Åsa Fosters senaste bok är novellsamlingen Förresten gör folk så märkliga saker nuförtiden som kom ut 2015. Foto: Caroline Andersson

Ordfest i Hörby kan bli tradition

För första gången arrangeras Ordfest på Metropol i Hörby, ett författarsamtal i Victoria Benedictssons spår. Den 8 september är det dags för Lina Wolff, Åsa Foster och Lena Andersson att inta scenen på evenemanget som man hoppas kommer att bli en tradition.

Victoria Benedictsson, som gick under pseudonymer Ernst Ahlgren, föddes i Domme i Fru Alstads Socken och flyttade senare till Hörby. Det var också där hon påbörjade sin litterära bana.
I samband med den gammaldags marknaden Victoriamarknad i Hörby vill biblioteket lyfta fram Benedictssons arv och anordnar därför Ordfest, en författarträff i Victoria Benedictssons fotspår, på biograf Metropol.
– På biblioteket har vi författarkvällar ibland men vi kände att vi ville ta till ett lite större grepp den här gången och ha en författarkväll med flera författare, säger Karin Thorsvad på Hörby bibliotek.
Slutligen landade det i Ordfest och att det skulle vara i Victoria Benedictssons spår.
– Vi vill gärna uppmärksamma henne och det hon gjorde; hon skrev böcker, hon var litterär. Det är kul att få även den anknytningen samma dag som marknaden äger rum, säger Karin Thorsvad på Hörby bibliotek.

De tre författarna som kommer till Metropols scen för att prata om sitt författarskap är Lena Andersson, Lina Wolff och Åsa Foster.
– Vi tycker att det är kul att få bjuda folk på kvalitetsförfattare som man kanske inte har chans att lyssna till så många gånger, säger Karin Thorsvad.
Både Lina Wolff och Åsa Foster är hemmahörande i Hörby.
– Vi råkar ha väldigt bra författare i byn. Det är kul att kunna bjuda på lokala författare men också kul att bjuda på ett stort namn som Lena Andersson som kommer utifrån. Vi tycker det blir en bra kombination.
I Hörby finns flera verksamma författare, däribland Tobias Olsson som 2016 gav ut den hyllade deckaren Av samma blod.
– Så det finns en hel del författare här nere och vi tänker att kanske kan vi bli kända som författarorten Hörby igen. Det hade varit roligt, säger Karin Thorsvad.

Samtalen kommer att ske tillsammans med Skånska Dagbladets kulturchef Gunilla Wedding som agerar moderator. Biljetter till evenemanget finns att köpa på Hörby bibliotek men man kan också ringa dem för att reservera en biljett som man sedan hämtar ut i dörren.
– Vi tror och hoppas att det här kan bli en succé, och blir det det är vi inte främmande för att göra om det. Vi skulle vilja att det här blev en tradition.

Novellisten Åsa Foster debuterade med novellsamlingen Man måste inte alltid tala om det (2014) och har sedan dess gett ut Förresten gör folk så märkliga saker nuförtiden (2015). Sedan 2004 är hon bosatt i Hörby.
– Jag hade läst Victoria Benedictsson innan men inte mer än så. Däremot är det ju roligt att det finns en så stor författare från Hörby. När jag skulle flytta till Hörby, och även nu när jag bor här och man pratar om Hörby, så är det som folk känner till att det finns lantbruk och landsbygd, men det finns faktiskt också en väldigt stark tradition inom litteratur och berättelser. Vi är ganska många verksamma författare som bor i och kring Hörby vilket också är rätt så lustigt.

Under samtalet kommer hon bland annat att prata om noveller.
– Victoria skrev ju också en del. Och jag kommer att prata lite om att skriva om olika platser och vad det gör med en berättelse. Dels har jag skrivit om Skåne men jag har också skrivit om Sydafrika.
Foster har själv spenderat mycket tid i Sydafrika där hon även studerat.
– Jag älskar Sydafrika även om jag har en komplicerad relation till landet. Jag har varit där så mycket så det är lite som ett andra hem.
Att skriva noveller var inget som Åsa Foster aktivt bestämde sig för.
– Jag får berättelser i huvudet. De kommer till mig och så skriver jag ned dem. Jag tror att novellskrivandet passar mitt sätt att tänka kring berättelser. Men jag har försökt att vara lojal mot de berättelser jag får och inte försöka forma om dem till någonting annat. Kommer de som en novell så är det en novell.

Kommer de någonsin som en roman?
– Kanske. Jag håller på att skriva någonting nu och jag tycker att det känns misstänkt romanaktigt, men vi får se. Det är väldigt långt ifrån att vara färdigt så det kanske blir något annat i slutändan.
Debuten, Man måste inte alltid tala om det, skrev hon när hon gick Författarskolan på Lunds universitet.
– Jag har hållit på att skriva länge men man ska ju knyta ihop det också så att det blir något färdigt.

Var kommer intresset att skriva ifrån?
– Jag tror att jag alltid haft ett speciellt sätt att tänka, jag tänker i berättelser på saker som händer runtomkring mig. Jag kopplar ihop det som berättelser. Sedan har jag inte skrivit under alla perioder i livet, men jag har nog ett huvud som funkar så. Och sedan kan man antingen skriva ned det eller ha kvar det i huvudet.

Dagens fråga

Längtar du till nya (och sista) säsongen av Game of Thrones?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×