vara mer skonsam mot miljön än gummigranulatet, något som rimmar väl med Malmö stads hållning mot gummi- och grusfotbollsplaner. Malmö stad konstaterade i en rapport från 2020 att grusplanerna i kommunen inte alls användes. Därför har man fattat beslut om att i större utsträckning använda sig av konstgräs.

– Vi har tagit bort grusplaner från sju ställen i Malmö stad och ska lägga nya planer där istället. På sikt vill vi också få bort alla gummigranulatsplaner för att få bort så mycket plast som möjligt, säger Bertz (L).

Samtidigt som Bertz (L) är nöjd med att planen vid Hyllie Gård är invigd riktar hon kritik mot att det tagit så lång tid. Planen har varit under planering sedan 2019 och nu, alltså två år senare har bollen landat i mål.

här invigs den nya fotbollsplanen vid Hyllie IP. Saxen var vass, det krävdes inte många klipp innan saken var biff.
Foto: Noah O'Rourke Drevfjäll

– Jag skulle vilja veta varför det har tagit så pass lång tid att få till den här planen. någon på universitetet kanske kan forska i den frågan. Då riktar jag mig till serviceförvaltningen. Vi betalar årligen 800 000 kronor i hyra för planerna och att det då ska ta två år för oss att få till en ny plan är inte bra alls, säger Bertz.

Totalt har planen kostat 10.5 miljoner kronor att anlägga. Den är utrustad med strålkastare, vilket möjliggör fotbollsträning under nattetid.

– Tanken är att vi ska få hit ungdomar, speciellt unga flickor från Hyllie eller Kroksbäck. Det är verkligen fokus just nu. Vi kommer inte att satsa på elitfotboll alls, utan på att locka hit ungdomar så att de kan spela fotboll, säger Bertz (L).

Finns det någon risk för halka under vintersäsongen?

– Det ska det inte vara. Vi hörde att det hade blivit problem med det på andra håll, men den här sanden ska inte bli hal. Blir den det så finns det dessutom möjlighet till att salta den, säger Bertz.

Sport

Efter smittan – SHL förlänger grundserien

Brynäs–Växjö och Linköping–Skellefteå spelas inte i helgen.
Foto: Ulf Palm/TT
Sport
Sport En mängd matcher i SHL har den senaste tiden blivit uppskjutna på grund av covid-19-smitta.
Det i kombination med den stundande OS-turneringen gör att ligan agerar.
Grundserien förlängs nio dagar, och slutförs den 24 mars.

"Med förlängningen av grundserien skapar vi oss rymd för att parera ytterligare beroende på om förutsättningarna från såväl OS som pandemin påverkar vårt schema positivt eller negativt. Som under hela pandemin arbetar vi internt med en rad olika scenarion och är redo med ytterligare ändringar om så skulle behövas", säger Johan Hemlin, sportchef och SHL:s vice vd i ett pressmeddelande.

Under torsdagen kom det senaste beskedet om matcher som skjuts upp på grund av smittspridning. Växjö och Linköping tvingas flytta fram sina matcher som skulle ha spelats nu på lördag, den 29 januari. Nya speldatum för matcherna – Brynäs–Växjö och Linköping–Skellefteå – kommuniceras inom kort, meddelar SHL på sin hemsida.

SHL-tabellen haltar betänkligt efter alla uppskjutna matcher; Djurgården, Örebro, Rögle och Skellefteå är de lag som spelat minst antal matcher i SHL, 32 – medan Linköping är det lag som spelat flest, 37.

Under OS ska totalt 37 matcher spelas.

"Principen när det gäller spel under OS-uppehållet är att vi strävar att spela matcher där förutsättningarna är liknande mellan mötande lag. Så om två lag har två spelare vardera som saknas på grund av OS-uttagning så kan de möta varandra till exempel", säger Johan Hemlin.

Inrikes

Strandhäll om slutförvaret: "Så säkert det kan bli"

Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S).Arkivbild.
Foto: Lars Schröder/TT
Inrikes
Inrikes Regeringen säger ja till SKB:s ansökningar om slutförvar av använt kärnbränsle.
– SKB har visat att det kommer att vara säkert, säger miljöminister Annika Strandhäll (S).

Regeringsbeslutet presenteras på en digital presskonferens av Strandhäll.

– Sveriges regering har i dag fattat ett helt historiskt och unikt beslut som gör det säkert att gå vidare med slutförvar, säger hon.

– Vi blir med dagens beslut världsledande tillsammans med Finland på detta område.

Beslutet berör ansökningar från Svensk Kärnbränslehantering AB, SKB, om ett system för slutförvar av använt kärnbränsle.

SKB:s ansökningar omfattar två anläggningar, en inkapslingsanläggning i Oskarshamn, och en slutförvarsanläggning i Forsmark. Totalt ska 12 000 ton kärnavfall deponeras i 6 000 kopparkapslar på cirka 500 meters djup i urberget.

– Detta är säkerligen ett av de mest genomlysta och undersökta regeringsärenden genom tiderna, säger Strandhäll.

Hon pekar på att SKB:s system bygger på tre barriärer som ska förhindra att strålning läcker ut under de 100 000 år som kärnbränslet behöver lagras. Barriärerna består av kopparkapslar som i sin tur är omgivna av bentonitlera som skyddas av urberg.

– Detta är en helt världsledande teknik för att ta hand om kärnavfallet, säger Strandhäll.

– Slutförvaret uppfyller kraven och SKB har visat att det kommer att vara säkert.

Ministern uppger också att "det här är så säkert det kan bli"

Regeringen har beslutat att när slutförvaret om cirka 70 år är fyllt och ska förseglas så är det den regeringen som fattar beslut om försegling.

Däremot behövs inte ett regeringsbeslut när anläggningen ska tas i drift på 2030-talet. Det beslutet om godkännande av driften tas av Strålsäkerhetsmyndigheten.

SKB:s VD Johan Dasht kallar regeringsbeslutet historiskt.

"Efter 40 års forskning är vi stolta över att få ta detta ansvar och ser fram emot att investera 19 miljarder kronor i slutförvarsanläggningarna i Östhammar och i Oskarshamn", säger han i en skriftlig kommentar.

Lund

Park på Papegojelyckan kan demensanpassas

Lund
Lund En allmän park anpassad för demenssjuka personer kan bli verklighet i Mårtenslundsparken i västra Lund.

Förslaget som lagts fram av kommunkontoret har sin bakgrund i en två år gammal motion från MP som, med danska och nederländska förebilder, ville att vård- och omsorgsnämnden skulle se över förutsättningarna för att inrätta en demensby i Lund.

Förslaget fick dock avslag i november i fjol, vilket Skånskan skrivit om. Under utredningens gång framkom olika åsikter på boendeformen, många av dem kritiska. Istället så föreslogs fullmäktige att verka för demensanpassade utemiljöer, samt undersöka möjligheten för att inrätta en demensanpassad allmän park, i staden.

Och nu har alltså kommunkontoret lagt fram ett förslag för placeringen av en sådan park, nämligen Mårtenslundsparken, belägen i stadsdelen Papegojelyckan på Väster.

Arbetsutskottet har bifallit yrkandet och föreslår kommunstyrelsen att på sitt nästa sammanträde besluta om att ge kommunkontoret i uppdrag att, tillsammans med vård- och omsorgsförvaltningen och LKF, ta fram en projektplan för att inrätta en demensanpassad allmän park i Mårtenslundsparken.

Kommunstyrelsen sammanträder nu på onsdag, den 2 februari.

Lagfarter SkD

Hus i Löberöd har fått nya ägare

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Tim Erik Eilif Åkerblom, 32, och Linda Christel Åkerblom, 33, har tagit över fastigheten på Sebbarp 502 i Löberöd från Måns Erik Alexander Svenning och Hannah Isabelle Svenning. Ägarbytet blev klart i januari 2022 och köpesumman blev 2 000 000 kronor. Husets byggår är 1946 och det har en boyta på 110 kvadratmeter.
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Privatlån.com

Hur man hittar det bästa personliga lånet

Privatlån.com

När man ska ta ett privatlån vill man förstås få ett lån med bästa möjliga förutsättningar. Men hur bör man då bära sig åt för att kunna hitta bästa möjliga personliga lån, och vad är det viktigt att tänka på när man jämför olika lån? Just detta ska vi gå igenom i denna text.

Använd dig av en låneförmedlare

Ett av de allra bästa tipsen som vi kan ge dig för att du ska kunna hitta bästa möjliga personliga lån är att använda dig av en låneförmedlare. Genom att använda dig av en sådan kan du nämligen göra en låneansökan hos flera olika aktörer, detta genom att bara behöva ansöka en enda gång. När du ansöker om ett lån hos en låneförmedlare ansöker nämligen denna om lån hos flera olika aktörer åt dig. De låneansökningar som du får beviljade kommer sedan listas åt dig av låneförmedlaren. Du kan därefter välja det låneerbjudande som passar dig allra bäst.

Det finns alltså en mängd olika fördelar med att använda sig av en låneförmedlare. Först och främst ger det dig så stora chanser som möjligt att hitta bästa möjliga låneerbjudande, detta eftersom låneförmedlaren ansöker om lån hos flera olika aktörer åt dig. Dessutom sparar du väldigt mycket tid på att använda dig av en låneförmedlare. Genom att göra det räcker det nämligen med att du gör en enda ansökan i stället för att själv behöva sitta och ansöka om flera olika lån. Låneförmedlaren gör helt enkelt jobbet åt dig.

En annan mycket stor fördel med att använda sig av en låneförmedlare är att det då bara görs en enda kreditupplysning i ditt namn. Sitter du själv och ansöker om flera olika lån kommer det nämligen att göras flera olika kreditupplysningar på dig. Det vanligaste är att kreditupplysningar görs med hjälp av Upplysningscentralen, eller UC som det är mer känt som. Nackdelen med UC är att när de gör en kreditupplysning på dig kommer din kreditpoäng att försämras något. Sitter du då och ansöker om lån hos flera olika långivare som gör sina kreditupplysningar med UC kan det därför få allvarligt negativa konsekvenser för din kreditpoäng. Detta behöver du dock alltså inte oroa dig för om du gör en låneansökan via en låneförmedlare. Då räcker det nämligen med att göra en ansökan vilket innebär att det bara kommer att göras en kreditupplysning på ditt namn. Detta är därför något som inte kommer att påverka din kreditpoäng alltför mycket.

Jämför ränta och andra avgifter

En av de absolut viktigaste sakerna att titta på när man ska jämföra olika lån är räntan. Gör dock inte misstaget att bara fokusera på den nominella räntan, ett misstag som det tyvärr är vanligt för låntagare att göra. Den nominella räntan ger dig nämligen bara en delvis uppfattning om hur mycket pengar det kommer kosta dig att låna pengar. Just därför är det den effektiva räntan du bör fokusera på. Den effektiva räntan talar nämligen om för dig vad den sammanlagda kostnaden för ett lån kommer att bli. I den effektiva räntan ingår både den nominella räntan samt andra eventuella avgifter som kan tillkomma till ett lån. Detta kan röra sig om aviavgifter samt uppläggningsavgifter. För dig som ska låna pengar är det förstås bättre ju lägre ränta och ju färre avgifter som tillkommer till ett lån. Ju lägre ränta och ju färre avgifter desto billigare blir det nämligen för dig att låna pengar, något som av förklarliga skäl är en stor fördel.

Återbetalningstiden

Det är också viktigt att ta hänsyn till hur lång tid du har på dig att betala tillbaka ett lån. Här gäller det förstås att välja en återbetalningstid som ger dig en rimlig månadskostnad. När det gäller detta kan det vara lockande att dra ut på återbetalningstiden så mycket som möjligt för att ge dig lägsta möjliga månadskostnad. Det är dock inte någon bra idé, för ju längre du drar ut på återbetalningstiden desto dyrare kommer det nämligen bli för dig att låna pengar. Detta beror på att en lång återbetalningstid i de flesta fall innebär en högre ränta. Se därför till att välja en återbetalningstid som ger dig en månadskostnad som du har råd med, dock utan att dra ut på den alltför länge. Det gäller helt enkelt för dig som låntagare att hitta en bra balans mellan återbetalningstiden och månadskostnaden.

Lån med säkerhet

Ett av de alternativ du har när du ska låna pengar är att ta ett lån med säkerhet. Ett lån med säkerhet innebär att du måste lämna något i säkerhet till långivaren. Detta kan denne då ta ifrån dig om du inte klarar av att betala tillbaka lånet enligt den betalningsplan ni kommit överens om. Exempel på saker som man kan lämna i säkerhet är din bil eller din bostad. Faktum är att det är vanligt att använda samma sak som man lånar pengar till som säkerhet. Lånar du då till exempel pengar till att köpa en bostad lämnar du denna bostad i säkerhet. Klarar du då inte av att betala tillbaka lånet så som det är tänkt kan långivaren ta din bostad från dig. Detta kanske kan låta som en stor nackdel, men faktum är att det även finns stora fördelar med att ta ett lån med säkerhet. Dels brukar du kunna få lån på större belopp när det kommer till lån med säkerhet, detta eftersom långivaren tar en mindre finansiell risk när de ger dig ett sådant lån. På grund av att de tar en mindre finansiell risk kan de i de flesta fall också erbjuda en lägre ränta när det kommer till lån med säkerhet. Detta är förstås en stor fördel för dig som låntagare.

Lån utan säkerhet

Alternativet till ett lån med säkerhet är att ta ett lån utan säkerhet. Precis som namnet antyder är detta en typ av lån där du inte behöver lämna något i säkerhet till långivaren. Faktum att du slipper göra det är fördelen med dessa lån. Nackdelarna är att eftersom långivaren tar en större finansiell risk genom att ge dig ett lån utan säkerhet kan du i många fall inte låna lika stora belopp när det kommer till dessa lån. Dessutom innebär den större finansiella risk som långivaren tar att du får betala en högre ränta.

Snabblån

På senare år har det också blivit allt populärare med så kallade snabblån. Precis som namnet antyder är dessa lån där det går snabbt att få reda på ifall din låneansökan blivit godkänd eller ej. Blir den godkänd går det också snabbt att få dina pengar utbetalda. En av fördelarna med snabblån är att även du som har betalningsanmärkningar i många fall kan få denna typ av lån beviljade. Nackdelen med denna typ av lån är att de brukar ha väldigt hög ränta samtidigt som du i de flesta fall brukar ha kort tid på dig att betala tillbaka pengarna. Du bör därför endast ta denna typ av lån då det är absolut nödvändigt och då du är helt säker på att du verkligen kommer att kunna betala tillbaka det i tid. Detta är visserligen fallet med alla lån, men framför allt när det gäller snabblån eftersom det är lättare att få ett sådant lån beviljat samtidigt som det kan få allvarliga ekonomiska konsekvenser för dig om du inte klarar av att betala tillbaka det.

Inrikes

SKB: "Ett historiskt beslut"

Platsen vid Forsmark kärnkraftverk där SKB planerar att bygga slutförvaret för kärnavfallet från den svenska kärnkraftverken. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes "Ett mycket välkommet besked".
Det säger Svensk kärnbränslehanterings vd Johan Dasht efter regeringens besked om att den säger ja till SKB:s ansökningar om slutförvar av använt kärnbränsle.
Greenpeace är däremot kritiskt.

"Det är ett historiskt beslut som ger SKB möjlighet att slutförvara det kärnavfall som vår generation har skapat. Det är ett mycket välkommet besked. Nu ser vi fram emot att genomföra Sveriges största miljöskyddsprojekt", säger SKB:s vd Johan Dasht i ett pressmeddelande.

Under torsdagseftermiddagen meddelade miljöminister Annika Strandhäll (S) vid en presskonferens att regeringen ger SKB tillstånd för bygget av ett slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark i Östhammars kommun och en inkapslingsanläggning i Oskarshamn.

Nästa steg nu är att mark- och miljödomstolen ska fastställa villkor för anläggningarna, och att Strålsäkerhetsmyndigheten ska besluta om tillståndsvillkor enligt kärntekniklagen, enligt SKB. Först då alla tillstånd är på plats kan byggena inledas, och bedömningen är att det därefter kommer att ta cirka tio år att bygga förvaret.

Också Vattenfall, som har ägande i kärnkraften, är nöjda.

"Vi välkomnar regeringens beslut om slutförvaret för högaktivt kärnavfall. Beslutet är viktigt eftersom det ger kärnkraftsindustrin möjlighet att ta ansvar för kärnkraftens avfall på ett långsiktigt säkert sätt", säger Vattenfalls VD Anna Borg i ett pressmeddelande.

Miljöorganisationen Greenpeace är mycket kritisk till beslutet:

”Vi anser det är fel av regeringen att hasta fram ett beslut när det så uppenbart krävs ytterligare forskning”, skriver Rolf Lindahl som är talesperson för klimat och energi på Greenpeace.

Han anser att metoden som kärnkraftsindustrin föreslagit är omgärdad av stor vetenskaplig osäkerhet. Den kan inte heller garantera ett säkert slutförvar, enligt Greenpeaces talesperson.

Sport

Nytt covidfall – Sandell missar semifinalen

Sveriges Lukas Sandell missar semifinalen mot Frankrike efter att ha testat positivt. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Sport
Sport Det verkar inte finnas något slut på coronakaoset i handbolls-EM.
Lukas Sandell har testat positivt och missar därmed Sveriges semifinal mot Frankrike – i hans ställe kallas högernian Linus Persson in.
Dessutom har Hampus Wanne, Niclas Ekberg och Daniel Pettersson – som alla tidigare friskförklarats – lämnat positiva tester med låga nivåer.

Linus Persson, som till vardags spelar i franska Nantes, vet hur det känns att missa mästerskap. I VM i fjol drabbades högernian av en hjärnskakning inför semifinalen och missade resten av mästerskapet.

"Det blir ombytta roller från förra året och jag ser fram emot att komma till Budapest, även om jag lider med Lukas. Jag har kunnat träna på bra hemma och är känner mig i bra form och ser fram emot att möta Frankrike i morgon", säger Persson till förbundets hemsida.

Bakslag i morse

Det nya covidfallet är bara det senaste i raden av fall som drabbat den svenska laget. I morse kom bakslaget – Hampus Wanne, Niclas Ekberg och Daniel Pettersson som alla tidigare friskförklarats lämnade åter positiva tester, men med låga nivåer av viruset.

"Det är nya besked och förutsättningar dagligen och vi försöker påverka det vi kan och inte lägga onödig energi på det vi inte kan göra något åt. Men självklart hade vi kunnat ha alla spelare att välja mellan", säger förbundskaptenen Glenn Solberg i ett uttalande på förbundets hemsida.

Hoppas på trion

För Sandell är semifinalen körd i och med isoleringsreglerna – men för trion finns det hopp.

– Man börjar bli van vid att vakna upp till dåliga nyheter. Men jag är en positiv själ och hoppas att de snart är tillbaka, sade Glenn Solberg på torsdagsförmiddagens pressträff i EM-arenan i Budapest.

Europeiska handbollsförbundet (EHF) behandlar frågan och Sveriges förhoppning är att spelarna snart ska få klartecken igen.

– Alla tre har ju haft corona och tillfrisknat. Just nu tror och hoppas vi att de kommer få klartecken, det har vi sett från andra liknande fall i EM, sade landslagets presschef Daniel Vandor vid landslagets pressträff.

Målvakten Andreas Palicka och Felix Claar, som testade positivt inför Sveriges match mot Norge, hoppas man också ska bli spelklara för resten av turneringen.

EM-semifinalen mot Frankrike spelas klockan 20.30 i morgon kväll.

Hilda Djupenström/TT

Carl Göransson/TT

Lund

Lunds landmärken lyfts ner

Domkyrkoarkitekt Erik Wikerstål ska inte utföra lika genomgripande förändringar på Domkyrkan som hans föregångare Helgo Zettervall.
Foto: Stefan Persson
Lund
Lund De är Lunds mest berömda landmärke och stadens mesta symboler.
Men om några veckor skiljs de båda tornspirorna från Domkyrkan. Dess tak är i dåligt skick och behöver renoveras, ett arbete som lättast görs från marken.
Först om ett år beräknas Lunna pågar vara på plats igen.

Domkyrkans tvillingtorn, Lunna pågar i folkmun, är både Lunds mest välkända silhuett och dess starkaste varumärke. Men också byggnader som stått i 900 år behöver ses över då och då.

Tornspirorna fick sin nuvarande pyramidform när dåvarande domkyrkoarkitekten Helgo Zettervall renoverade Domkyrkan mellan 1860 och 1880. De täcktes med tunga blyplåtar, som fick läggas om 30 år senare

Renoveringsprojektet presenterades på en pressträff i Domkyrkoforum på torsdagen.
Foto: Stefan Persson

Nu, när ytterligare 110 år förflutit, är det dags igen. Blyplåtarnas tyngd har medfört problem som krävt åtskilliga förstärkningar och tillfälliga lagningar genom åren. Nu behövs en mer genomgripande renovering.

– Det här är ett jättespännande projekt som många av aldrig får vara med om igen. Att lyfta torntaken på Domkyrkan är oerhört, beskriver biskop Johan Tyrberg det kommande arbetet.

Lyfts till marken

För att kunna renovera tornspirorna på ett säkert sätt måste de lyftas ner till marken. Om vädret tillåter och förarbetena är klara kommer det att ske vecka 12, det vill säga i slutet av mars.

Biskop Johan Tyrberg framför Lunna pågar.
Foto: Stefan Persson

Helgo Zettervall satte sin prägel på kyrkan som den ser ut i dag. Lika påtagliga förändringar kommer inte nuvarande domkyrkoarkitekt Erik Wikerstål att propsa på. Hans arbete handlar i stället om att se till att förändringarna knappt blir synliga för ögat. Eftersom bly inte längre får användas som tacktäckning har han fått leta alternativ.

– Vi har landat i att lägga rostfri plåt som belagts med tenn. Det liknar bly, säger han.

Oxiderar på några månader

Han visar upp en provbit som blänker påtagligt när han håller upp den.

– Men efter tre månader i min trädgård har den oxiderat och fått en mattgrå hinna som liknar bly, påtalar han och visar genom att vända på plåtbiten .

Domkyrkoarkitekt Erik Wikerstål med en provbit av takplåten som ska ersätta blyplåtarna som i dag täcker taken på tornspirorna.
Foto: Stefan Persson

Arbetet kommer även att påverka årets karneval. Delar av Lundagård måste stängas av under renoveringsarbetet.

– Men vi har nära samarbete med Lundakarnevalen och erbjudit andra platser, säger Johan Tyrberg.

Samtidigt som tornspirorna renoveras på marken ska murverken och murkrönen i tornen restaureras.

– Murkrönen ska muras om och få den form de haft innan. När torntaken lyfts upp igen ska de passa perfekt, säger konstruktören Folke Höst.

I en pärm har Erik Wikerstål bilder på tornspirornas konstruktion, som kommer att genomgå en omfattande restaurering.
Foto: Stefan Persson

När tornen lyfts sker det i 40 olika lyftpunkter. På så sätt minimeras risken att något brister i taket.

– Om det varit en ny konstruktion hade vi haft fyra lyftpunkter, säger Folke Höst.

Renoveringen beräknas gå loss på 40 miljoner kronor, en kostnad som inte ska påverka kyrkoavgiften.

– Det här gör vi med egna medel, säger domkyrkokamrerare Mats Persson.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL