På Julie finns enbart naturviner. Foto: Simon Lundh
Martin Sjöstrand driver ost- och vinbaren med Emma Andersson Sjöstrand. Foto: Simon Lundh
En välfylld kyl med ostar. Foto: Simon Lundh
Foto: Simon Lundh
Foto: Simon Lundh
Foto: Simon Lundh
Emma Andersson Sjöstrands stora dröm om att driva en ost- och vinbar har äntligen blivit sann. Foto: Simon Lundh
Foto: Simon Lundh
Foto: Simon Lundh
Foto: Simon Lundh
Chark finns också att beställa. Foto: Simon Lundh
Foto: Simon Lundh
Emma Andersson Sjöstrand och Martin Sjöstrand utanför ost- och vinbaren Julie på Gamla Väster i Malmö. Foto: Simon Lundh

En dröm om ost och druvor

BAR Det räckte inte med Hörte Brygga. I juni i år blev Emma Andersson Sjöstrands dröm om att driva en ost- och vinbar verklighet när hon och hennes man, Martin Sjöstrand, öppnade Julie i Malmö. Trots att de vill jobba mindre.

Julie

Julie är en vin- och ostbar på Tegelgårdsgatan 9, på Gamla Väster i Malmö.
Under hösten äger en hel del provningar rum i såväl vin, chark som peppar. Kolla in hemsidan www.julimalmo.se för mer information.

Målet är att inte jobba dygnet runt. Något Emma Andersson Sjöstrand och Martin Sjöstrand mer eller mindre gjort ända sedan de öppnade Hörte Brygga för fem år sedan. För att lyckas med detta öppnade de därför ytterligare en verksamhet.

Den 18 juni i år slog ost- och vinbaren Julie upp dörrarna på Gamla Väster i Malmö.
– Det kanske låter lite konstigt förstås, men nu kan vi erbjuda några av våra anställda jobb året runt, säger Emma. Då blir det mer kontinuitet och vi kan delegera mer.
– Vi har två anställda året runt i Hörte, men 18-20 under sommaren, säger Martin. Så några av dem kommer att jobba här på Julie i höst.
Vilket ska ge Martin och Emma mer tid att till exempel besöka producenter.
– Vi vill trots allt ha tid till att göra restaurangerna bättre och utveckla dem. Inte bara förvalta dem.

Idén med en ost- och vinbar fanns redan när paret öppnade restaurangen i Hörte, men hittills har det inte funnits någon möjlighet att förverkliga vad som framförallt har varit Emmas dröm.
– När vi bodde i Stockholm jobbade jag i en ostbar och då är det svårt att inte förälska sig i ost, berättar hon.
Tanken var att ha en ostbar i anknytning till den restaurang vi hade tänkt öppna, men med Hörte Brygga har det aldrig riktigt passat in.
Men så hörde en stammis av sig.
– Hon och hennes man äger den här fastigheten och hon berättade att inredningsbutiken som låg här förut skulle upphöra. Vi kollade på lokalen och det kändes perfekt.
Baren ligger mitt på Gamla Väster med en mysig liten innergård, och trots att den inte ligger i anslutning till Hörte Brygga känner de att de hör samman.
– En fin sak med Skåne är att man inte är geografiskt låst, säger Martin. Om man jämför med Värmland där jag kommer ifrån så rör man sig mer i regionen. Vi har stammisar från till exempel Kristianstad, Malmö och Lund, så jag har alltid känt att Hörte är en del av Malmö.

I källaren kommer de att ha provningar varje onsdag, men utöver det bordet går det inte att boka i förväg. Julie ska vara ett ställe dit man kommer och går spontant.
– Vi vill komma från det uppstyrda, att man äter lunch klockan tolv och middag klockan sex. Det ser inte ut så längre. Man kanske vill ta sig ett glas vin klockan tre på eftermiddagen. Vi hoppas att man ska känna att man både kan komma hit och ta något litet och sen röra sig vidare eller sitta kvar i två timmar. Vi vill skapa en levande plats. Kanske ringer man sin polare som också kommer ner och blir någon hungrig så beställer man grillad kyckling.
För det är förstås inte bara ost och vin som gäller på Julies. Det finns också ett rotisseri. Och många leverantörer kommer att vara desamma som till Hörte Brygga, medan några kommer vara nya.
– Vi vill framförallt hitta mer lokala grönsaksodlare, säger Martin. Men det kan ta tid. Till Hörte har det tagit fyra år.
– Men samtidigt är det nog lättare här, tror Emma.
Inredningen påminner en del om Hörte Brygga, så det är inte svårt att känna kopplingen. När man kommer in möts man direkt av det som erbjuds, ett glasskåp med charkvaror, ett med ost och ett rum med vin.
– Jag har alltid velat ha ett vinrum, säger Emma och plockar fram ett av vinerna. Och vi kör idel naturviner. Vi gör ju det med våra grönsaker, så om vi hade haft annat än naturviner hade det känts lite som hyckleri.
Nu återstår det bara att se om det blir mindre jobb som planerat.
– Jag ser det som att ha två barn, säger Martin. Det är jobbigt i början, men sen kan de leka med varandra.

Simon Lundh

Julie

Julie är en vin- och ostbar på Tegelgårdsgatan 9, på Gamla Väster i Malmö.
Under hösten äger en hel del provningar rum i såväl vin, chark som peppar. Kolla in hemsidan www.julimalmo.se för mer information.

Läs aktuella nummer!