Tre meningar om dagen

Litteratur För två år sedan fick hon Augustpriset för "De polyglotta älskarna". Sedan dess har det varit fullt upp och den åttonde september ska Lina Wolff besöka författarkvällen på Metropol i Hörby. För att prata om en annan författarinna.

Ordfest på Metropol

Vad? En författarkväll i Victoria Beneditssons fotspår på Metropol i Hörby med Lina Wolff, Lena Andersson och Åsa Foster. Samtalet med författarna leds av Skånska Dagbladets kulturchef Gunilla Wedding.
När? 8 september, insläpp klockan 8.00.
Kostar? 100 kronor och då ingår förfriskning.

1871 gifte sig Victoria Bruzelius med postmästaren i Hörby, Christian Benedictsson. Här skrev hon böcker under pseudonymen Ernst Ahlgren fram till sin död 1888, och än i dag är hon ett av kommunens mest välkända ansikten genom historien.
Drygt 100 år senare flyttade den framtida vinnaren av Augustpriset, Lina Wolff, till landsbygden utanför Södra Rörum, och i skolan handlade det mesta om Victoria Benedictsson.
– På högstadiet hade vi en lärare och dramatiker som hette Birgitta Svensson, berättar hon. Och varje år satte hon upp Victoria Benedictssons liv som teater. Det var en fantastisk kulturinsats. Medan tjejer på andra skolor kämpade för att vara lucia ville vi vara Victoria.

Det är också Benedictsson som är i fokus när Wolff ska besöka bibliotekets författarkväll på Metropol i Hörby.
– Jag har pratat så mycket om mig själv tidigare, så den biten är nog avhandlad.
Själv fick hon aldrig chansen att spela Benedictsson i pjäsen om hennes liv, men som författare har hon påverkat Wolff enormt.
– Jag tror att jag började skriva dagböcker inspirerad av hennes dagböcker som vi fick läsa i skolan. Om man gillade att skriva var hon den tydliga referenspunkten.
Vissa meningar har etsat sig fast mer än andra, berättar hon.
– Hon skrev till exempel att hon alltid skrev tre meningar om dagen, även under hennes mörka perioder. Det var hennes sätt att överleva.
Och det är en filosofi som Wolff anammar än i dag.
– Jag försöker i alla fall göra det, och om man gör det händer något magiskt. Då öppnar pappret upp sig och orden kommer till en.

Filosofin till trots har det varit lite svårt att hinna med sedan hon vann Augustpriset för årets svenska skönlitterära bok med ”De polyglotta älskarna” 2016.
– De sa till mig att jag inte skulle planera in något annat de närmaste ett och ett halvt åren eftersom jag bara skulle prata om boken. Den har dessutom blivit såld till 15 länder så jag sitter en hel del med olika översättare och går igenom sådant som inte är glasklart.
Hon håller även på med en nyöversättning av den colombianske författaren Gabriel García Márquez roman, ”Hundra år av ensamhet” samtidigt som hon, trots tidsbristen, jobbar på sin nästa roman.
– Det är först nu jag känner att jag har fått ett flyt i skrivandet igen, och jag känner att den börjar bi klar. Kanske blir det om fem veckor, eller fem månader.

Då är det inte utan att man undrar vad den ska handla om.
– Jag har skrivit mycket om män och kvinnor, och relationer. Och om man jämför skrivandet med att borra efter olja så stöter man ibland på olja och det bara sprutar upp. Jag har en äldre kvinnlig karaktär som kommit igång ordentligt och det handlar väldigt mycket om kött. Samtidigt är det omöjligt att skriva en roman utan att …

Vi lämnar ämnet lite sådär halvdiffust.
– Jag tror det var Ernest Hemingway som sa att ”det som sagts aldrig kan skrivas”, säger hon och skrattar.
Hon började skriva på boken innan hon fick Augustpriset, och någon större press från utsidan känner hon inte.
– Pressen från mig själv är betydligt större, men jag försöker också vara lite snäll mot mig själv. Jag ser det som att mina böcker blir en helhet, där var och en skiljer sig från de andra. Lite som att ha fler barn. De kommer att bli olika och någon kommer att tilltala fler människor, andra kanske bara en. Så egentligen tänker jag nog inte så mycket på pressen utifrån. Det är som när Kalle Anka springer ut över ett stup. Så länge han inte tittar ner kan han fortsätta springa.

 

Ordfest på Metropol

Vad? En författarkväll i Victoria Beneditssons fotspår på Metropol i Hörby med Lina Wolff, Lena Andersson och Åsa Foster. Samtalet med författarna leds av Skånska Dagbladets kulturchef Gunilla Wedding.
När? 8 september, insläpp klockan 8.00.
Kostar? 100 kronor och då ingår förfriskning.