Skärmdump från Facebookgruppen Folkets Sverige Tillsammans.

SD-kandidat spred antisemitisk konspirationsteori

vellinge På Sverigedemokraternas valsedel till kommunfullmäktige i Vellinge står Per-Erik Hennings, 66 år på nionde plats.
Enligt honom kontrolleras världen och Sverige i hemlighet av ”Den nya världsordningen”.

Det var den 4:e december 2017 som Per-Erik Hennings skrev i Facebookgruppen ”Folkets Sverige Tillsammans” att ”globalisterna” försöker att ta makten i Sverige genom att blanda människor med varandra.
”Överdriven önskan av globalisterna att alla ska blandas med alla för att lättare kunna upprätta den Nya världsordningen där det bara finns en maktordning, gissa vilken?” skrev Per-Erik Hennings vidare.
Idén om ”Den nya världsordningen” är en ökänd konspirationsteori, som ofta sprids med antisemitiska undertoner.

Konspirationsteorin går ut på att ett hemligt sällskap planerar global dominans genom en världsregering.
Dess medlemmar kallas ibland ”globalister”, ett vanligt kodord för judar i antisemitiska miljöer, och tros vilja störta stater med hjälp av bland annat invandring.

Varför skulle globalisterna vilja blanda ihop alla människor?
– Ja, det är ett sätt att söndra ju.

Och den ”nya världsordningen” är det som de vill uppnå ?
– Ja, precis så ser jag det.
Att han gör uttryck för en antisemitisk konspirationsteori håller Per-Erik Hennings inte med om.
– Det är som jag sa. globalisterna kan för mig vara svarta, gula, röda och de kan vara vita. Det är de som tjänar mest pengar på alla orättfärdiga krig i modern tid. globalisterna för mig är folk av alla slag. Jag pekar inte ut och menar inte att det är en sorts människor. Det är egoisterna.

Varför är de globalister?
– De har ett sinne som är utvecklat åt det egoistiska hållet som är utvecklat för att gynna sig själva och trampa ner andra.
– För mig är globalisterna olika sorters människor av olika etniciteter. Det är inte bara judar.

På femte plats på listan står Jimmy Lenander, 34 år gammal som har ett förflutet inom Nationaldemokraterna. Ett parti som tidigare kallats ”kryptonazistiskt” av högt uppsatta SD-politiker.
Under det tidiga 2000-talet var han även medlem i nazistiska Svenska motståndsrörelsens ungdomsorganisation Nationell Ungdom, enligt en källa med personlig insyn i den nationella rörelsen,
Jimmy Lenander skriver i en kommentar att det var för 20 år sedan som han var aktiv i Nationaldemokraterna.
– Jag har lämnat det bakom mig för länge sedan och är medlem i Sverigedemokraterna sedan 2010. SD känner så klart till mitt tidigare engagemang, kommenterar Jimmy Lenander.

Skånska Dagbladet har även pratat med Karl-Johan Persson som är gruppledare i kommunfullmäktige för SD och som står på första plats på valsedeln. Karl-Johan Persson känner inte till Per-Erik Hennings åsikter om att världen kontrolleras av Den nya världsordningen.

Att Jimmy Lenander varit aktiv i Nationaldemokraterna visste han däremot.
– Det har han nämnt för mig. Han har lämnat den ideologin och man får lov att vara medlem hos oss även om man tillhört andra grupper tidigare.
– Jag har inte heller observerat att han håller kvar vid den. Nu är det enbart SD:s ideologi som gäller, avslutar Karl-Johan Persson.

Dagens fråga

Öppnar du ytterdörren för okända?

  • Nej (78%, 613 Röster)
  • Ja (22%, 171 Röster)

Antal röster: 784

Loading ... Loading ...