Litteratur/recension

Mästerlig Ferrante om en sorglig och gåtfull huvudperson

Artikel Litteratur/recension Lennart Bromander har läst Elena Ferrantes Skuggan av en dotter.

Redan för tjugo år sedan, långt före Neapel-tetralogin, gav Elena Ferrante ut tre korta, koncentrerade romaner på temat mal d’amore, som närmast kan översättas med kärlekssjuka. Efter de fantastiska romanerna om Elena och Lila har uppmärksamheten riktats även mot dessa romaner, som i rask följd översatts till svenska.

Efter Dagar av ensamhet och Plågsam kärlek kommer nu den tredje av romanerna, Skuggan av en dotter, en kanske oundviklig men inte helt lyckad översättning av La figlia oscura, Den dunkla dottern.

De tre romanerna är självständiga men hänger ändå intimt samman. I alla tre står en medelålders kvinna i centrum. Hon beskriver sig själv och sin situation i jagform, och alla tre kvinnorna har svåra problem med mor och dotter-relationer, med kärleken och delvis utan att inse det själva med manssamhället.

Alla tre formulerar sig med Ferrantes klara, intellektuella skärpa men deras handlingar skevar oroväckande mot den där skärpan.

Det gäller särskilt Leda, jagberättaren i Skuggan av en dotter. Hon är en frånskild akademisk lärare med två vuxna döttrar, som valt att flytta till sin pappa i Kanada. Leda är i all sin skenbara intellektuella klarhet en ruskigt obehaglig person.

Hon trivs med att vara ensam och självständig och har just kommit till en badort i Kalabrien för att vila och arbeta. På stranden börjar hon iaktta en ung mor och hennes lilla dotter, som tycks ha ett väldigt fint förhållande. De leker tillsammans med dotterns docka, som flickan påtagligt är oerhört fäst vid. Till flickans stora sorg och resten av hennes familjs stora bekymmer försvinner dockan. Till läsarens förfäran visar det sig att Leda tagit den. Nu utvecklas en intrikat relation mellan Leda och flickans mor, och här ska inte avslöjas hur det hela avlöper. Samtidigt avslöjar också Leda under sina självanalyser mer och mer av sitt förhållande till de egna döttrarna. Det är inte så vackert, och läsaren får snart full förståelse för att döttrarna valt att fortsätta sina liv i Kanada, långt från modern, som de ändå håller nära telefonkontakt med.

Skuggan av en dotter är en raffinerat skickligt komponerad roman. Ferrante placerar med jämna mellanrum ut överraskningseffekter som i en bättre detektivroman, och gåtan är inte bara den konkreta intrigen utan också Leda själv.

Hur har hon kunnat bli så här emotionellt störd? Varför kolliderar hennes rimliga behov av att hävda sig som självständig kvinna med hennes förmåga till emotionell kontakt med sina döttrar och med andra kvinnor?

Männen befinner sig i skuggan i den här romanen, men det är en hotfull skugga. Leda är en sorglig och gåtfull huvudperson, tecknad med mästerlig hand av Elena Ferrante.

FAKTA

Fakta:

BOK

Skuggan av en dotter

Författare: Elena Ferrante

Översatt av: Johanna Hedenberg

Förlag: Norstedts

Lund

Tvingades in i bil under pistolhot

Lund
Lund

Enligt en anmälan till polisen blev en man i 20-årsåldern intvingad i en bil av två jämnåriga män som hotat honom med ett pistolliknade föremål vid Fäladstorget kring 18-tiden i onsdags kväll. Männen ska sedan ha kört honom till en eller flera butiker där han blivit tvingad att handla varor.

Några timmar senare kunde målsägaren larma polisen. En patrull fick sedan syn på en bil på Norra Fäladen som stämde in på de signalement som mannen angett. Vid en kontroll hittade patrullen bland annat en kolsyrepistol i bilen och två män som satt däri greps. De misstänks nu för rån, olaga frihetsberövande samt vapenbrott.

– De båda är kända för sådan här brottslighet sedan tidigare, säger Joakim Nyberg, kommunpolis i Lund.

Inrikes

TBE dyrt för samhället – billigare med vaccin?

Fästingar som biter sig fast i huden på människor sprider flera allvarliga sjukdomar, bland annat TBE. Antalet nya fall av TBE ökar stadigt, och nu visar en studie att samhällskostnaden är större än man trott. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg / TT
Inrikes
Inrikes Varje fall av sjukdomen TBE kostar i genomsnitt mer än 700 000 kronor för samhället, visar en ny studie.
Det är mer än man trott, och kan ställas mot vad det skulle kosta att ge ekonomiskt stöd till vaccinationer. Men kostnaden för en allmän vaccination är oklar.

Alla som fick diagnosen TBE i Sverige under åren 1998–2014 är med i studien, som gjorts via olika register av Handelshögskolan i Göteborg och Sahlgrenska akademin.

Det var drygt 2 400 personer, som sedan jämförts med drygt 7 000 personer i en kontrollgrupp.

När sjukhusvård, annan vård och sjukskrivningar lagts ihop, hade varje TBE-smittad person kostat i genomsnitt 745 000 kronor extra för samhället, jämfört med kontrollgruppen. Kostnaden inkluderar ett fåtal dödsfall.

– Men det är väldigt stor variation. En del har väldigt långvariga och allvarliga sjukdomsförlopp, medan andra bara får en lindrig infektion, säger Anders Boman, lektor i nationalekonomi på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet.

Typ av hjärninflammation

TBE är en virussjukdom i hjärnan. I omkring en tredjedel av fallen orsakar den en inflammation. Tal, minne, koncentration och rörelseförmåga kan påverkas under lång tid. Symtomen kan även bli bestående. Dödsfall har förekommit, men är mycket ovanliga.

Antalet nya fall ökar stadigt i Sverige. Förra året fick 546 personer diagnosen TBE. Det är den högsta siffran hittills.

Sjukdomen sprids av fästingar som biter sig fast i huden. Att fästingarna blir fler, på grund av mildare vintrar, pekas ut som en orsak till att även TBE-fallen blir fler.

I Sverige har TBE varit vanligast i de östra delarna av Götaland och Svealand. Men nu är sjukdomen spridd även till Västsverige. I Norrland finns i princip inga fall – och knappt några fästingar heller.

Långa sjukskrivningar

I studien hämtades data in om de drabbade personerna vid tre olika tillfällen: ett, tre och fem år efter insjuknandet. Under första året var sjukhusvård den stora kostnaden. Men efter fem år var det framför allt långa sjukskrivningar som innebar kostnader.

Det finns flera modeller för att ta reda på vad olika sjukdomar kostar för samhället.

– Men den här är ny. Det blir en ovanligt stor studie, eftersom vi använt utdrag från register, säger Anders Boman.

– Vi kan gärna göra likadant med fler sjukdomar, tillägger han.

Vaccination mot TBE är en fråga för regionerna.

– Vissa regioner med hög smitta vaccinerar barn och ungdomar kostnadsfritt, säger Anders Boman.

Att vaccinera barn har visat sig vara särskilt effektivt.

Flera stick

Om man vill subventionera vaccinationer, är frågan också hur. Ska alla i en viss region kallas till vaccination? Eller bara barnen? Eller ska man fortsätta som nu, byggt på frivillighet, men utan kostnad för den som vaccineras?

Hur mycket det skulle kosta är också högst oklart.

– Om alla i Sverige ska vaccineras, till exempel, kan man antagligen få ett helt annat pris på vaccinet, påpekar Anders Boman.

Vaccin behöver ges vid flera tillfällen för att fungera, till att börja med tre eller fyra doser inom ett år.

Fästingar sprider även flera andra sjukdomar, bland annat borrelia.

Micke Larsson/TT

FAKTA

Fakta: TBE

En virussjukdom som sprids av fästingar.

TBE är en förkortning av engelskans "tick-borne encephalitis", fästingburen hjärninflammation.

546 nya fall registrerades i Sverige förra året. Det är fler än någonsin tidigare.

De flesta som smittas får lindriga besvär och blir friska efter några dagar. Men upp till en tredjedel drabbas av inflammation i hjärnan eller hjärnhinnorna.

Symtomen kommer oftast fyra–tio dagar efter tillfället då man smittades. De kan dock dröja upp till en månad.

Trötthet, feber, huvudvärk och muskelvärk är vanliga bland de första symtomen.

Barn blir oftast lindrigt sjuka.

Det finns ingen behandling mot TBE.

Däremot finns vaccin som är effektivt. För ett bra skydd rekommenderas tre eller fyra doser under ett år (beroende på ålder), och därefter uppföljande doser med vissa intervall.

Den som haft TBE får inte sjukdomen igen.

Källor: 1177 Vårdguiden, NE, Göteborgs universitet

Inrikes

Kommunerna om slutförvaret: "Känns jättebra"

Platsen vid Forsmark kärnkraftverk där SKB planerar att bygga slutförvaret för kärnavfallet från den svenska kärnkraftverken.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes Ett historiskt beslut eller ett historiskt misstag?
Medan Svensk kärnbränslehantering (SKB), strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) och de aktuella kommunerna gläds åt regeringens ja till ett slutförvar, känner miljöorganisationer oro.
– Det här blir en viktig milstolpe, säger SKB:s vd Johan Dasht.

Stolta och glada – så beskriver Johan Dasht hur personalen känner sig efter att miljöminister Annika Strandhäll (S) under torsdagen meddelade att regeringen ger SKB tillstånd för bygget av ett slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark i Östhammars kommun och en inkapslingsanläggning i Oskarshamn.

– Efter 40 års forskning och en ansökan som vi lämnade in 2011 får vi äntligen ett erkännande och förtroendet att bygga färdigt ett slutförvarssystem för Sverige, säger Johan Dasht.

SKB är företaget som branschen har bildat för att få slutförvaret på plats. Och även myndigheten som ska övervaka detta, SSM, uttrycker tillförsikt. Men SSM:s generaldirektör Nina Cromnier betonar att det är mycket kvar fram tills det att förvaret är klart och stängt om ungefär 70 år.

– Fortsatt optimering och fortsatt forskning och utveckling tar vid under hela den tiden som finns fram till förslutningen av förvaret.

Ingen oro

Ett antal länder i världen har fattat liknande beslut om att skapa djupförvar för avfallet. Men det är bara i Sverige och Finland som planerna är så konkreta att platser är utvalda och klara.

TT: Du känner ingen oro för att Sverige och Finland nu tar beslut som inget annat land ännu fattat?

– Nej det gör jag inte, inte mot bakgrund av den omfattande granskning som har gjorts, säger Nina Cromnier.

Och även i de berörda kommunerna Östhammar och Oskarshamn är tongångarna positiva.

– Det känns jättebra att man har sagt ett ja till hela ansökan. Nu känns det väldigt tryggt och säkert, för nationen, för kommunen och för energiförsörjningen, säger Margareta Widén-Berggren (S), kommunalråd i Östhammar.

Ger arbete

Bygget av ett slutförvar kommer att ge positiva effekter lokalt, enligt kommunalrådet:

– Vi har alltid sagt att säkerheten är prio ett, absolut, men när det nu är det så kommer vi naturligtvis få arbetstillfällen, inflyttning, infrastruktur. Det händer ju saker för vår kommun nu när det här kommer i gång. Det är några år kvar, men det är positiva effekter.

Vattenfall välkomnar beslutet, liksom Svenskt Näringsliv som skriver i ett pressmeddelande att regeringens beslut är positivt eftersom fossilfri el är avgörande för att möta den ökade elanvändningen som behövs för att nå klimatmålen.

"Nu är det viktigt att den fortsatta processen kan löpa vidare på ett effektivt sätt", kommenterar Marie Knutsen-Öy, ansvarig för energipolicys på Svenskt Näringsliv.

"Oansvarigt"

Från Naturskyddsföreningens håll hörs däremot besvikelse.

– Ministern var väldigt tydlig med att regeringen har fattat ett historiskt beslut. Men jag är rädd för att regeringen har gjort ett historiskt misstag, säger generalsekreterare Johanna Sandahl.

– Det är direkt oansvarigt av regeringen att säga ja till handläggningen av det extremt farliga kärnavfallet, fortsätter Sandahl.

Även Greenpeace är mycket kritisk till beslutet.

”Vi anser det är fel av regeringen att hasta fram ett beslut när det så uppenbart krävs ytterligare forskning”, skriver Rolf Lindahl, talesperson för klimat och energi på miljöorganisationen.

Han anser att metoden som atomindustrin föreslagit är omgärdad av stor vetenskaplig osäkerhet. Den kan inte heller garantera ett säkert slutförvar, enligt Lindahl.

Bekräftat resultaten

SKB å sin sida trycker på det omfattande arbete som ligger till grund för dagens beslut, och att metoden har granskats och bedömts av många instanser.

– Den kritik som finns i den här frågan har tillfört någonting under resans gång, genom att många av frågorna har granskats om och skickats till andra experter, både nationella och internationella och till olika universitet, och det som har blivit resultatet är att våra resultat bekräftats.

TT: Men de som känner oro nu, vad kan du säga till dem?

– Jag tror att i den här frågan, precis som i allt annat, så får man helt enkelt lita på den etablerade forskningsvärlden och den svenska expertmyndigheten som har granskat det här flera gånger om.

Inrikes

Strandhäll: Slutförvaret "så säkert det kan bli"

Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) vid en digital pressträff o0m slutförvaret.
Foto: Stefan Jerrevång/TT
Inrikes
Inrikes Regeringen säger ja till Svensk kärnbränslehanterings slutförvar av använt kärnbränsle.
– SKB har visat att det kommer att vara säkert, säger klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S).

Regeringsbeslutet innebär att SKB, som ägs av kärnkraftsindustrin, får tillstånd att inneha, uppföra och driva sitt planerade system för slutförvar. Strandhäll kallar beslutet för "helt historiskt och unikt".

– Vår generation ska ta ansvar för vårt avfall. Med dagens beslut blir vi tillsammans med Finland världsledande på det här området, säger Strandhäll.

SKB:s ansökningar omfattar två anläggningar, en inkapslingsanläggning i Oskarshamn och en slutförvarsanläggning i Forsmark. Totalt ska 12 000 ton kärnavfall deponeras i 6 000 kopparkapslar på cirka 500 meters djup i urberget.

Strandhäll är övertygad om att den metod som valts är "så säkert det kan bli utifrån den kunskap vi har i dag".

– Det här beslutet är extremt välgrundat och sannolikt det mest noggrant granskade och genomlysta regeringsärende som det någonsin fattats beslut om, säger miljöministern.

I hundra tusen år

Strandhäll pekar på att SKB:s system bygger på tre barriärer som ska förhindra att strålning läcker ut under de 100 000 år som kärnbränslet behöver lagras. Barriärerna består av kopparkapslar som i sin tur är omgivna av bentonitlera som skyddas av urberg.

– Detta är en helt världsledande teknik för att ta hand om kärnavfallet, säger Strandhäll.

– Slutförvaret uppfyller kraven och SKB har visat att det kommer att bli säkert.

Men när mark- och miljödomstolen 2018 yttrade sig hade den invändningar. Domstolen ansåg det oklart hur mycket korrosion, frätning, kopparkapslarna tål och pekade på att mer underlag behövs. Tanken är att kapslarna ska hålla i minst 100 000 år.

Även Kärnavfallsrådet, som arbetar på uppdrag av regeringen, har efterlyst fler studier av riskerna för att kopparkapslarna kan korrodera och på så vis börja läcka.

Men regeringen ställer inga krav på ytterligare forskning för att SKB ska kunna gå vidare med sin metod.

– Ny forskning är inte en förutsättning för att metoden ska kunna tillåtas, säger Strandhäll.

Fler prövningar väntar

Det kommer dock att krävas fler säkerhetsprövningar och tillstånd för uppförande och drift av anläggningen.

Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) ska framöver genomföra en stegvis prövning av projektet. Det innebär att SKB kommer att behöva lämna in nya uppdaterade säkerhetsanalyser för att få tillstånd från SSM bland annat vid byggstart, vid provdrift och inför att anläggningen rutinmässigt ska tas i drift.

Byggstart har beräknats till någon gång under 2020-talet och anläggningen bedöms bli klar under 2030-talet.

Ärendet går också tillbaka till mark- och miljödomstolen, men regeringen har nu bestämt att SKB:s verksamhet ska anses som "tillåtlig". För domstolen handlar det därför om att fastställa villkor för verksamheten i enlighet med miljöbalken.

När slutförvaret är klart, fyllt med använt kärnbränsle, kanske om cirka 70 år, och slutligen ska förslutas krävs ett nytt regeringsbeslut.

KBS3-metoden

Däremot behövs inte ett regeringsbeslut när anläggningen ska tas i drift, vilket den förre miljöministern Per Bolund (MP) hade velat se som villkor. Beslutet om godkännande av driften ska fattas av Strålsäkerhetsmyndigheten.

En fråga som inte är löst är hur framtida generationer, kanske om tiotusentals år, ska kunna informeras om vad som finns i berggrunden vid Forsmark.

– Det kommer att behöva lösas vidare, säger Strandhäll.

Hon uppger också att om framtida forskning visar på säkrare metoder för slutförvar så finns möjlighet till förändringar i viss mån.

– Ja, det kan vi absolut göra. Det är det som är finessen med den stegvisa prövningen. Regeringen håller med både Kärnavfallsrådet och miljöorganisationer om att det här forskningsarbetet fortsätter. Ny forskning och tillkommande analyser kommer behövas, men då syftar de främst till att optimera och bekräfta säkerheten i den här KBS3-metoden (kopparinkapslingen).

Strandhäll pekar på att det tar många år innan anläggningen är klar.

– Under den tiden finns det otroligt många möjligheter avseende till exempel att titta på ytterligare forskning kopplat till kapslarna och kommunikation med framtida generationer.

Men den stegvisa prövningen SSM utför kommer att gälla den valda metoden, inte om det kommit fram helt andra metoder som ny forskning kanske visar är säkrare.

Peter Wallberg/TT

Maria Davidsson/TT

Niklas Svahn/TT

FORSMARK 2022-01-27 Fotomontage av kärnbränsleförvaret i Söderviken i Forsmark i Östhamamrs kommun.
FORSMARK 2022-01-27 Fotomontage av kärnbränsleförvaret i Söderviken i Forsmark i Östhamamrs kommun.
Foto: Lasse Modin

Sport

Nytt norskt covidfall – stjärnan smittad

Simen Hegstad Krüger. Arkivbild.
Foto: Terje Pedersen/NTB/TT
Sport
Sport Norges skidlandslag har drabbats av ett nytt covid-19-fall.
Herrstjärnan Simen Hegstad Krüger – regerande olympisk mästare i skiathlon – har testat positivt, meddelar det norska skidförbundet på en presskonferens.
– Vi hade fruktat att det skulle komma fler smittofall, säger landslagsläkaren Øystein Andersen.

Häromdagen stod det klart att damerna Heidi Weng och Anne Kjersti Kalvå hade testat positivt för covid-19. Och nu har alltså även Simen Hegstad Krüger lämnat ett positivt testsvar.

– Vi hade fruktat att det skulle komma fler smittofall och så är nu fallet, säger landslagsläkaren Øystein Andersen.

– Det är otroligt trist för de berörda, det påverkar hela apparaten av utövare och ledare, alla oss som jobbar med det... Det är inte roligt nu, det är tufft, säger längdchefen Espen Bjervig.

28-årige Simen Hegstad Krüger tog två OS-guld 2018 – i skiathlon och i stafetten. Han ska enligt landslagsläkaren vara helt symptomfri.

– Simen är i kalasform och då är det ännu värre att få ett sådant här besked som nu. Det är tungt, säger Espen Bjervig.

Åkarna har befunnit sig isolerade på egna rum sedan de första fallen blev kända, men på grund av inkubationstiden var det inte helt oväntat.

Simen Hegstad Krüger delade rum med OS-reserven Harald Østberg Amundsen fram till i går.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

CasinoGuide.se

Nya förslag för den svenska spelmarknaden

CasinoGuide.se

De senaste veckorna har det diskuterats flitigt angående restriktioner för spel online. Den 23 april hölls en presskonferens för den gällande frågan. Många länder har infört bland annat insättningstak och andra restriktioner på grund av rådande omständigheter med målet att främja ansvarsfullt spelande. Inget är ännu bestämt, men nedan går vi igenom några av förslagen som ska verka för ytterligare skydd för konsumenterna.

Nytt maxtak för insättningar

Enligt de lagar och restriktioner som just nu gäller i Sverige kan man alltid sätta sina egna spelgränser och därmed styra över hur mycket man kan sätta in per dag, vecka och månad hos varje casino. Vill man göra ändringar och höja sin spelgräns så gäller en veckas väntetid. Den nya regeln skulle innebära att alla spelare får en maxgräns om 5000 kr per vecka per casino, men självklart bör det även vara möjligt för spelare att sätta egna lägre gränser.

Maxtak för välkomstbonusar

En annan av åtgärderna som föreslås är ett begränsat tak på vilken summa man kan få i välkomstbonus när man börjar spela på nya casinon. Även i nuläget gäller att casinon endast får erbjuda en bonus på den första insättningen, alltså kan man som spelare enbart få bonus en gång per casino. Det finns i nuläget inga maxtak för hur denna bonus ska se ut, det som dock gäller är att alla bonusar måste vara tillgängliga för alla spelare. Det nya förslaget innebär ett maxtak på 100 kr i bonus på den första insättningen.

Obligatorisk tidsgräns

Ännu en del av det nya förslaget är en tidsgräns per dag. Även denna ska vara obligatorisk för alla spelare. Hur lång denna tidsgräns ska vara och fler detaljer om hur detta skulle implementeras har inte framkommit i nuläget.

Så påverkas casinospel online av de nya reglerna

De nya reglerna har målet att beskydda dig som spelare. Regler och lagar är redan tillsatta i och med den nya spellagen med den svenska spellicensen som infördes i januari 2019. De nya restriktionerna har alltså som mål att skydda svenska spelare ytterligare. De eventuella regler som sätts av regeringen gällande ansvarsfullt spelande omfattar alla spelare som spelar på svenska casinon. Det återstår att se om, samt exakt hur, de nya reglerna kommer att se ut.

Skurup

Anklagar fullmäktiges ordförande för censur

Ingvar Wennersten (SD) vid fullmäktigemötet den 13 december.
Foto: Max Holmgren
Skurup
Skurup Kommunfullmäktiges ordförande Ann-Helen Nilsson (C) bör utbilda sig i yttrandefrihetens grunder. Det menar Ingvar Wennersten (SD), som vid förra fullmäktigesammanträde blev avbruten i sitt anförande.

– Jag tycker nog att vi avbryter där. Det är jag som är ordförande och det är jag som bestämmer.

Så sa Ann-Helen Nilsson, samtidigt som hon slog klubban i bordet, vid förra fullmäktigesammanträdet den 13 december.

Det som fick henne att reagera var ett anförande av Ingvar Wennersten. I detta riktade han skarp kritik mot det nya styrets sätt att att komma till makten.

– Ibland visar man att man är lojal mot väljarna. Och i andra fall visar man ett totalt förakt mot väljarna. Detta har hänt i Skurup. Det gäller alla som spelat med i detta groteska förakt mot demokratin. För detta stora förräderi står Socialdemokraterna, Liberalerna, Vänsterpartiet, Centerpartiet, några småpartier samt några avfällingar, sa bland annat Ingvar Wennersten i sitt anförande.

Efteråt beskrev han Lena Axelsson (S) som den mest illegitima kommunstyrelseordförande i Skurups historia.

– Hon är ju den mest illegitima kommunstyrelseordförande i Skurup någonsin. Det är ett värdeomdöme. Lena Axelsson sitter inte som KS-ordförande på grund av väljarna, hon sitter där trots att väljarna sagt något annat. Det måste jag som oppositionspolitiker få kritisera utan att bli avbruten. Annars har vi en grundläggande demokratibrist, säger Ingvar Wennersten när tidningen ringer upp honom på torsdagen.

Interpellation

Ingvar Wennersten anser att problemet är så pass stort att han nu skrivit en interpellation i ämnet. I denna ställer han två frågor till Ann Helen Nilsson: ”avser ordförande utbilda sig i yttrandefrihetens grunder?” samt ”avser ordförande upphöra med att utan skäl bankande med ordförandeklubban och högljutt avbryta talare i kommunfullmäktige i Skurups kommun?”

– Det här är inte första gången hon väljer att avbryta när någon talar. Så fort det inte passar henne väljer hon att slå klubban i bordet. Hon är en del av det nya styret och konspirationen mot väljarna. Och det vill hon inte ska komma fram. Så uppfattar jag det, säger han.

Ann-Helen Nilsson vill inte kommentera innehållet i interpellationen i nuläget. Detta då hon anser att debatten ska tas i fullmäktige innan den tas i media.

– Interpellationen har kommit in efter att vi haft presidieberedning. På måndagens fullmäktige kommer den endast att anmälas. Därefter skickas den för beredning i presidieberedningen. Vid nästa fullmäktige ska det tas beslut om interpellationen får lov att ställas. Om den får det blir det först i mars som diskussionen i fullmäktige kommer vara. Jag vill inte föregå denna diskussion i media, säger hon.

Uppförandekod

Det hon dock kan säga är att hon inför måndagens fullmäktigemöte skickat ut en uppförandekod till ledamöterna. Detta då hon anser att tonläget blivit allt hårdare den senaste tiden.

Fullmäktiges ordförande Ann-Helen Nilsson (C) har skickat ut en uppförandekod till måndagens sammanträde.
Foto: Catharina Nilsson

– Uppförandekoden handlar om att man ska vara påläst och argumentera sakligt och seriöst i sina debattinlägg. Man ska inte använda sig av personangrepp eller härskartekniker mot sina kolleger i fullmäktige, säger hon.

Kommer du vidta några åtgärder om någon ledamot inte följer dessa uppförandekoder?

– Man har ju en yttrandefrihet och håller man sig inom den ramen finns inte så mycket jag kan göra. Det som skulle kunna ske är att jag tar ett samtal med berörda gruppledare då de har ett ansvar för sina partimedlemmar.

Höör

Lissmark ramlar ner från tronen inom S

Stefan Lissmark halkar ner när Socialdemokraterna nu spikat listan med namn inför det kommande valet till kommunfullmäktige. Medlemmarna ville hellre se en nykomling som förstanamn.
Höör
HÖÖR När Socialdemokraterna nu laddar inför det kommande valet möblerar man om i partitoppen. Trotjänaren Stefan Lissmark halkar ner från förstaplatsen och istället klättrar en nykomling in på toppen.
PREMIUM

Han har länge varit ansiktet utåt för Socialdemokraterna i Höör och har tidigare haft posten som kommunalråd.

Men trots sin mångåriga erfarenhet från politiken blir Stefan Lissmark, 69, nu omseglad av en av sina partikamrater. Tronskiftet beslutades nyligen på Socialdemokraternas medlemsmöte. Då spikades kommunfullmäktigelistan inför valet i september.

På den nya listan halkar Lissmark ner ett pinnhål och blir tvåa. Som första namn på listan valde man i stället att placera 40-åriga Lena Stigsdotter.

Stefan Lissmark själv menar att det inte bekommer honom att han halkat ner från tronen inom sitt parti.

– Det är väl en naturlig utveckling att unga får komma in på listan och så småningom ta över. Det är bara positivt och naturligt i politiken, säger han.

Du är inte besviken då?

– Nej, nej. En plats mer eller mindre gör ingenting. Det är skönt att vi har unga som vill föra politiken vidare, säger Stefan Lissmark och menar att han har varit med i så många år.

Har du inte samma förtroende bland medlemmarna som nominerar er längre?

– Jo. Det hoppas jag att jag har framöver också. Men jag börjar bli så gammal att man får börja avveckla lite grann och låta andra ta över.

Har du tröttnat på politiken?

– Nej, nej. Det är samma låga och glöd som tidigare. Men man ska samtidigt inte sitta kvar och blockera för någon som vill upp och ta för sig. Hade det varit en jämnårig så hade det varit en annan sak. Då hade man mer kunnat prata om förtroende och utsliten och allt sådant där, säger han.

Lena Stigsdotter är glad över att medlemmarna valt henne som förstanamn.

– Jag är jättehedrad över förtroendet från medlemmarna i Socialdemokraterna i Höör. Jag tänker att jag inger ett bra förtroende och att våra medlemmar har tillit till mig och hur jag ska föra den socialdemokratiska politiken.

I dagsläget är Lena Stigsdotter ordförande för Socialdemokraterna, Höörs Arbetarekommun. Hon berättar att hon är undersköterska i botten, med inriktning mot psykiatrin.

– Jag jobbar mycket fackligt och är ombud för Kommunal.

I dagsläget är hon tjänstledig och jobbar som sektionsföreträdare för Kommunal i Höör.

– Jag brinner mycket för det fackligt-politiska. Jag vill driva på för att Höörs invånare får höras. Att medborgarna i Höör känner sig delaktiga i besluten och att man lyssnar på medborgarna.

Hon har ingen uppfattning om vad som är skälet till att medlemmarna valt henne framför Stefan Lissmark.

– Det blir ju spekulationer och det brukar jag inte syssla med.

Lena Stigsdotter har hittills inte haft några politiska förtroendeuppdrag.

– I dag har jag bara ett demokratiskt uppdrag i och med att jag är facklig.

Hon har aldrig varit med på S-listan till fullmäktige tidigare.

– Nej, faktiskt inte. Det är första gången för mig. Det kommer sig av att jag har varit sektionsföreträdare och valt den fackliga linjen. Man kan ju inte förhandla mot arbetsgivaren och sedan vara arbetsgivarrepresentant samtidigt.

Räknar du med att bli kommunalråd i nästa val?

– (Skratt) Nej, så långt tror vi inte. Såklart vill vi ha så många röster som möjligt. Men det är ett politiskt beslut, så jag kan inte yttra mig om det.

Utrikes

Ilska efter ny abortdöd i Polen

Demonstranter utanför Polens författningsdomstol i onsdags efter ännu ett dödsfall som kopplas till landets hårda abortlagstiftning.
Foto: Czarek Sokolowski/AP/TT
Utrikes
Utrikes Ännu ett dödsfall i Polen kopplas nu till landets skärpta abortlagstiftning. 37-åriga Agnieszkas död väcker nya krav på en ändring.

Trebarnsmodern befann sig i den första tredjedelen av sitt havandeskap när hon togs in på sjukhus i Czestowchowa i södra Polen med magsmärtor strax före jul.

Enligt nyhetssajten Euractiv konstaterades den 23 december att den ena av de tvillingar hon bar inte längre var vid liv. Med hänvisning till landets abortlagstiftning avvaktade man sedan i en vecka, varpå hjärtslagen upphörde även för det andra fostret. Två dagar senare genomfördes aborten.

Agnieszkas hälsa blev sedan stadigt sämre – och i tisdags avled även hon.

"Ännu en gravid, oskyldig ung kvinna, mor och hustru har dött", skriver hennes familj på Facebook, enligt nyhetsbyrån AFP.

"Blod på sina händer"

Händelsen fick hundratals att i onsdags kväll demonstrera i protest utanför Polens författningsdomstol och vid regeringspartiet Lag och rättvisas högkvarter.

"Abortförbudet dödar. Varenda en som stöder det har nu ytterligare en persons blod på sina händer i dag", skrev organisatörerna i ett uttalande.

Polen har en av EU:s hårdaste lagstiftningar mot abort och skärpte den dessutom i fjol, sedan författningsdomstolen fastslagit att det inte var förenligt med grundlagen att tillåta aborter på grund av skador på fostret.

Kritik från EU

Inom EU styr varje land själv över sin abortlagstiftning, vilket ändå inte hindrat exempelvis EU-parlamentet från att skarpt kritisera Polen. I ett tal inför parlamentet i förra veckan manade dessutom Frankrikes president Emmanuel Macron till att slå fast rätten till abort som en grundläggande rättighet i EU.

"Det är en tragedi och ett svek att ytterligare en kvinna har avlidit till följd av den polska högerpopulistiska regeringens kvinnofientliga politik. Ingen kvinna ska nekas sina grundläggande rättigheter i EU 2022”, skriver svenska EU-parlamentsledamoten Karin Karlsbro (L) i ett uttalande.

Wiktor Nummelin/TT

Ljus tänds i Warszawa till minnet av en 37-årig kvinna som avled i veckan i sviterna av en komplicerad graviditet.
Ljus tänds i Warszawa till minnet av en 37-årig kvinna som avled i veckan i sviterna av en komplicerad graviditet.
Foto: Czarek Sokolowski/AP/TT
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL