Var inte rädd för förändring

KRÖNIKA Våga glömma, och våga känna på nytt. Det tycker krönikören Johanna Lundin som omfamnar förändringar.

Bäst just nu: Äntligen tillbaka till rutiner! Jag ser fram emot vad hösten har att erbjuda.
Sämst just nu: Jag må älska såväl sol som åskväder, men jag kan inte annat än bli aningens orolig för klimatet när vädret frekvent växlar mellan dessa från timme till timme …

 

Du och jag bor i Sverige; ett land i vilket vi som befolkning värderar trygghet väldigt högt, och det kommer alltid vara något vi eftersträvar. Inte bara på grund av invanda rutiner och strukturer, utan även på grund av det som står kodat i våra gener – vi vill inte riskera att förlora det vi trivs med. Värmen i kramen från en du står nära, vetskapen om i vilka lådor besticken respektive tallrikarna ligger hos en familjemedlem och vägen du lärt dig utantill hem till denne, uppfyller all längtan efter denna viktiga byggsten. Bekräftar att du har skapat ett liv vars innehåll du gläds åt.

Därför är det inte konstigt att det tar emot när något, eller kanske någon, i din vardag förändras eller försvinner och rubbar den balans du under så lång tid byggt upp. Lämnar ett tomrum efter sig som du inte riktigt vet hur du ska fylla och får dig att önska att allt bara kunde gå tillbaka till hur det var förut. Vi är rädda för förändring, för istället för att glädjas åt det som varit och det som kommer att bli, sörjer vi avsaknaden av det som inte längre är det samma som det en gång var. Vi vill tillbaka till det som en gång gick att kalla ”vardag” och vet inte riktigt hur vi ska hantera det nya som lämnats kvar.

Men kanske är inte avsaknaden av det som förändrats egentligen det jobbigaste, utan vetskapen om att det aldrig kommer bli sig riktigt likt oavsett hur lång tid som går. För du kommer glömma hur det kändes att ha den där personens armar runt dig. Du kommer glömma om gafflarna ligger till vänster eller till höger om knivarna i hens besticklåda. Glömma avgångstiderna och vilka spår tågen avgår från som leder hem till hen, och numret på avfarten du ska svänga av vid om du istället tar bilen. Du vet kanske inte just nu att det är så här det kommer bli, men även om du inte vill tro det, är det nödvändigt att dessa minnen suddas ut, för ibland måste saker gå sönder för att något nytt, bättre ska kunna formas. Och du vet inte heller nu att de gamla minnena kommer lämna plats åt nya, fantastiska upplevelser och intryck, som aldrig hade fått chansen att uppstå om du inte hade accepterat att förändringen var nödvändig.

Så hur bra saker än må vara, hur gärna du vill bevara allting precis som det är, måste du våga tro att det kommer komma någonting gott även ur det som för stunden känns läskigt. Våga glömma och våga känna på nytt. Inte frukta det som förändras, utan se fram emot det som kommer bli, för trygghet finns inte bara på enstaka platser, utan är något som skapas.

Bäst just nu: Äntligen tillbaka till rutiner! Jag ser fram emot vad hösten har att erbjuda.
Sämst just nu: Jag må älska såväl sol som åskväder, men jag kan inte annat än bli aningens orolig för klimatet när vädret frekvent växlar mellan dessa från timme till timme …

 

Läs aktuella nummer!