Är

Ny sci fi-saga med möte i magisk skog

Gustav Bloom som barnet och Björn Löfgren i organismen som han möter på väg till farmor. Foto: Amelie Herbertsson
Artikel Är det en kaktus eller en humla? När barnet är på väg till sin farmor ligger en stor organism där och blockerar vägen. Det går inte att komma förbi den utomjordiska varelsen. Men är den farlig? Eller snäll? Är den smart? Teater 23 tar in barnpubliken i en magisk skog i nyskrivna Väsen, som har premiär den 7 september.

– Roligt, varmt och annorlunda, beskriver regissören Iben West pjäsen som är skriven av dramatikern Jens Peter Karlsson och som nu blir första delen i en science fiction-trilogi på Malmöscenen.

– Andra delen ska vi göra för äldre barn, säger hon.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Krogarna sköter sig trots EM-fotbollen

När EM-fotbollen nu är igång kan det uppstå situationer då krogarna måste stänga innan matchslutet.
Foto: Anders Wiklund/TT
Malmö
MALMÖ Två brister i trängselrestriktionerna hittade miljöinspektörerna när de kontrollerade krogarna i Malmö i förra veckan då EM-fotbollsfesten drog igång. Det togs också ett beslut om att en sportbar riskerar att få betala vite.

– Vi såg inga tendenser till att krogarna hade problem med att stänga klockan 22.30 trots EM-fotbollen när vi var ute i helgen. Kanske ändras det sig när Sverige spelar denna veckan, säger Simon Alskans, tillförordnad enhetschef på avdelningen för miljö- och hälsoskydd.

Under vecka 23 besökte miljöskyddsinspektörerna 47 verksamheter i Malmö. Avvikelser hittades då på krogarna Koi och Steakhouse vid Lilla Torg.

Serverade i baren

– Det handlade om hur många som satt vid borden och att folk blev serverade i baren. Vi kommer att göra uppföljningar hos verksamheterna för att se till att de sköter restriktionerna, berättar Simon Alskans.

I dagarna har miljöförvaltningen också tagit ett beslut om att Malmö sportbar på Fredsgatan riskerar att få betala ett vite på 15 000 kronor på grund av att ha haft fler gäster än fyra vid borden och att inte ha möblerat på ett sådant sätt att besökare kan hålla minst en meters avstånd.

– Vi kommer dock att göra uppföljande besök för att se om sportbaren har ändrat i lokalen. Krogarna och kaféerna får flera chanser att visa att de klarar restriktionerna, säger Simon Alskans.

Sköter sig

Han pekar på att verksamheterna i Malmö överlag sköter sig bra. Sen kravet på att sitta en vid varje bord på vissa restauranger på handelsplatser har tagits bort har också de avvikelserna försvunnit helt.

Miljöförvaltningen har sedan den 17 april förra året, tillsynen startade på uppdrag av Smittskydd Skåne för att minska trängsel, gjort cirka 2 350 inspektioner på restauranger, caféer och serveringar.

Under besöken har det noterats avvikelser vid 179 tillfällen. Bara ett fåtal trängselkontroller har lett till att miljöförvaltningen har skickat vitesföreläggande vidare till Förvaltningsrätten för utdömande.

Kultur och nöje

Janne Schaffer släpper nytt album

Janne Schaffer släpper nytt. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Artisten och gitarristen Janne Schaffer har spelat in ny musik under pandemiåret. På fredag släpper han nya albumet "Summer night music", som blir hans första sedan 2013.

Albumet beskrivs som en illustration av Schaffers långa karriär som yrkesmusiker.

"Jag har varit hemma mer än jag brukar och därför hunnit tänka på mitt musikerliv på ett sätt som jag vanligtvis inte gör. Jag har samarbetat med så många olika musiker och kompositörer i väldigt skilda sammanhang och jag har fått vara med och skapa fantastisk musik", säger han i ett pressmeddelande.

På skivan finns både egna kompositioner och versioner av låtar av bland andra Björn J:son Lindh och Ted Gärdestad. Schaffer har också spelat in versioner av filmmusik från "Aladdin", "Lejonkungen" och "Titanic" tillsammans med Norrköpings symfoniorkester.

Ekonomi

Störningar på Arbetsförmedlingens hemsida

Arbetsförmedlingen har problem med sin hemsida. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/TT
Ekonomi
Ekonomi

Arbetsförmedlingens hemsida har just nu problem som gör hemsidan långsam och svår att använda. Det är ännu oklart vad som har orsakat störningarna.

Den 14 juni är sista dagen för arbetssökande att aktivitetsrapportera, vilket gör det särskilt viktigt att få igång tjänsterna.

– Vi felsöker just nu problemen som även verkar gälla Platsbanken. Självklart är det vår högsta prioritet att få ordning så att det fungerar så fort som möjligt, säger Hans G Larsson, tf presschef på Arbetsförmedlingen.

Hanna Schück/TT

Sport

"Vi var på väg att förlora en vän och lagkamrat"

Kasper Schmeichel under presskonferensen.
Foto: Liselotte Sabroe AP/TT
Sport
Sport De danska landslagsspelarna hyllades för sitt agerande när Christian Eriksen föll ihop på planen.
Nu ger de sin bild av den kaotiska EM-premiären.
– Jag tänkte på hans familj, säger Kasper Schmeichel.
– Vi var på väg att förlora en vän och lagkamrat, säger Pierre Emile Højbjerg.

Christian Eriksen kollapsade i slutet av första halvlek i EM-premiären mot Finland (0–1) på Parken i Köpenhamn.

Lagkamraterna bildade en mänsklig mur runt Interstjärnan medan sjukvårdspersonalen gav hjärt- och lungräddning.

Det räddade livet på Eriksen.

Flera av de danska landslagsspelarna var i dag med på en presskonferens för att för första gången ge sin bild av den otäcka händelsen.

– Jag tänkte på hans familj. Hans fru och barn. Jag har alltid varit stolt över att spela för det här landslaget och jag är inte mindre stolt nu, säger Schmeichel, som själv stod på mittlinjen för att trösta Eriksens fru.

– Personligen försökte jag föreställa mig att det var jag som låg där. Jag visste att Christians hustru, barn och föräldrar var där, så vid ett tillfälle försökte jag leta efter dem. Det är en omänsklig situation för dem att gå igenom.

Bad en bön

Barcelonastjärnan Martin Braithwaite blir känslosam när han tänker tillbaka lördagens dramatiska händelse:

– Jag försöker göra det enda jag kan för att hjälpa honom. Vi var på väg att förlora en vän och lagkamrat. Det var en hemsk upplevelse. Att Christian mår bättre betyder extremt mycket för oss alla. Vi har märkt det extrema stödet för Danmark över hela världen.

Under räddningsaktionen slöt Braithwaite sina händer och bad en bön för sin lagkamrat.

– Jag kommer inte ihåg vad jag sade i bönen, men det har stärkt min tro, det är säkert.

Pierre Emile Højbjerg berättar om ögonblicket på planen när han insåg att tillståndet var allvarligt för Eriksen:

– Jag ser Christian och hans ögon. Sedan ser jag Simon (Kjær) rusa i väg. Jag går långsamt mot bänken. Första hjälpen stod där, Simon stod och viftade med armarna, säger Tottenhamspelaren.

Läget stabilt

– Då såg jag att de började med första hjälpen, och då vet du att något är fel.

Eriksen vårdas fortfarande på Rigshospitalet i Köpenhamn och läget beskrivs som stabilt.

Schmeichel och mittbacken Simon Kjær har varit på plats för att besöka sin lagkamrat.

– Det var jävligt trevligt att se honom le och skratta och vara sig själv. Det var en underbar upplevelse och något som har hjälpt mig att se att han var okej efter att ha legat där. Vi pratade om allt och ingenting. Så länge han har det bra – det är det viktigaste, säger Schmeichel.

EM-premiären bröts men återupptogs efter en timme och 45 minuter. Finland vann med 1--0.

Danmark möter Belgien i nästa match på torsdag.

Svedala

Svedalabor ofredade av okända

En vandaliserad bil med sönderslagen ruta från en annan skadegörelse.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
Svedala
SVEDALA 80 samtal från ett okänt nummer, påringningar som inte slutar på ytterdörren samt krossad bilruta.

Två fall av ofredande har polisanmälts på Kantorsvägen samt Prelatgatan i Svedala.

Ett åttiotal samtal ska ha ringts till en kvinna från dolt nummer i fredagsnatt och parallellt ska hon även ha fått flera ägg kastat på sin bil.

På Prelatgatan ska även en ung man ha drabbats av ofredande när okända om och om igen ringt på hans dörr under en halvtimme. Mannen har även anmält att okända krossat rutan till hans bil som parkerats utanför bostaden.

I nuläget uppges det inte finnas någon misstänkt.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Skånska Dagbladet

Vad är native advertising?

Skånska Dagbladet Native marknadsföring har varit i ropet i flera år. Nu har intresset ökat även lokalt. Annonsörerna vittnar om flera fördelar med native. Vi berättar vad som gör native så intressant och delar med oss av våra bästa tips.

Vad är native?

- True native eller native advertising som det också kallas, är en artikel skriven på uppdrag av en annonsör. Artikeln är integrerad i det redaktionella flödet med tydlig annonsmärkning. Det ska framgå vem annonsören är. I övrigt fungerar en native som en vanlig artikel - publiceras i samma verktyg, går förbi ad-blockers, innehåller relevanta länkar och tillför läsvärde.

Varför ska man använda native?

- I en native kan annonsören berätta sådant som inte ryms inom ramen för en vanlig banner. Lästiden är lång och faktiskt längre än för redaktionellt material. Detta ger ovanligt låg tid med läsaren, i alla fall jämfört med traditionell digital annonsering. Native passar därför utmärkt för att stärka varumärket, bygga relation med läsaren och öka lojaliteten. Faktum är att native fungerar väldigt bra för den som vill få in intresseanmälningar, bokningar eller driva till försäljning.

Ska man använda native istället för bannerannonsering?

- De här två typerna av digital annonsering kompletterar snarare än ersätter varandra. Bannerannonsering är överlägsen på att bygga räckvidd och utmärkt för enklare och kortare budskap. Allting fungerar helt enkelt inte i native-format.

Native fungerar både varumärkesbyggande och driver till försäljning.

Det är intressant att native har så pass lång lästid. Vad beror det på?

- Den långa lästiden är först och främst ett kvitto på bra och läsvärt innehåll. Vi ställer höga krav på kvalitet och försöker alltid hitta en vinkel som är relevant och intressant för just våra läsare. Sedan tror jag att den långa lästiden hänger ihop med att läsaren är kvar på vår sida, en miljö som känns bekant, trygg och brusfri.

Vad tycker de lokala annonsörerna som har testat native?

- Vi har kunder från flera olika branscher som har haft native på Skånskan.se under det senaste året. Artiklarna har handlat om allt från sängar, däckbyte och hustillverkning till gymnasieutbildning, försäkringar och energilösningar. Kunderna är generellt väldigt nöjda med utfallet. Man ser konkreta resultat i form av ökat intresse från målgruppen och faktisk försäljning. Vi som jobbar med native har lärt oss mycket om vad som fungerar och hur vi ska skruva till rubriken för att behålla intresset. Det är roligt att jobba med den här produkten!

Tre tips för lyckad native marknadsföring

1. Anpassa texten efter syftet. Vad är målet med texten? Är syftet är att bygga varumärke eller vill du få så många så möjligt att anmäla intresse? Utgå från målgruppen och hitta en intressant vinkel, gärna med lokal anknytning om det är möjligt. Vad hade fått dig att läsa hela texten?

2. Intressanta rubriker. En text kan vara hur relevant och välskriven som helst, men gör ingen nytta om rubriken inte lockar till klick och läsning. En bra rubrik är skyltfönstret till ditt innehåll. Rubriken "Fördel för Skåne" fungerar inte särskilt bra. Skriver vi däremot "Många skåningar får svårt att bo kvar" får vi ett helt annat genomslag. Därför är det viktigt att ha flera bra rubriker i beredskap. Optimering handlar mycket att testa och se vad som fungerar.

3. Rätt länkar på rätt ställe. Oavsett om syftet med din native är att stärka varumärket eller samla emailadresser, är länkar på rätt ställe och call-to-action viktiga. Bra länkning är dessutom en tjänst till läsaren. Handlar texten om vad man bör tänka på vid köp av vinterdäck, är det utmärkt med en länk till online-bokning. Många scrollar inte hela vägen ner och därför är det viktigt att få in länkningen tidigt i texten.

Är du intresserad av att testa native?

Kontakta oss eller hör av dig direkt till vår digitala produktspecialist Andrée Friemer. Ring 0704-14 26 82 eller maila till andree.friemer@skd.se.

Utrikes

Möjlig incident på kärnkraftverk i Kina

Utrikes
Utrikes

Det franska kärnkraftsbolaget Framatome arbetar för att lösa någon form av driftproblem på ett kärnkraftverk som företaget deläger i den kinesiska Guangdongprovinsen. Enligt Framatomes huvudägare, den globala energijätten Électricité de France (EDF), har förhöjda halter av ädelgaser uppmätts i anläggningens kylsystem.

Tidigare rapporterade CNN att USA:s regering undersöker uppgifter om en läcka på kärnkraftverket Taishan, och att Framatome varnat för ett "överhängande radiologiskt hot". Enligt varningen, som enligt CNN skickats från företaget till amerikanska myndigheter, ska kinesiska myndigheter ha höjt det tillåtna gränsvärdet för strålning i området kring kärnkraftverket för att slippa stänga det.

Företaget som sköter driften, statliga China General Nuclear Power Group, uppger att läget är under kontroll, och att alla relevanta indikatorer på och omkring kärnkraftverket är normala.

Utrikes

Import av hundra valpar ger fängelse i Danmark

En tvåårig fransk bulldog under en hunduppvisning i Thailand. Arkivbild.
Foto: Kankanit Wiriyasajja/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Över hundra hundvalpar av rasen fransk bulldog smugglades under ett år in olovligen i Danmark från Polen. Nu döms tre män i 50-årsåldern för den illegala handeln.

En av männen, som erkänt att han köpt ett mindre antal valpar i Polen, döms till sex månaders fängelse. De andra två nekar till brott och döms till fyra månaders villkorligt fängelsestraff respektive 100 000 danska kronor i böter.

De fängelsedömda männen får också 330 000 danska kronor var beslagtagna. Beloppet motsvarar vad de bedöms ha tjänat på försäljningen av valparna.

Männen hade inte registrerat sig som importörer och hade inte tillstånd för handel med djur. Hundarna registrerades inte heller officiellt och hade inte genomgått veterinärundersökning.

Under rättegången framkom det att minst 14 av valparna drabbats av olika typer av sjukdomar.

Sjöbo

Utrustning för 400 000 kronor stals

Polisbil.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Sjöbo
Sjöbo Elektronisk utrustning till ett värde av 400 000 kronor har stulits från ett företag i Sjöbo.

Någon gång mellan lördag och söndag har tjuvar tagit sig in på ett inhägnat område på Verkstadsgatan i Sjöbo som tillhör ett företag.

– Det har stått flera företagsbilar där och gärningsmännen har tagit sig in i en av dem, en skåpbil, genom att bryta upp bakdörrarna till en den, säger Per Hansson, vikarierande kommunpolis i Sjöbo.

Tjuvarna har därefter kommit över elektrisk utrustning som används vid grävarbete, enligt anmälan. Den stulna utrustningen beräknas vara värd cirka 400 000 kronor.

Polisen har i nuläget ingen misstänkt för stölden.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL