Ronny Johnsson (SD): – Vi vill givetvis ha full insyn och kräver presidieplatser och kommunalrådsposter.

En tredjedel på Söderslätt röstade på SD

SVEDALA – Resultatet är inte helt oväntat, det speglar ganska väl vad vi har förväntat, säger Ronny Johnsson, gruppledare för SD i Svedala vars parti fick 31,5 procent av Svedalas röster.

Kommunval Svedala
SD 27,0
M 23,8
S 19,7
C 5,1
BAP 4,9
L 4,8
MP 3,4
KD 3,0
V 2,3
Fi 0,2

Kommunval Vellinge

Sverigedemokraterna har fått 31,5 procent av rösterna till riksdagsvalet i Svedala och är därmed största parti. Moderaterna har fått 23 och Socialdemokraterna 22 procent.
I Trelleborg ser det snarlikt ut där 31 procent av väljarna röstat på SD till riksdagsvalet när 25 av 27 valdistrikt är räknade. Även här har M backat och får 22 procent medan S får drygt 25 procent.
Även i Vellinge har närmare en fjärdedel av invånarna lagt sin röst på SD medan M backat med motsvarande procent till knappt 40 procent. S får i riksdagsvalet knappt 11 procent av rösterna i Vellinge.
Men lokalt är Moderaterna fortfarande största partiet med drygt 51 procent av rösterna.

När samtliga valdistrikt är räknade i Svedala är SD det parti som ökat mest och därmed även fått flest röster i Svedala kommun, 27 procent. S backar nästan sju procent, och får knappt 20. Backar gör även M i Svedala som hamnar på knappt 24 procent ett resultat som gör dem till kommunens andra största parti efter SD.

– Vill vi givetvis ha full insyn. Vi kräver presidieplatser och kommunalrådsposter, säger Ronny Johnsson, gruppledare för SD i Svedala.
Ambjörn Hardenstedt (S), Svedalas oppositionsråd, öppnade redan tidigt på valdagen för nya samarbeten efter valet.
– Det intressanta blir hur vi lyckas sy ihop ett riktigt bra styre nästa mandatperiod.

Mer tveksam var kommunstyrelseordförande Linda Allansson Wester innan valresultatet blev klart och hänvisade till att hon var nöjd med senaste mandatperiodens borgerliga samarbete. När klockan närmade sig midnatt och samtliga valdistrikt är räknade säger hon:
– Nu har tar vi det här resultatet och ser var det landar när allt är sluträknat. SD följer trenden på riksplanet så det var inte helt oväntat och tillägger:
– Vi ska nu i lugn och ro sätta oss i samtal inom vårt parti och sedan ödmjukt föra samtal med andra partier. Var det landar får vi se, de är för tidigt att säga nu.

Ronny Johnsson och hans partikamrater är väldigt nöjd med valresultatet både lokalt och på riksplanet.
– Vi har suttit fyra år utan rimlig insyn och ofta med knapphändig information som vi själv tvingats söka upp på sena kvällar. Nu förändras läget, menar Ronny Johnsson.

Kommunval Svedala
SD 27,0
M 23,8
S 19,7
C 5,1
BAP 4,9
L 4,8
MP 3,4
KD 3,0
V 2,3
Fi 0,2

Kommunval Vellinge

Dagens fråga

Är du nöjd med Tre Kronors insats i VM?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev