Kultur

20-årsjubileum med dansturné

Alexandra Göransson och André Kaliff i AAA. Foto: Yvonne Erlandsson
Artikel Kultur och Nöje I föreställningen AAA utforskar och skapar de tre dansarna Andrea Deres, Alexandra Göransson och André Kaliff olika världar på ett lekfullt sätt. Den 11 september är det premiär på Dansstationen Palladium.

1998 gjorde koreografen Claire Parsons föreställningen Alldeles Absolut A för Dansstationen och det blev starten för det som i dag är Dansstationens turnékompani. 20 år senare är hon tillbaka för ett undersökande och underfundigt jubileum med AAA.

Berätta om dina tankar med föreställningen?

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Skolor följer inte rekommendationer

Skolor följer inte Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Arkivbild.
Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT
Inrikes
Inrikes

En enkät gjord av Lärarnas riksförbund visar att Folkhälsomyndighetens (FHM) rekommendationer inte följs på alla skolor.

Nu kräver förbundet åtgärder, rapporterar TV4Nyheterna, som har tagit del av enkäten.

Vart fjärde skyddsombud uppger att det inte går att följa rekommendationerna om avstånd på dess skola och nära vart femte skyddsombud uppger att skolan inte ens har gjort en riskbedömning av smittorisken.

Ett av problemen uppges vara att skollokalerna är för trånga för att det ska vara möjligt att hålla avstånd.

– Det här är katastrof. Vi kräver att alla skolor gör en riskbedömning ihop med våra skyddsombud. Vi kräver också att även vi i skolan ska kunna känna oss säkra och ha möjlighet att följa FHM:s rekommendationer på max åtta vuxna. Det innebär exempelvis att lärare inte kan ha möten eller samlas i större grupper. Vuxenutbildningar måste få möjlighet att studera på distans eller i mindre grupper, säger Åsa Fahlén, ordförande i Lärarnas riksförbund, till TV4Nyheterna.

Av landets 2 500 skyddsombud svarade hälften på enkäten, som skickades ut i oktober.

Inrikes

Kommunal personal ofta utsatt för hot

Många kommunalanställda har utsatts för hot, trakasserier och påverkansförsök. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes

Majoriteten av kommunalt anställd personal har någon gång varit utsatt för hot och trakasserier. Det visar en kartläggning som Sveriges Radio Ekot har gjort.

Säkerhetschefer i landets samtliga 290 kommuner har tillfrågats i undersökningen. Bland de 200 kommuner som har svarat uppger 150 att de har anställda som de senaste tolv månaderna har utsatts för hot. Nästan lika många kommuner uppger att de anställda har drabbats av trakasserier.

Flera kommuner vittnar dessutom om att personalen har utsatts för olika typer av påverkansförsök, till exempel att personer har utövat påtryckningar på en socialsekreterare för att få ett beslut som gynnar dem. Det gäller bland annat i frågor om försörjningsstöd, vårdnadstvister och olika former av skolbeslut.

Enligt många kommuner har hot, trakasserier och påverkansförsök ökat de senaste fem åren.

Utrikes

Smittsam fågelinfluensa på kroatisk gård

Personer med skyddskläder på en gård i Ungern, som drabbades av fågelinfluensa tidigare i år. Arkivbild.
Foto: Zsolt Czegledi/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Ett utbrott av den smittsamma fågelinfluensan H5N8 har upptäckts på en bondgård i norra Kroatien, enligt Världsorganisationen för djurhälsa (OIE).

Drygt 4 300 fåglar har dött på grund av utbrottet, enligt uppgifter från Kroatiens jordbruksdepartement.

Fågelinfluensavirus av typen H5N8 har rapporterats i en rad länder de senaste månaderna. Viruset har hittills inte orsakat sjukdom hos människor.

Kultur och nöje

Nytt "Metro"-spel utvecklas

'Metro: Exodus' släpptes 2019, och kommer i en putsad variant till nya generationen tv-spelskonsoler. Pressbild.
Foto: 4A Games/Deep Silver/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Ukrainska 4A Games bekräftar i ett blogginlägg att ett nytt spel i "Metro"-universumet är under utveckling.

4A, med utvecklingskontor i Kiev och i Malta, säger inte mer än att den nya titeln utvecklas till nästa generation och att spelmotorn görs om. Företaget arbetar också med ett flerspelarläge i "Metro"-universumet, men det är oklart om det rör sig om ett tillägg i nästa titel eller ett separat spel.

"Metro"-serien, som bygger på böckerna av den ryske författaren Dimitrij Gluchovskij, kretsar kring efterdyningarna av ett kärnvapenkrig, där delar av Moskvas befolkning har tagit sin tillflykt till tunnelbanan där de kämpar mot varandra och olika odjur.

Den senaste delen i spelserien, "Metro: Exodus", från 2019, har däremot flyttat upp från underjorden. "Mexo: Exodus" kommer för övrigt att släppas till Playstation 5 och Xbox Series X/S.

Den uppiffade varianten har ökad bildhastighet, ökad upplösning, kortade laddningstider och strålföljning (ray tracing), och erbjuds som en gratis uppdatering om man redan äger spelet till den tidigare generationens konsoler.

Gustav Sjöholm/TT

Inrikes

Kvinna omkommen i trafikolycka

En kvinna har avlidit i en kollision mellan två bilar. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En kvinna i 45-årsåldern har omkommit i en trafikolycka på länsväg 84 mellan Ljusdal och Färila i Hälsingland.

Olyckan inträffade när två bilar krockade strax efter klockan 22 på onsdagskvällen, uppger polisen på sin hemsida.

Personen i den andra bilen fördes till sjukhus med benbrott. Det är ännu oklart vad som orsakade olyckan.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Vulko Eslöv AB

Kunskap och service på Vulko i Eslöv

Två män byter däck på bil
Vulko Eslöv AB En servicenivå utöver det vanliga och ett gediget kunnande till gagn för både säkerhet och plånbok. Det är de kvaliteter som gör att kunderna återvänder till Vulko i Eslöv – år efter år.

Vad innebär ”vinterväglag”? Vad är det för datum som gäller? Vilken typ av däck behöver jag egentligen? Så här på höstkanten när det drar ihop sig till däckbyte hopar sig frågorna – regelverket är inte helt enkelt att tolka och både säkerhet och pengar står på spel.

– Så här års är det många som undrar och vi tycker det är roligt att kunna hjälpa till och reda ut frågetecknen. Att hålla högsta servicenivå har alltid varit viktigt för oss. Vi säljer inte bara däck – långa och bra kundrelationer är lika viktigt, säger Rille Andersson, förste man på Vulkos däckverkstad i Eslöv.

10 små budord anställda på Vulko Eslöv AB
Hög service är viktigt för alla anställda på Vulko.

Ett besök på verkstan visar tydligt vad detta betyder i praktiken. Det råder en familjär och vänlig stämning, både i verkstaden och i det väl tilltagna kundrummet. Folk kommer och går i en strid ström och personalen svarar villigt på frågor om allt mellan himmel och jord.

– Alla våra kundmöten inleds med en intervjufas där vi tar reda på vad kunden har för behov och önskemål. Sedan resonerar vi oss fram till en lösning som alla är nöjda med. Ingen kund ska åka härifrån med en känsla av att ha fått fel däck eller för dyra däck. Vi vill så klart att de ska vara nöjda och återkomma nästa år! säger Rille Andersson.

Vinterdäckslagen gäller mellan den 1 december och 31 mars och mellan dessa datum ska vinterdäck användas ”vid vinterväglag”.

– Men många känner inte till att vinterdäck fungerar bättre än sommardäck redan från 5 plusgrader och kallare. På grund av gummiblandningen blir de inte lika hårda och bromssträckan blir därmed betydligt kortare. Så av säkerhetsskäl är vår starka rekommendation att byta till vinterdäck runt den 1 november, säger Rille Andersson.

Allrounddäck eller allvädersdäck är en företeelse som dykt upp under senare år. Att köra med samma däck året runt och slippa däckbytet kanske ter sig lockande, men är ett dåligt beslut om du frågar experterna.

Vulkos lokaler i Eslöv
Har man däcken på däckhotellet hos Vulko, går bytet snabbt.

– Bromssträckan ökar och säkerheten minskar, både vid kallt väder vintertid, men även sommartid om vägbanan är våt. Dessutom är slitaget på däcken högre och bränsleförbrukningen ökar, vilket är dåligt både för din plånbok och för miljön, säger Rille Andersson.

Just nu har Vulko i Eslöv runt 1 300 kunders däck förvarade i sitt däckhotell och många av dem vill ha sina däckbyten gjorda i november. Inte undra på att det är lite körigt på verkstan i dessa dagar. Å andra sidan är personalen på Vulko i Eslöv van vid det här laget – det är ett erfaret gäng. Rickard Andersson har ägt och drivit verkstaden sedan 2008 och Rille Andersson har under alla dessa år fungerat som hans högra hand.

De har väl inarbetade rutiner. Ett bra exempel är att de scannar alla däck som plockas av för förvaring. Ett mejl skickas därefter ut till kunden med uppgifter om däckens status, mönsterdjup, slitage och eventuella behov av nyköp, förklarar Rille Andersson.

– Det är en väldigt uppskattad service bland kunderna. Man får alltid svart på vitt vilken status ens däck har och kan i god tid förbereda sig om man behöver köpa nya däck eller till exempel göra en framvagnsinställning. Och vi kan i god tid förbereda det som kunde behöver.

Boka däckbyte redan idag!

Det gör du enklast genom Vulkos smidiga onlinebokning eller ring till 0413-555001 så får du hjälp.

FAKTA

VULKO ESLÖV

Boka däckbyte direkt genom vår smidiga onlinebokning.

Eller ring oss på 0413-555001 så hjälper vid dig.

Öppettider:

Måndag - Fredag 07-17

Lördag 09-13 (november)

Välkommen till oss på Ystadsvägen 16 i Eslöv!

Kultur och nöje

Mikkelsen tar över som Grindelwald efter Depp

Den danske skådespelaren Mads Mikkelsen ersätter Johnny Depp i nästa 'Fantastiska vidunder'-film.
Foto: Arthur Mola/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Det har spekulerats om det i ett par veckor – och nu är det klart. Det blir den danske skådespelaren Mads Mikkelsen som blir näst på tur att spela den onde trollkarlen Gellert Grindelwald i "Fantastiska vidunder", rapporterar Reuters. Han tar över rollen efter Johnny Depp i den kommande tredje filmen i "Harry Potter"-spinoffen.

Depp hade skrivit på för fem filmer med filmbolaget Warner Bros, men sparkades i början av november, sedan han förlorat en förtalsstämning mot den brittiska tidningen The Sun, som i en artikal hade kallat Depp "hustrumisshandlare".

55-årige Mads Mikkelsen har ofta fått spela skurk. Bland annat gjorde han rollen som Hannibal Lecter i tv-serien "Hannibal" och han har även spelat skurk i Bondfilmen "Casino Royale" och i Marvels "Doctor Strange".

Den tredje "Fantastiska vidunder"-filmen har ännu inte fått något namn och planeras att släppas i juli 2022.

Ekonomi

Skrotåtervinning kan minska metallefterfrågan

Aluminiumrullar vid en kinesisk fabrik. Arkivbild.
Foto: AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Det finns mycket att vinna på att öka återvinningen av metall. Ökade miljökrav kan slå hårt mot efterfrågan på primäraluminium, enligt en ny rapport.

Flera producenter av råvaror som aluminium, järn och koppar kan få det tufft de kommande årtionden. Enligt Wood Mackenzie kan behovet av primäraluminium halveras fram till 2040, medan järn- och kopparefterfrågan kan minska med en dryg tredjedel.

Orsaken som konsultbolaget pekar ut i sin rapport, som handlar om framtidens gruvdrift, är förväntat ökade krav på att återvinna metallskrot.

– I en modig framtida värld kan skrot ses som en värdefull resurs snarare än sopor, säger rapportförfattaren Renate Featherstone.

Mindre utsläpp

Att framställa ny aluminium kan leda till hela 25 gånger så stora koldioxidutsläpp som att återvinna metallen. Utsläppen för stål kan på motsvarande sätt halveras.

Det är svårt att avgöra hur mycket metall som återvinns, men Wood Mackenzie uppskattar att det rör sig om 56 procent. Ökningen skulle kunna bli relativt modest, och stiga till 60 procent år 2040. Men i ett mer extremt scenario, till följd av kraftigt ökade utsläppskrav, skulle återvinningen kunna stiga till 95 procent år 2040, vilket är det exemplet där efterfrågan på primäraluminium kan minska med 47 procent, för järn 35 och för koppar 34 procent.

Gruvor behövs

Trots det kommer det finnas behov av gruvbrytning och framställande av primärmetaller även i framtiden, dels för att efterfrågan generellt kommer att stiga, dels för att vissa produkter kräver det.

Medförfattaren Julian Kettle konstaterar att det finns flera fördelar med återvinning: mindre utsläpp, miljömässig hållbarhet och en säker tillgång.

– Du har all den här fantastiska skroten i ditt eget land. Du behöver inte leta dig utåt, du behöver inte importera. Du behöver bara hantera det, säger Kettle.

Gustav Sjöholm/TT

Ekonomi

Svaga rörelser på Asienbörserna

Ingen större dramatik på de ledande börserna i Asien. Arkivbild.
Foto: Koji Sasahara/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Inledningen på torsdagshandeln bjöd på inte på någon större dramatik när de ledande börserna i Asien öppnade.

I Tokyo sjönk Nikkei 225 med 0,1 procent, medan Topix tappade 0,4 procent.

I Hongkong sjönk Hang Seng 0,1 procent, liksom kompositindexet i Shenzhen. I Shanghai rörde sig kompositindexet mest i sidled.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL