Inte acceptabelt med kontantfritt Sverige

Varuhuskedjan Åhlens har gjort tre av sina butiker kontantfria. Det sker förstås för att se om företaget senare skall gå vidare och införa kontantfritt i stor skala.
Åhlens är inte ensamt om att införa kontantfritt. Det finns i dag rätt gott om affärer, krogar och kaféer som slopat kontanthanteringen. Ett av skälen är att förbilliga penninghanteringen. En annan att vi i dag fått ett samhälle där risken att utsättas för rån ökat kraftigt. När inte längre banker hanterar kontanter blir det andra mål som kriminella inriktar sig på.
Men ett kontantfritt samhälle fungerar inte för alla. Människor på samhället skuggsida har inte eller kan inte få tillgång till betalkort och swish eftersom de inte har bankkontakter eller är för skuldsatta för att få betalkort. Andra grupper som inte kan hantera kort kan vara de som är handikappade och/eller dementa. Även turister från utlandet kan få problem om vi slopar kontanthantering eftersom de kan ha andra kortsystem än vi och inte har swish utan andra nationella mobilbaserade betalsätt till exempel danska mobile pay.
Men slopad kontanthantering riskerar inte enbart att negativt drabba enskilda människor. Digitaliserade betalsystem är sårbara. Vid en allvarlig kollaps för internet så står människor utan betalningsmöjligheter när vare sig kort eller swish går att använda. Risken är liten men inte obefintlig. Inte minst är det viktigt att vi har kontanter av försvarspolitiska skäl. Ett kontantfritt Sverige är ett sårbart land.Lars J Eriksson

Dagens fråga

Såg du första avsnittet av På spåret?

Loading ... Loading ...