Adoptioner från Chile kan ha varit olagliga

Under 70- och 80-talen adopterades lite drygt 2 000 barn från Chile till Sverige. Nu misstänker chilenska myndigheter att 371 av dessa adoptioner var olagliga rapporterar SVT Nyheter.

Sedan tidigare har SVT Nyheter rapporterat om att flera chilenska föräldrar ska ha fått sina barn bortförda och att de sedan ska ha blivit bortadopterade till bland annat Sverige. Enligt nya uppgifter ska det handla om sammanlagt 371 fall som chilenska myndigheter nu utreder.

– Man tar de här uppgifterna på stort allvar i Chile. Vi ser givetvis också allvarligt på att det är ett 370-tal svenska fall med i den här utredningen, säger Kristina Svartz, generaldirektör för Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd, MFOF, till SVT Nyheter

– I dag vet vi alltså inte om det har förekommit oegentligheter i de här fallen, det är det som utreds nu, säger Kristina Svartz.

Adopterade från Chile har vittnat om förfalskade dokument och berättelser kring deras adoptioner som inte stämt med det de fått höra av sina biologiska mammor när de senare fått kontakt.

– De här 371 fallen den chilenske domaren tittar på är sådana fall som han har fått till sig och som verkar konstiga. Men det kom över 2 000 barn från Chile under den här perioden och vi tror att det är ännu fler som är offer för människohandel, säger Tommy Leite, ordförande i föreningen chileadoption.se till SVT Nyheter.

Dagens fråga

Tänker du köpa en mobillåda till någon i julklapp?

Visa resultat

Loading ... Loading ...