Kultur

20-årsjubileum med dansturné

Alexandra Göransson och André Kaliff i AAA. Foto: Yvonne Erlandsson
Ingen Sektion satt
Kultur och Nöje I föreställningen AAA utforskar och skapar de tre dansarna Andrea Deres, Alexandra Göransson och André Kaliff olika världar på ett lekfullt sätt. Den 11 september är det premiär på Dansstationen Palladium.

1998 gjorde koreografen Claire Parsons föreställningen Alldeles Absolut A för Dansstationen och det blev starten för det som i dag är Dansstationens turnékompani. 20 år senare är hon tillbaka för ett undersökande och underfundigt jubileum med AAA.

Berätta om dina tankar med föreställningen?

– Jag gillar att vara inspirerad av konstströmningar. Då har min favoritperiod varit dadaismen och bauhaus. Nu pratade scenografen Anna Nyberg och jag om att konstruktivismen är spännande, att man konstruerar sina världar. Det känns aktuellt idag, temat hur man skapar sig själv, vad man sätter på sig. Där började jag, säger Claire Parsons.

Anna Nyberg berättar att hon skapade ett scenrum som skulle vara som en målning.

– Jag har tänkt mig att det egentligen är papper som är själva scengolvet. På det pappret är det ett landskap. Man ser ett landskap, men färgen har runnit av det och den rinner. Det som finns kvar är en teckning av berget som kommer fram då och då. Pinnarna är avspärrningen för landskapet och dansarna kan hantera färgen. Man har plockat isär bilden och konstruerat om den, säger Anna Nyberg.

Dansarna är elegant klädda.

– Kostymerna är en rest från något gammalt och genuint, men de är inte kompletta, de är under konstruktion, berättar Anna Nyberg. Och det är något som Claire Parsons alltid jobbar med - de är på väg att bli något och prövar lite olika saker.

– Att kostymerna är lite för mycket gör det lite mer spännande. Då kan man själv tänka: ”Vad är de här figurerna för några egentligen och vad är det de bygger?” säger Claire Parsons.

Ansiktsuttrycken är viktiga också?

– Ja, och det underbara när man inte har manus eller förlaga är att man kan tänka: ”Oj vad mycket man kan göra med vad man har”. Arbetet med föreställningen har varit mycket partnerskap och samarbete med dansarna. De gör saker som jag inte tänkt på och som jag tycker är jättebra. De senaste dagarna har det kommit olika uttryck så att de blir personer och inte bara dansare. Här introducerar man lite olika spår och trådar, säger Claire Parsons.

I AAA får barnen vandra in i olika grupper med de tre dansarna, klättra uppför berget och vinka till varandra tvärs över scenen.

– När jag började göra dans för barn och unga tänkte jag att det skulle vara pedagogiskt, men jag har upptäckt att det ju mer abstrakt det är, ju mer ger man publiken plats. Här ville jag ta bort gränserna, då märker man att barnen lever upp, de får vara med. Även om det bara är så enkelt som att få säga hej, få vara här eller där, säger Claire Parsons.

Mikael Svanevik har satt ihop musiken till föreställningen, varje värld har sitt soundtrack. Efter föreställningen sitter barnen i grupper och pratar om vad de sett. När vi besöker Palladium under ett genomdrag finns en provpublik på plats. Några har sett en jordenruntresa, någon har sett något gammalt, typ 1986.

– Man behöver det där mötet, för man är inte sju år längre. Det betyder mycket, säger Claire Parsons.

Vad tror du barnen tar med sig ?

– Förhoppningsvis en upplevelse utöver det de brukar få vara med om. Kanske små tankar kring fantasin. Jag hoppas att de känner sig värdesatta, att de känner allas lika värde, säger Claire Parsons.

Sport

Vill övergå till höst-vår: "En jättebra idé"

David Fällman ser gärna att allsvenskan ändrar till höst-vår i stället för nuvarande vår-höst-upplägget. Arkivbild.
David Fällman ser gärna att allsvenskan ändrar till höst-vår i stället för nuvarande vår-höst-upplägget. Arkivbild.
Fotograf: Erik Simander/TT
Sport
Sport Coronakrisen kan skjuta fram den allsvenska starten fram till sensommaren.
Ett ypperligt tillfälle att övergå till höst-vår i svensk fotboll, tycker David Fällman.
– Jag tycker att vi ska testa och se om vi klarar av det, säger Hammarbys mittback.

Det var nu allsvenskan var tänkt att inledas – men i stället för att spela säsongspremiär hemma mot Kalmar FF på Tele2 arena är David Fällman ledig och svävar, precis som så många andra, i ovisshet.

– Jag känner bara att vi måste få igång fotbollen i år – med publik. Om det blir juni eller september... det får bli när det blir, bara den drar igång, säger 30-åringen.

Men hur ska allsvenskan hinna spelas färdigt om coronakrisen inte tillåter en premiär förrän, låt oss säga, i september?

I så fall är tiden inne, anser Fällman, för svensk fotboll att slår över till höst-vår.

"Det är läge"

– Det tycker jag skulle vara en jättebra idé. Det känns som ett bra läge att göra det nu, att testa det och ha en sån säsong i Sverige också. De har ju det i Danmark. Jag tycker vi ska testa och se om vi i Sverige klarar av det. Jag hoppas och tror det, säger han.

Allsvenskan spelades från början höst-vår, men det ändrades 1958 till det nuvarande upplägget med spel under ett kalenderår.

Frågan har väckts genom åren att gå tillbaka till höst-vår, men något skifte har inte förverkligats.

Argumenten för att frångå nuvarande upplägg, med en säsong som pågår från april till november, är främst att det skulle gynna svenska klubbar som tar sig ut till de europeiska turneringarna.

Med nuvarande modell tenderar lagen i allsvenskan att värvas sönder mitt i sommaren då utländska klubbar är som mest aktiva på transfermarknaden. För de som ändå tar sig långt i Champions League eller Europa League kan ett slutspel vänta, ofördelaktigt nog, mitt i försäsongen i februari.

Olika förutsättningar

De främsta skälen att fortsätta spela vår-höst är givetvis klimatmässiga.

Att spela fotboll på vintern går möjligtvis an i viss utsträckning för större klubbar med resurser, men inte för de som spelar i underliggande divisioner. Detta poängteras av Björn Wesström, klubbdirektör i AIK.

I grunden är han, precis som David Fällman, för ett skifte. Men han tror att det blir svårt att genomföra.

– Vi är öppna för en sån omställning men det jag har sagt, och det som är AIK:s ståndpunkt, är att då måste vi också hitta en lösning för alla de klubbar som inte har samma förutsättningar som oss.

– Vi har en arena som det finns tak på, vilket det är ganska få som har. Det betyder att en normalstor division 3- eller division 4-klubb i Norrland inte har riktigt samma förutsättningar att bedriva verksamheten under den årstiden som det skulle innebära, säger Wesström.

"Kliv fram"

– Det handlar om att hitta ett system där upp- och nedflyttning fungerar, oavsett nivå. Det handlar inte bara om allsvenskan, superettan eller damallsvenskan utan det handlar om ett system som måste ta till vara allas intressen i svensk fotboll. Den som löser den nöten, varsågod och kliv fram.

TT: Annars vore det här ett tillfälle att sätta en sån omställning till verket?

– Det är klart att det är så. Men det är väldigt lätt när vi diskuterar de här frågorna att vi hamnar på allsvensk nivå. Jag är inte lika säker på att en division 5-klubb i Ångermanland resonerar likadant, säger Wesström.

David Fällman inser utmaningarna, men står på sig: Ta chansen och byt system om den allsvenska starten drar ut på tiden.

– De flesta som har naturgräs är väl nedåt i landet så de får se till att sköta sina planer, då kanske det kan bli bra. Men man vill ju inte hålla på och göra så att de får byta arenor bara för att gräset inte håller. Då kanske det inte är så bra i längden – men jag tycker att man borde ge det en chans i alla fall, säger han.

"Börja i juli-augusti"

En som håller med är Tränarföreningens ordförande Stefan Lundin, tidigare allsvensk tränare och sportchef för intresseföreningen Svensk elitfotboll.

Han har till och med skissat på ett upplägg hur ett skifte skulle gå till i praktiken:

– Man skulle kunna börja i juli/augusti så att man får de varma månaderna och spela november ut. Då slipper man de sista, avgörande matcherna i ett ganska osäkert klimat. Sen tar man ledigt december, använder januari som en uppbyggnadsfas och börjar spela i mitten av februari med gruppspelet i svenska cupen. Sen återupptar man seriespelet i början eller mitten av mars. Och så spelar man till maj eller juni, beroende på om landslaget går till slutspel i EM eller VM, säger han till Expressen.

Det negativa? Att ett sådant förslag skulle innebära ett långt uppehåll mitt i säsongen.

– Det blir ett ovanligt, långt uppehåll och det är en av delarna som är negativa. Men eftersom vi börjar cupspelet i februari så får vi i gång verksamheten tidigt. Det blir två månader som man tar en paus i december och januari. Det är inte ett ovanligt upplägg om man ser till övriga Europa, säger Stefan Lundin.

Pelle Strandman/TT

FAKTA

Fakta: Europa anpassat efter höst-vår

En klar majoritet av de europeiska toppligorna spelar sina säsonger från höst till vår. Det finns dock 13 länder vars fotbollssäsonger pågår från vår till höst: Sverige, Norge, Finland, Island, Färöarna, Irland, Estland, Lettland, Litauen, Vitryssland, Kazakstan, Georgien och Moldavien.

Sport

Fler unga på padelplanen med skola på distans

Hyr-racketarna torkas av med desinfektionsmedel mellan matcherna i landets padelhallar. Arkivbild.
Hyr-racketarna torkas av med desinfektionsmedel mellan matcherna i landets padelhallar. Arkivbild.
Fotograf: Janerik Henriksson/TT
Sport
Sport Padelhallarna tycks överleva coronakrisen. Fyra spelare på 200 kvadratmeter gör padel till ett relativt säkert alternativ för den som vill motionera i coronatider.
– Det är relativt oförändrat, säger Torbjörn Ryman, som driver en anläggning i Östersund, om kundtrycket.
Men spelarnas medelålder har sjunkit.

Runt om i Sverige pågår padelmatcherna som om coronaviruset inte existerade. Racketsporten som snabbt ökat i popularitet liknas bäst vid en kombination av tennis och squash och lockar motionärer över hela Sverige.

– Jag skulle säga att det är relativt oförändrat, säger Torbjörn Ryman som driver Padelcenter i Östersund om antalet kunder.

Folkhälsomyndigheten vill att motionerandet ska fortsätta men uppmanar till att göra det ett sätt som inte riskerar att sprida smitta. Aktiviteter som löpning, promenader och golf anses innebära liten smittspridningsrisk.

Padel är ytterligare en sådan sport. Den sker visserligen inomhus men den har förutsättningarna att kunna utövas på ett säkert sätt, säger Torbjörn Ryman.

– På en padelbana är man max fyra spelare på 200 kvadratmeter och vi har två banor i varje hall så vi har inte jättemycket folk i hallarna samtidigt. Vi har inte känt att vi behöver gå in med några ytterligare pekpinnar.

Ungdomarna tar över

Generellt märks ingen större minskning i antalet som spelar, men inte heller en ökning. Padel Zenter i Stockholm har fått in en del avbokningar från olika företag och sista-minuten avbokningarna har ökat. Men samtidigt tycks skolornas distansundervisning ha frigjort tid för både gymnasieelever och universitetsstudenter, och resulterat i att det är full fart i hallarna redan på tidig eftermiddag.

Padelbanor i Östersund och i Göteborg ser samma mönster.

– De sista veckorna har snittåldern gått ner lite och det är många människor mellan 18 och 30 år som spelar hos oss. Med tanke på att skolorna har distansundervisning är det mer ungdomar hos oss under dagtid, säger Ulf Börjeson, klubbdirektör för Göteborgs lawn padelklubb.

"Inga high-fives"

Samtidigt som hallarna fortsatt lockar folk, pågår ett ständigt arbete för att hålla virussmittan borta från lokalerna. Små omklädningsrum och hyrracketar som byter händer flera gånger per dag ställer höga krav på personalen.

På padelklubben i Göteborg görs numera ett så kallat greppbyte, alltså att rackethandtag lindas om mellan varje person som hyr det. Och på padelanläggningen i Stockholm måste kunderna tvätta och sprita händerna framför personalen innan de får hyra ett racket. I Östersund är man också väldigt noga med att uppmana spelarna att inte röra varandra.

– Det blir inga high-fives eller att ta i hand som man brukar göra innan och efter match utan man får klappa ihop racketarna om man vill visa uppskattning till varandra, säger Ryman.

Och trots att anläggningarna erbjuder omklädningsrum uppmanar personalen till att ombyte ska ske hemma.

– Vi uppmanar folk till det för att hålla smittan borta så att man kan fortsätta att hålla igång och vara aktiv någon timme per dag iallafall, säger Ulf Börjeson.

Emilia Söderholm/TT

FAKTA

Fakta: Vad är padel?

Padel är en racketsport som är populär i Sydamerika och i Spanien och kan liknas vid en blandning av tennis och squash.

Matcherna sker mellan två lag med två spelare vardera. Padelplanen är 10x20 meter och har två planhalvor som delas av ett nät. Planen omges också av väggar som får användas under spelets gång.

Poängen räknas på samma sätt som i tennis och man spelar bäst av tre eller fem set.

2016 kom padeltennis med i Svenska språkets nyordlista.

Källa: Svenska padelförbundet, Padelregler.se

Utrikes

Coronastängt Christiania portar langare

Ingång till Christiania i Köpenhamn, med Pusher Street i bakgrunden. Arkivbild.
Ingång till Christiania i Köpenhamn, med Pusher Street i bakgrunden. Arkivbild.
Fotograf: Drago Prvulovic/TT
Utrikes

Christiania i Köpenhamn, som stängt för besökare med anledning av coronautbrottet, kommer att porta knarklangare som rapporterats ha skapat otrygghet i närliggande områden.

Efter stängningen den 21 mars har flera drogförsäljare hållit sig på omkringliggande gator i stället för på den så kallade Pusher Street. Polisen har gjort flera gripanden och fynd av bland annat kokain, som till skillnad från cannabis inte tolereras av de boende i Christiania.

"De personer som deltar i de aktiviteter som pågår på Bådmandsstræde och i områdena omkring Christiania är inte välkomna i Fristaden Christiania, varken nu eller när vi öppnar igen", skriver de boende i ett pressmeddelande.

Polisen har också kommenterat situationen kring Christiania.

– Langarnas beteende är cyniskt. De utsätter människor för hälsorisker, och i de tider vi nu befinner oss i, med en coronaepidemi, gör det såklart situationen än värre då kunder och langare samlas och utsätter sig själva och befolkningen för smittrisk, säger Lars Ole Karlsen vid Köpenhamnspolisen till Ekstra Bladet.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinoer.com

Spelinspektionen lämnar in remiss för matchfixning

Casinoer.com SVERIGE. Den senaste tiden har matchfixning blivit en stor fråga runt omkring i Sverige. Spelinspektionen har nu lämnat in en remiss till regeringen med förslag på hur problemet ska lösas, men alla är inte nöjda med den statliga myndighetens förslag.

Matchfixning, det vill säga illegal manipulation av ett idrottsevent för att göra en vinning på spelmarknaden eller ett avancemang i en turnering, är ett problem som har varit extra uppmärksammat i Sverige de senaste veckorna.

Problematiken ska främst röra sporter som fotboll och tennis, men den 19 januari rapporterade Aftonbladet att en landslagsspelare i futsal häktats på grund av misstankar om matchfixning. Om problematiken har blivit mer förekommande den senaste tiden, eller om fler rapporter kommer in på grund av att problemet har uppmärksammats, framgår inte. Oavsett vilket är det ett problem spelbolagen, fansen och idrottsförbunden vill få bukt med.

Vill förbjuda betting på individuella prestationer

Den statliga myndigheten Spelinspektionen ansvarar för att säkerhetsställa att lotterier, vadhållning och casinospel sköts lagligt i Sverige. Sedan de nya spellagarna infördes den 1 januari 2019, som möjliggjorde det för icke-statliga aktörer att bedriva casinorelaterad verksamhet i sverige, har Spelinspektionen fått en större roll. Nu ansvarar de också för att utfärda spellicenser till spelbolag och kontrollera att dessa lever upp till de högt ställda krav som den svenska staten ställer på dem.

Närmare 100 spelbolag har beviljats spellicens, vilket förra året genererade en skattevinst på cirka 4 miljarder kronor. Speltrenden är inte på något sätt unik för Sverige och vi kan se att många nya spel- och bettingsidor även har dykt upp i Norge. Här kan du läsa mer om de nya norska spelsidorna. Flera av dessa aktörer bedriver också verksamhet här i Sverige.

Nu har Spelinspektionen skickat in en remiss med förslag på hur matchfixning ska begränsas. I ett pressmeddelande skriver de följande:

“Om förslaget blir verklighet innebär det att spelbolagen på den svenska licensmarknaden inte får erbjuda vadhållning på regelbrott eller förlust i delmoment. Exempelvis blir det inte tillåtet att erbjuda spel på om en fotbollsspelare ska få gult kort eller om en tennisspelare kommer att göra dubbelfel.”

Med andra ord handlar det i stor utsträckning om att förbjuda betting på individuella prestationer och delmoment i olika sporter. Men många frågar sig om detta verkligen är rätt väg att gå.

Svenska fotbollsförbundet reagerar starkt.

Några som har varit mycket missnöjda med förslaget är Svenska fotbollsförbundet, som tycker att Spelinspektionen velar för mycket. Enligt Dagens Nyheter har Håkan Sjöstrand, förbundets generalsekreterare, sagt att han är “besviken och förbannad” och att han reagerar starkt på Spelinspektionens förslag på att rapportera misstänkt matchfixning en gång om året: “Det förstår väl alla att det inte räcker med att rapportera på årsbasis”.

Vad som kommer att ske med Spelinspektionens förslag om hur problematiken med matchfixning ska åtgärdas återstår att se.

Inrikes

Patient dog av morfinöverdos

En patient på Sollefteå sjukhus avled efter en 40 gånger för hög morfindos. Arkivbild.
En patient på Sollefteå sjukhus avled efter en 40 gånger för hög morfindos. Arkivbild.
Fotograf: Tomas Oneborg/SvD-TT
Inrikes

En patient som vårdades på Sollefteå sjukhus avled efter att ha fått en kraftig överdos morfin, 40 gånger högre än ordinerat, uppger SVT Västernorrland.

Den ansvariga sjuksköterskan har anmälts till Inspektionen för vård och omsorg och sagts upp från sitt jobb. Händelsen inträffade i början av mars på sjukhusets intensivvårdsavdelning.

Sköterskan uppger att den kvinnliga patientens haft tung och rosslande andning att läkare därför ordinerat 1 milliliter morfin. Sköterskan gav då felaktigt en dos på 40 milliter. Misstaget upptäcktes när patientens blodtryck började sjunka och hennes liv gick inte att rädda.

Sollefteå sjukhus har nu inlett en utredning av hur misstaget kunde ske.

Nyheter

Bryter coronatristess med konst

Glaskonst av Anne-Lie Sävström.
Fotograf: Jeanette Thelander
Nyheter
Bjärred Konstrundorna blev inställda och svärmor klagade på att det var så trist att befinna sig i coronaisolering. Det blev upptakten till Anne-Lie Sävströms konstutställning framför det egna huset som finns att beskåda i några veckor framåt.
PREMIUM

– Många äldre som håller sig isolerade går ut och går en promenad, men oftast saknas ett mål och många upplever det som lite tråkigt. På det här sättet kan man ta del av konsten på ett säkert sätt, utomhus och i avskildhet.

Egentligen var det hennes mans initiativ. När han pratat i telefon med sin mamma och hade hört hennes klagan över hur tråkigt det var att sitta själv hemma i coronaisolering kläckte han idén.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Medelålders man död i mopedolycka

Mopedolyckan i Ronneby inträffade tidigt på söndagsmorgonen. Arkivbild.
Mopedolyckan i Ronneby inträffade tidigt på söndagsmorgonen. Arkivbild.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Inrikes

En man i 50-årsåldern har omkommit efter att ha kört in i ett elskåp med moped. Olyckan inträffade natten mot söndagen i centrala Ronneby, rapporterar P4 Blekinge.

– Han fördes till sjukhus med ambulans men avled till följd av olyckan, säger Kim Hild, presstalesperson till på polisen i region Syd, till TT.

Sport

Rooney slår tillbaka mot ministern: "Skamligt"

Derbys lagkapten Wayne Rooney tycker att spelarna i Premier League har blivit attackerade på ett skamligt sätt. Arkivbild.
Derbys lagkapten Wayne Rooney tycker att spelarna i Premier League har blivit attackerade på ett skamligt sätt. Arkivbild.
Fotograf: Rui Vieira/AP/TT
Sport
Sport Kritiska röster har krävt att spelarna i Premier League ska gå ned i lön.
Wayne Rooney tycker att diskussionen har varit ovärdig.
"Hur de senaste dagarna har utspelat sig har varit skamligt", skriver han i The Sunday Times.

Med ett allt hårdare tonläge har kritiker i Storbritannien den senaste veckan belyst det orimliga i att stora delar av Premier League-klubbarnas organisationer permitterats – medan lönerna för lagens spelare däremot varit orubbade.

En av dessa har varit landets sjukvårdsminister Matt Hancock – som kort efter att ha vädrat sin åsikt fick se den engelska högstaligan konsultera sina spelare gällande en lönesänkning på 30 procent.

En som bestört har följt utvecklingen från sidan är den före detta landslagsstjärnan Wayne Rooney, numera spelare i Championship-laget Derby.

"Är han desperat?"

"Först sade hälsoministern att Premier League-spelare borde gå ned i lön. Var han desperat att få bort uppmärksamhet från hans regerings hantering av den här pandemin?", skriver 34-åringen i en kolumn i tidningen Sunday Times.

Rooney ifrågasätter bland annat Premier Leagues beslut att gå ut i det offentliga med att diskussioner om lönesänkningar pågår.

"Det känns som att det görs för att skuldbelägga spelarna – att tvinga dem in i ett hörn där de får plocka upp notan för de förlorade intäkterna."

Enkla måltavlor

Fotbollsstjärnan tillägger att spelarna, hur man än vrider och vänder på det, är "enkla måltavlor" – och att lönesänkningar är något som borde diskuteras från fall till fall.

"En spelare kanske säger 'Jag har råd att sänka min lön med 30 procent' medan en annan kanske säger 'Jag har bara råd att gå ned 5 procent'. Jag tror inte att det skulle orsaka några problem i omklädningsrummen", skriver han.

Frågan är dock om Storbritannien skulle gynnas i den pågående coronakrisen av att landets fotbollsstjärnor avstod delar av sin lön. Spelarfacket PFA har i ett uttalande slagit fast att en sådan åtgärd skulle innebära att 200 miljoner pund, motsvarande 2,5 miljarder kronor, skulle gå förlorade i skatteintäkter – något som skulle slå hårt mot sjukvården.

Utrikes

Påven om viruset i digital mässa: "Tragedi"

Påve Franciskus firar Palmsöndagen bakom stängda portar i Peterskyrkan.
Påve Franciskus firar Palmsöndagen bakom stängda portar i Peterskyrkan.
Fotograf: Alberto Pizzoli
Utrikes

Vanligtvis trängs ett stort folkhav för att lyssna på påve Franciskus mässa under palmsöndagen. Men Petersplatsen i Vatikanstaten ekade tom och i stället livesändes gudstjänsten där påven kallade coronapandemin för en tragedi och manade till mod och hopp för att få styrka att klara av utbrottet.

– När vi står med ryggen mot väggen, när vi befinner oss i en återvändsgränd utan ljus och möjlighet att fly, när det verkar som att Gud själv inte svarar, då ska vi komma ihåg att vi inte är ensamma, predikade påven.

Palmsöndagen markerar dagen då Jesus red in i Jerusalem på en åsna och den utgör också startskottet för den stora katolska högtiden stilla veckan som sträcker sig fram till påskdagen – då Jesu återuppståndelse firas.

Men i coronatider firar de allra flesta av världens 1,3 miljarder katoliker hemifrån – liksom påven. Mässan i Peterskyrkan hölls bakom stängda dörrar och påven har börjat kommunicera med omvärlden via video för att folk inte ska samlas för att se och lyssna på honom på torget.

Mässan i Peterskyrkan var stängd för allmänheten men livesändes.
Mässan i Peterskyrkan var stängd för allmänheten men livesändes. Fotograf: Alberto Pizzoli
En ensam man ber vid Petersplatsen i Vatikanen tidigare i mars.
En ensam man ber vid Petersplatsen i Vatikanen tidigare i mars. Fotograf: Andrew Medichini
NÄSTA ARTIKEL